LOADING

Type to search

Med hjerte for landsbyen

aktiviteter bogstadpuls

Med hjerte for landsbyen

bilde15

– Den lange gaten er som en ekte landsby, og vi får aldri nok av å vandre opp og
ned Bogstadveien, sier byaktivist Erling Okkenhaug og underholdningsarkeologen Andreas Diesen. De to kameratene elsker å studere detaljene og mangfoldet.
– Man kan oppdage byen sin på nytt hver eneste dag, er de enige om.

bilde2

Erling Okkenhaug (66) og Andreas Diesen (72) blir ikke enige om hvorvidt Bogstadveien ligner mest på London på 70-tallet eller romantiske Paris.
– Energien i gatene er fantastisk. En gåtur gir oss både energi, inspirasjon og nye ideer, sier kompisene.
– Mangfoldet som eksisterer her er fascinerende. Her har du alt fra gamle menn med gåstol til unge, frekke syklister, sier Andreas.
– Ja, jeg innrømmer at jeg dytta til en syklist i går! Han kjørte altfor fort på fortauet. Man må lære å oppføre seg, sier NRK-veteran Diesen strengt. Men smilet og glimtet i øynene er aldri langt unna.
– Vi må passe oss så vi ikke blir gamle, gretne gubber, ler kameratene.
Gretne blir de trolig aldri. Kameratene kan kunsten å nyte livet, de vet å sette pris på det som virkelig teller og smiler til fremmede folk på gata hver eneste dag.
– Hver dag er vi på kafé. Akka er et av favorittstedene våre. Der sitter vi og nyter gode samtaler mens vi drikker kaffe. Vi sitter alltid ute, for vi har selvsagt med Sasha.
Sasha er garantert kjent i bybildet – en nydelig, lysebrun kongepuddel med majestetiske bevegelser og forførende blikk.

bilde10

To karer og en puddel; Erling Okkenhaug, Andreas Diesen og Sasha har satt sitt preg på bybilde i en årrekke.

Gode samtaler
Erling har hatt kongepudler i en årrekke, og har alltid sin beste venn med ut på tur.
– Sasha elsker både byen og skogen. Dessuten er hun en menneskemagnet, og jeg kommer i kontakt med mange nye bekjentskaper gjennom hunden. Jeg liker å fotografere henne med kjendiser, og slik har jeg fått mange verdifulle samtaler med alt fra Carola til Morten Harket og Erna Solberg.
Det var for øvrig nettopp slik vennskapet mellom Erling og Andreas startet for fem år siden. Erling spottet den karismatiske NRK-veteranen i gata og stoppet ham. Andreas sa selvsagt ja til å bli fotografert sammen med Sashas forgjenger Thira – og dermed var praten i gang. Siden har de holdt sammen, og de går aldri tom for samtaleemner.
– Vi er ganske forskjellige, men utfyller hverandre perfekt. Vi elsker å snakke om mennesker og det levende livet rundt oss. Og når jeg snakker om byutvikling, har alltid Andreas en musikal- eller underholdningsvinkel å linke dette til. Det er uhyre interessant. Vi dyrker assosiasjonens kraft, forteller Erling.

carola-2 (002)-bilde17

Erling Okkenhaug og Sasha møtte Carola tilfeldigvis i Slottsparken. Samtalen kom raskt i gang, og Carola ble med for å se på Revehiet og alle skattene som finnes det.

