LOADING

Type to search

Brobyggeren

aktiviteter Uncategorized

Brobyggeren

Tekst: Ingelin Haukali Foto: Johnny Vaet Nordskog

Josefine Vertshus har for mange blitt selve symbolet på lokalpatriotisme på Majorstua. Derfor er det ikke rart at landets mest profilerte komikere og artister kniver om plassen på scenen i den hvite villaen et steinkast fra Bogstadveien. Utenifra ser den hvite villaen ut som hvilken som helst ærverdig bolig på Oslos beste vestkant. Murvegger omringet av majestetiske trær og en beliggenhet du bare kan drømme om. Men de fleste vet, i hvert fall de av oss som bor i bydelen, at denne villaen er en kulturskatt. Ikke bare for Majorstua, men for hele hovedstaden.

_MG_2639

Milorgs gjemmested
Josefines Vertshus har huset mangt et navn og sosiale sammenkomster helt siden oppstarten i 1860. En revisor fra Stavern var den første som faktisk bodde der, og i 1920 begynte villaen å brukes som selskapslokale. Under 2. verdenskrig holdt Milorg (Den militære motstandsbevegelsen i Norge) til på Josefine. Under dekke av å drive idrettsklubber planla de sabotasjehandlinger, lyttet til engelsk radio og arrangerte til og med egne fester. I 1979 tok Bobben Carling over roret, og fortsatte driften som det Josefine Vertshus vi kjenner i dag.
– Hos oss er det mulig å ha en hyggelig kveld med noe godt å spise eller drikke, uten å bli ruinert. Vi er opptatt av å være et alternativ til de mer ”moderne” spise- og drikkestedene i området, sier Bobben.

Høyt nivå på norsk standup
Josefine har fullt program på kveldstid i ukedagene. Du kan blant annet få med deg visekonserter, quiz eller en real jamsession med både ferske og etablerte artister. Blant de aller mest populære kveldene i Josefines gate 16 er imidlertid Reis Deg Komikerklubbs standupshow på torsdager. Da inntar kjente og ukjente komikere scenen, og publikum får oppleve et ekte, tradisjonelt standupshow i regi av komisjangerens stolte far, Jånni Kristiansen. Standupkveldene på Josefine startet i 2008, og konseptet består i at et knippe utvalgte komikere får prøve seg på scenen, til stor begeistring for publikum.
– Vi begynte med lignende kvelder andre steder i byen, men det er noe med Josefine som gjorde at jeg ønsket at vi skulle være her, sier Jånni.
Jånni Kristiansen har siden tidlig på 90-tallet gått i bresjen for å utvikle norsk standup, og tok over som leder i Reis Deg Komikerklubb i 1994, som ble stiftet i samme år. I dag teller antall medlemmer 110, og Jånni er fortsatt daglig leder av det som etter hvert har blitt en stor organisasjon.
– Jeg mener at det er et veldig høyt nivå på norsk standup. Derfor er det viktig at de av oss som driver med dette har et sted som Josefine Vertshus å kaste ball. Et sted hvor vi kan utvikle oss og hvor vi føler at vi er med i et miljø, sier han.

_MG_2860

Kravstort publikum
Som standupkomiker er det helt avgjørende å ha et delaktig og engasjert publikum. Josefine har, til stor glede for både komiker og publikum, en liten og intim scene som skaper et nært samhold blant gjestene.
– Det er noe helt spesielt med å ha show på Josefine. Atmosfæren er ubeskrivelig, og interessen for standup har blitt helt utrolig, sier Jånni.
Flere av Norges mest populære komikere har startet karrieren i Josefines gate, og blant annet Henrik Thodesen, Sigrid Bonde Tusvik, Martin Beyer-Olsen og Jonna Støme ønsker seg tilbake på scenen når de kan.
– Det som er bra med Josefine er at de som har blitt profilerte i media og på tv, kan teste ut om de fortsatt er relevante foran et livepublikum. Det som fungerer på tv, fungerer ikke nødvendigvis på en scene. Og det er viktig for komikere å prøve ut materialet foran et ekte og kravstort publikum, sier Jånni.

_MG_2939

For publikums krav etter kvalitetsstandup har nemlig økt, i takt med den voksende interessen for sjangeren. Og Jånni er imponert over hvor mye publikum faktisk forventer av et standupshow.
– Som sagt, nivået på norsk standup er høyt. Og dagens generasjon er oppvokst med denne type humor. Det er ikke bare å stå der og tro du kan si et par spøker og være ferdig. Det må være gjennomtenkt og ha relevante referanser. Det må utfordre og provosere. Og komikeren må kommunisere på en oppriktig måte til publikum, sier han.
– Hvorfor tror du vi er så opptatt av humor?
– Humor kan være en forløsende gjenspeiling av tiden vi lever i. Det skaper latter og bryter med temaer som kanskje er tabu. Som komiker må du være engasjert i å formidle noe. For publikum er det deilig at noen tar opp og tuller med et tema som ikke nødvendigvis er helt ”lov” å tulle med. Humor kan løsne mange forbudte tanker, sier Jånni.
– Men hvilke temaer er det faktisk ikke lov å tulle med da?
– Ingen. Det er lov å tulle med absolutt alt. Men som med alt annet innen humor, og i hvert fall standup, må det være gjennomtenkt og utføres med integritet. En komiker har en viktig rolle når det gjelder å sette lys på ting som folk blir forbanna av. Publikum skal kjenne seg igjen i observasjonene, og komikeren må finne balansen mellom å være intellektuell og irriterende. Det er da humor blir en form for kunst.

_MG_3007

Brobygger mellom bydeler

Jånni spiller selv en stor rolle under standupkveldene på Josefine, både som konferansier og et klart trekkplaster for publikum. Som standupkomikere flest blir Jånni også flittig brukt som toastmaster og konferansier, både til fest og i seminarsammenheng. Selv om han er komiker på fulltid, er det under Josefinekveldene at han slapper best av.
– Det er som å komme hjem. Josefine favner om bydelen vår, og det blir et samlingspunkt for lokalbefolkningen. Det kommer selvfølgelig folk fra andre bydeler og deler av landet også. På den måten fungerer Josefine som en brobygger mellom bydelsgrensene, sier han.
Josefine har blitt et sted hvor folk i alle aldre kan møtes, og for Jånni er dette en utrolig motivasjon.
– På Josefine vet jeg at de som er her har tatt et bevisst valg. De har kjøpt billett og de vil være her. Det gjør at vi som komikere blir ekstra motivert, og hele kvelden blir desto mer spesiell, sier han.

Jånni håper at standupkveldene på Josefine skal bli utvidet til to ganger i uken. Enn så lenge kan du nyte showet hver torsdag klokken 21.00. Dørene åpner klokken 19.00, og det er ingen ulempe å være tidlig ute. Jånni forteller om kvelder hvor køen har strukket seg langt ut i Josefines gate, og lokalene fylles til randen hver uke. Du finner Josefine Vertshus i Homansbyen, nord for Slottsparken og mellom Pilestredet og Uranienborgveien. Til og med byantikvaren setter pris på Josefines århundrer med historie, og har ført opp den hvite villaen på sin gule liste.

_MG_2635

_MG_2633

I dag, 17 desember er det tradisjonsrik julejam. Joesfines Vertshus opp som vanlig etter nyttår. Ta turen til Josefinesgate 16!

www.josefine.no