HANDEL FRA MAJORSTUEN TIL SLOTTET

Feirer 30 år med standup

Current Image
cloudImage

I august feirer Reis Deg Komikerklubb, (RDK) 30 år med standup i Norge på Josefines Vertshus. Jånni Kristiansen lover storslått feiring.

Tekst Berith Eva Lamøy Foto Berith Eva Lamøy og Privat

«I Bogstadveien er damene så tynne at du bare ser skjerfene komme gående nedover gaten».
Haha!
«Om fredagene går jeg på postkontoret på Majorstua og trekker åttien kølapper sånn ved 10–11-tiden om formiddagen, for jeg vet at rundt 15–16-tiden kommer det veldig mange folk som har dårlig tid og trekker kølapper … (Det er 81 personer foran meg …) Så da står jeg der og selger kølapper for tre, fire hundre kroner per stykk. En lur måte å tjene penger på! Helt sant».

cloudImage

Jånni og klubben har holdt til i området rundt Bogstadveien i flere år. Her har han hentet inspirasjon til mange av tekstene sine.

Standupkomiker Jånni Kristiansen (72) smiler og forteller at han bruker Bogstadveien som innfallsvinkel til mange av tekstene sine. Han står ved inngangen til Josefines Vertshus med programmet til 30-årsjubileet for Reis Deg Komikerklubb i hendene.
På vegne av styret og jubileumskomiteen gleder han seg stort til å feire klubben med mange av komikerne som har bidratt i årenes løp. Planen er klar: Stort telt i Eplehagen med egen scene. Flere scener rundt om i den ærverdige villaen. Norges beste standupkomikere. God stemning. Og det skal vare i en hel uke!
– Dette er jo en institusjon i Oslo med mye historie, sier han og viser meg rundt i villaen.
Reis Deg Komikerklubb, som Jånni Kristiansen og noen andre ildsjeler startet i 1994, har alltid holdt til i nærområdet. Klubbens komikere har opptrådt på en rekke utesteder i Bogstadveien og i sidegatene i årenes løp.
Siden 2008 har de holdt hus på Josefines Vertshus, hvor Jånni er fast konferansier. Hver torsdag arrangeres de faste, legendariske og etablerte klubbkveldene. På enkelte mandager i løpet av året får også nye talenter prøvd seg på scenen, forteller Jånni

cloudImage

Joachim Skage er en viktig samarbeidspartner for Jånni og komikerklubben.

En helt ny humor
Egentlig heter han John. Hans britiske mor ga ham navnet. Men han forandret det til Jånni – både som artistnavn og fordi det lød mer norsk.
I standupmiljøet kaller mange ham bare for Gudfaren. Det var blant andre Jånni som fikk folk til å innse at alt man trengte for å underholde på en scene, var en mikrofon, et bord – og kanskje en krakk.
– Klubben ble etablert for å rekruttere flere standupkomikere, fortalte Jånni til avisen Natt og Dag i 1994. Siden har han vært med på å utvikle store navn til komikerscenen.
– Kan dere standupkomikere tulle med alt?
– Ja, det mener jeg. Så lenge du ikke angriper folk som ikke kan forsvare seg. I alle fall hvis du har en stor porsjon selvironi og tør å blottlegge deg selv. Da åpner du en dør. Etter det kan du spøke med alt.
Jånni høster fra egne livserfaringer. Han liker å ta tak i sine egne og andres fordommer på scenen.
– Du må se an publikummet ditt. Standup er ikke en monolog, det er en toveiskommunikasjon. Det er viktig med ydmykhet overfor sitt publikum.
Selv om det virker intuitivt og spontant (det som kommer fra standupkomikeren på scenen), er alle opptredener godt gjennomtenkt på forhånd, forklarer han.

cloudImage


Ble komiker i krisetider
Det var i en av livets nedturer at Jånni fant ut hva han ville gjøre med livet sitt. Møbelsnekkerfirmaet hans fikk plutselig ikke flere oppdrag på slutten av åttitallet. Det var finanskrise i Norge. Han var skilt og hadde vært arbeidsledig i ukesvis.
«Jeg skal bli komiker!», sa han en dag,
«Så fint at du har lyst til det,» sa folk rundt ham, «Men det må du aldri finne på!»
– Jeg hørte ikke på dem. Dessuten støttet moren min meg.
En dag gikk han til innehaveren av en nattklubb i Oslo og sa:
«Jeg er morsom og har en god idé. La meg få prøve meg.»
Han fikk en nattklubb for en måned og 20 000 kroner.
– Det var modig!
– Takk, jeg har det fra moren min. Det at jeg har vokst opp med en alenemor, har gitt meg mye selvtillit, tror jeg.
Jånni utfordret det etablerte Humor-Norge med sin nye stil. En ny type humor vokste fram. Den fenget.
Siden har han vært med på å utdanne flere kjente komikere på kursene i regi av sin Reis Deg Komikerklubb – de siste årene sammen med daglig leder og komiker Joachim Skage som vi har på Josefines Vertshus.

