LOADING

Type to search

Kundemøter og karakterstudier

aktiviteter bogstadpuls

Kundemøter og karakterstudier

Butikksjefen hos nyåpnede Urban Pioneers er ikke bare moteinteressert. Nora Moseid (22) er en skuespillerspire. Hovedfokuset bak disken og på scenen er det samme.

Faktisk var det også skuespillerevnene som for noen år siden først skaffet henne jobb hos det norske klesmerket som i høst åpnet egen avdeling i Valkyriegata 5.
«Den jobben får jeg ikke. Aldri i livet», var midlertid Noras umiddelbare tanke etter intervjuet.
– Det som i dag er min nåværende sjef så på CV-en min at jeg hadde skuespillererfaring og utfordret meg til å imitere en salgssituasjon i rollespill med henne under intervjuet. Jeg hadde aldri jobbet i butikk og ingenting gikk etter boken, men de satte åpenbart pris på at jeg kastet meg ut i det likevel og var lærevillig. Dessuten er klær noe jeg alltid har interessert meg for – det er en måte å uttrykke seg på det også, humrer den blide sørlendingen.
Jenta fra Søgne kom flyttende til hovedstaden etter å ha fullført teaterlinjen ved Romerike Folkehøgskole, som er velkjent for mange og har fostret mangt et talent før henne.

Butikksjef som 21-åring
To år senere har Nora rukket å være med på oppstarten av Urban Pioneers-butikker både på Oslo City og Byporten – og nå i handlegaten på Majorstuen.
– Jeg synes det er kult at de satser på ei ung jente som butikksjef og viste en 21-åring den tilliten. Dessuten er jeg utrolig stolt av at jeg og den lille gjengen som jobber i Valkyriegata har vært med på å forme butikken vi møter kundene i, smiler Nora, som har rukket å fylle 22 år siden hun fikk forespørselen. Dagene frem mot åpningen i høst, ble travle for Nora og de andre ansatte.
– Vi har pusset, malt og vasket vegger med egne hender for å få alt klart, i tillegg til å gjøre innkjøp til en bred kundegruppe. Vår visjon er at vi med butikkutvalget skal kunne kle opp både tenåringen og mor og far i huset med alt fra enkle basisplagg til festantrekk.

– Heier på meg
– Jeg har det dødskult på jobb og koser meg hver eneste dag, sier Nora. Likevel var hun klar på en ting da hun takket ja til å være butikksjef; det er skuespiller hun en dag skal bli.
– At jeg har en arbeidsgiver som støtter meg fullt ut i den drømmen og heier på meg, selv om det krever fleksibilitet og innebærer at de har meg på «lånt tid», betyr utrolig mye. Jeg vet at jeg har dem i ryggen uansett. Det har de også vist til gagns ved å gi slipp på en fulltidsansatt i det som kanskje er den travleste salgsuken i året for å la butikksjefen få fri for å spille i en juleforestilling, forteller hun fornøyd.
I desember setter hun nemlig kursen mot gamle hjemtrakter for å spille rollen som Maria i «Like før Betlehem», på Teatret i Kristiansand. Ispedd en god dose humor, blir dette en annerledes vri på juleevangeliet som faktisk finner sted før Jesu fødsel, mens mor Maria selv var tenåring.

Levendegjør Maria
– Humor har jeg nesten ikke holdt på med før i det hele tatt, så det føles egentlig ganske skummelt. Samtidig er det gøy å prøve noe nytt. Jeg har aldri hatt en spesifikk drømmerolle. For meg handler det mer om at jeg elsker å holde på med teater, sier Nora.
Det har hun gjort siden hun som 13-åring startet i Kristiansand Barne- og Ungdomsteater.
– Jeg var et veldig utforskende barn som helst ville prøve alt. Totalt var jeg innom 15 ulike fritidsaktiviteter, i spennet fra fiolin til håndball. Det var likevel først da jeg begynte med teater jeg følte at jeg fant noe som var mye mer spennende enn alt annet jeg hadde drevet med. Slik føler jeg det fortsatt. Selv om jeg har dager jeg kan være drittlei, vil det å drive med skuespill alltid gjøre at jeg utfordrer meg selv og vokser som menneske.
Som 16-åring inntok Nora scenen på Det Norske Teatret, da barne- og ungdomsteateret i Kristiansand ble plukket ut til å delta på Den Unge Scene-festivalen med forestillingen «Skyggene Ser Oss», der hun hadde en av hovedrollene.

I serie på TV2
I 2019 fikk Nora overrakt Drømmestipendet i hjemkommunen Søgne, før hun tok fatt på nok en sommer som ekorn i «Hakkebakkeskogen» i Dyreparken i Kristiansand.
Stipendet på 15.000 kroner kom godt med som en startpott da hun flyttet til Oslo for å satse på en skuespillerkarriere – koste hva det koste vil. Hun rakk imidlertid ikke bo mange månedene i hovedstaden før koronaviruset kom feiende over landet. Med et kulturliv i dvale, brukte hun blant annet tiden på å ta et årsstudium i drama- og teaterkommunikasjon ved OsloMet.
– Jeg har fått gått på færre auditioner enn jeg skulle ønske, men etter hvert som samfunnet begynte å åpne opp igjen, har det skjedd litt mer heldigvis. I august spilte jeg en bitte liten rolle i en serie som kommer på TV2. Neste år skal jeg spille hovedrollen i en kortfilm jeg var på audition til i sommer.

Øver i butikken
I det daglige gir kundemøtene i butikken verdifull erfaring i prosessen med å følge skuespillerdrømmen.
– Overføringsverdien er absolutt til stede. Teater og skuespill handler i bunn og grunn om å forstå andre mennesker. Det er viktig også her i butikken for å kunne gi kundene en god opplevelse. Vi har utrolig mange forskjellige folk innom her. Da gjelder det å forstå seg på ulike mennesketyper og se hva hver enkelt har behov for. Å speile andres følelser på den måten er absolutt noe jeg har bruk for som skuespiller, smiler Nora, før hun haster fra jobben for å rekke en forestilling på Nationaltheatret der skuespillerspiren kan suge til seg enda mer inspirasjon.

1. Jenta fra Søgne flyttet til Oslo for å forfølge skuespillerdrømmen.

2. Nora spiller selveste Maria i den humoristiske juleforestillingen «Like før Betlehem» på Teateret i Kristiansand.

3. Butikksjef Nora Moseid er stolt av butikken hun og de ansatte har bygd opp med egne hender.

4. Sørlendingen har gått ved Romerike Folkehøgskole og fått brynt seg på flere roller.

Tekst og foto Ingri Valen Egeland