Forfriskende
– Ja, hvorfor øy-hoppe i Grekenland, når man kan kafé-hoppe i Bogstadveien, sier Andreas.
Kameratene mener det er et fremragende kaféliv i den lange gaten. Andreas flyttet fra Fredrik Stangs gate for fem år siden – og forskjellen er formidabel.
– I min gamle bydel var energien annerledes, mer statisk. Bybilde var mindre variert, så å komme til Bogstadveien har vært forfriskende, smiler han.
Bogstadveien er den aller beste catwalk, og herrene beundrer, studerer og analyserer mangfoldet i gata.
– Og folket er så inkluderende her! Vi blir alltid tatt godt imot hvor hen vi beveger oss. Livet er godt i Bogstadveien.
Andreas og Erling vil at folket der ute skal oppdage bydelen sin på nytt. Sette pris på den. Være seg bevisst hvilke unike egenskaper og uttrykk Bogstadveien har.
– Min far, revyskuespiller Ernst Diesen, sa til meg at når jeg gikk i byen måtte jeg alltid se oppover. Da oppdager man en ny dimensjon ved byen, nemlig de gamle vakre bygningene som fortsetter over de stort sett banale og kjedelige butikklokalene. Det er helt utrolig hva man kan få øye på om man flytter blikket en etasje opp; figurer, mønstre, arkitekturkunst, vakre farger, utsmykking fra en annen tid, forskjellige stilarter og kunstneriske detaljer som pynter hver eneste bygning, forteller Andreas.
For ikke å snakke om hvordan byen så ut i riktig gamle dager. Andreas har brukt mye tid på å finne frem gamle bilder av Oslo, og har et ganske så tydelig inntrykk av hvordan det så ut for hundre år siden.
– Vet du at Skovveien har fått navnet sitt fordi det lå en skogsvei der før i tiden? Det var frodig skog på alle kanter, og veien gikk til der Uranienborg terrasse ligger i dag. Bak Hjelmsgate lå det til og med en innsjø, og en fin bekk rant helt ned til Jose­fines gate. Ser man på selve Josefines gate er hagene på øvre side store og flotte den dag i dag. I gamle dager var det pålagt alle hagene å ha egen fontene og velstelt og beplantet hagerom. I dag kan man se sporet etter mange fontener i hagene langs Josefines gate, forteller Andreas entusiastisk.

bilde4

Sunn byutvikling
Erling Okkenhaug er kjent for å kjempe for en menneskelig byutvikling. Han er opptatt av å ta vare på særpreg og verne om det opprinnelige.
– Byer og bygninger kan ikke vernes som de skulle vært museer. Men byutviklingen må være sunn. Vår tids utfordringer er altfor uniformerte bygater, preget av store volumer som tar hele kvartaler. For få aktører bygger for stort og for fort. Se bare på Bjørvika. Det finnes ingen menneskelig skala lenger. Her i Bogstadveien er det nettopp menneskelig skala. Derfor tåler også gata nye, moderne bygg, forteller Erling, og trekker frem det nye kjøpesentret som nå vokser frem ved Valkyriens Plass som eksempel.
Den selvutnevnte stedsaktivisten synes Bogstadveien er brilliant slik den fremstår i dag, men Bogstadveien kan fremdeles bli en enda bedre landsby.
– Det er et enormt potensial i alle byrommene som finnes oppover veien. Det er et klart mønster av byrom – der det på 30-tallet var planlagt en motorvei. Det ble heldigvis ikke noe av! Og hva med Hegdehaugsveien nedenfor Lorry? Her burde det åpnes opp slik at folk vil ferdes mer i denne unike delen av byen. Alle sidegatene fra Bogstadveien og Hegdehaugsveien er med på å skape helt spesielle stedsmiljøer. Nisjebutikkene holder stort sett til bakenfor hovedgata, og her vil jeg tro man kan gå på uendelige oppdagelsesferder. Vi blir rett og slett stimulert og det gjør oss godt som mennesker!◻

bilde12

Erling Okkenhaug (født 1951)
– Aktivist, engasjert i diskusjoner om byutvikling flere steder i Norge.
– Jobbet med å presentere prosjekter som Oslo Plaza, Galleri Oslo og Oslo Bussterminal. Konkluderte med at byggene skadet byen, og startet isteden Allgrønn i 1990 for å sikre en human byutvikling.
– Kjempet for å frigjøre Oslos havnearealer til byutvikling på 90-tallet.
– Presentert i dokumentarfilmen «Sørlandsrefseren», der trehusbyen Risør ble reddet fra massiv blokk­spekulasjon.
– Har vært engasjert i en rekke store kunst- og litteratur-prosjekter.
Kilde: Wikipedia.org

bilde13

Andreas Diesen (født 1945)
– Revyforfatter.
– Underholdningshistoriker.
– Skuespiller.
– Programleder.
– Vant Chaplin-prisen i Montreux i 1973 sammen med Trond Kirkvaag og Jon Skolmen.
– Programleder.
– Tildelt Leif Juster-prisen i 1996.
– Tildelt Leonardstatuetten i 2005
– Tildelt Fagprisen under Komiprisen 2012
– Tildelt Kongens Fortjenstmedalje i sølv for underholdningslivet i Norge i 2012
Kilde: Wikipedia.org

 

bilde8

Tekst og foto Eli Lund

Les mer i magasinet her:

Previous Article
Next Article