cloudImage

Jånnis datter Andrea Løvland (25) har valgt samme levevei som faren sin. Også hun er å finne på Josefines Vertshus – som standupkomiker.

I pappas fotspor
Også hans egen datter Andrea Løvland (25) har gått i lære hos Gudfaren. Hun er foreløpig den eneste av de fem barna hans som har reist seg opp i rampelyset. For to år siden var det første gang hun sto på scenen.
– Det var kjempeskummelt. Alt gikk i svart på første opptreden, men da latteren kom var jeg hektet på standup, forteller Andrea.
I dag er det nesten hele levebrødet til 25-åringen.
Hun forklarer at det skal litt til for å vippe henne av pinnen etter å ha vokst opp med en pappa som Jånni. For han tuller mye hjemme også.
– Ingenting pappa sier overrasker meg lenger.
Som den gangen Jånni på scenen fortalte at datteren hans, altså Andrea, skulle på tur til Hemsedal. Og hun ifølge ham spurte:
«Har du 750 kroner til p-piller, pappa?»
– Da ringte folk meg og spurte om det var sant!
De ler i kor. Far og datter.
Foruten å utdanne komikere, er Jånni opptatt av sin egen rolle på scenen. Han holder også egne show.
– Jeg har aldri sett pappa ikke få det til på scenen, sier Andrea. – Når han står på scenen går det ikke an å prate til ham. Da er han i bobla si.
Han sitter også i juryen, og er opptatt av å finne nye kandidater til den anerkjente Stå opp-prisen.
Far og datter diskuterer gjerne. Som for eksempel tiden vi lever i. At folk er blitt redde for å si hva de mener. Det er synd hvis «woke» og kanselleringskulturen skal begrense ytringsfriheten, mener de to.
– Da kan det å gå på standup bli en ventil, mener Jånni.
– Noe av det viktigste vi har i Norge, er menneskerettighetene og ytringsfriheten, Retten til å kunne ytre seg uten å bli halshugget eller dømt nord og ned, er viktig. Du må prøve å forstå hvorfor andre tenker annerledes enn deg. Der har standup mye å bidra med, tror jeg.
Jånni tuller med alt fra folk som jobber i Bogstadveien til sparkesykler, døden og den mentale forsøplingen han mener samfunnet vårt er preget av. Eller pappaer som stirrer i telefonen sin når de triller barnet sitt i vognen over et lyskryss i Bogstadveien.
– Jeg håper vi snart våkner opp og ser alt det vakre rundt oss.
Det ligger ofte et alvor bak vitsene til Jånni. Et dypere budskap.
– Det å være standupkomiker handler om å si noe og mene noe om samtiden.
Og det gjør Jånni og de andre standupkomikerne hver eneste gang de opptrer.
– Mange mennesker i dag ønsker å vise seg frem og være perfekte. Tenk om alle kunne innsett at de er bra nok som de er …

cloudImage

RDK

Uke 34, fra tirsdag 20. til lørdag 24. august, feirer Jånni Kristiansen og Reis Deg Komikerklubb (RDK) sine 30 år med standup i Norge på Josefines Vertshus i Oslo. Reis Deg Komikerklubb (RDK) er Norges største og eldste klubb for aktive standupkomikere. Klubben ble stiftet 3. januar 1994 av Jånni Kristiansen, Eddi Eidsvåg, Rigmor Galtung, Eilert Munch Lund, Jon Schau og Maja Løvland. RDK arrangerer ukentlige standupkvelder i Oslo, både på Josefines Vertshus og på Dattera til Hagen og Prøverøret. Klubben arrangerer også standupkurs for nye og håpefulle komikere.

cloudImage

Jånni Kristiansen (72) ønsker velkommen til Josefines Vertshus for klubbens feiring av 30 år på scenen.

© 2024 Majorstuen & Bogstadveien Næringsforening.
All Rights Reserved.