LOADING

Type to search

Finn formen på din måte

velvære

Finn formen på din måte

Tekst: Kristin Bratland. Foto: Johnny Vaet Nordskog

AJB_4728

Sommeren er over, og vinteren er her. Det er en rekke anledninger til å kose seg , og innimellom dette , gjelder det å holde seg i form. Det er flere måter å komme i gang på!

Føl deg 10 år yngre på 10 uker
– Dette er et skreddersydd program som går på fysikk, motivasjon og man skal nå målet raskt. Etter ti uker skal hvilepulsen din være lavere og kondisjonen bedre, forteller Are Dae Haugerud, personlig trener og kostholdsveileder ved Stamina Trening, i Oslo.
– En styrketest og kroppsanalyse gir oss en indikasjon på kroppens status, og er en motivasjonsfaktor for videre jobbing. Etter ti uker tar man den samme testen, og nivået vil være adskillig bedre enn første gang. De aller fleste vil allerede etter kort tid merke en forbedring, og etter 3-4 uker vil man få en oppfølgingstime hvor man får tilbakemeldinger og får justert teknikk og program om ønskelig, forklarer Guri Sogn-Larssen, distriktsleder for trening hos Stamina Trening.

For folk flest 
Programmet ”Føl deg 10 år yngre på 10 uker”, er et treningsprogram som er laget for folk flest. Dette er et program som tar tak i de som ikke har trent på lang tid, og som fokuserer på kjernemuskulaturen, og de store, viktige muskelgruppene i armer og bein. Styrken er på topp i 25–30 års alderen, og reduseres deretter med ca 10% årlig. Derfor må man rett og slett trene styrke for å motvirke dette, og yte litt ekstra for å holde seg i god form.
– Har du først kommet deg til et treningssenter, har du gjort halve jobben, men man må ha lyst til å gjøre en endring selv. Vi kan motivere og heie deg frem, men jobben må du selv gjøre, og trening skal svi litt. En god regel er at du først lærer deg god teknikk, og deretter øker belastningen. Du skal så vidt klare vektene, da kjenner du det godt, og får god kontakt med muskulaturen, i tillegg er det viktig å puste riktig, forteller veilederen.

_MG_2153_print

Hold ut
– Testen er en pekepinn på hvordan man ligger an fysisk. Etter noen få uker med trening kan man merke forskjell, ikke nødvendigvis på vekten, men på bukselinningen. Mange mister dog motivasjonen etter kort tid. Etter 2–3 uker begynner man å komme inn i det, merke fremgang, forhåpentlig få mer lyst til å fortsette. Det er da det begynner å bli morsomt og ikke minst lettere, sier Guri Sogn-Larssen. Men regn også med at det går litt opp og ned med motivasjon og mestring. 10 ukers programmet med tett oppfølging er bare starten på en varig livsstil med trening, så legg et løp du kan holde over tid. Sogn-Larsen forteller at mange velger personlig trener, eller gruppetimer i tillegg til programmet. Da får man tettere oppfølging, eller veiledning til hvilke gruppetimer som vil passe den enkelte.

010807_ll_014_yoghurtmarinertskinkebiff

Slanking sitter i hodet
– Slanking sitter mellom ørene, det er viktig å huske at det er i hodet alt skjer. Man må faktisk virkelig ville slanke seg, være ordentlig motivert for å klare det. Å gå ned i vekt skal ikke være noe man bare burde gjøre, da er det vanskelig å lykkes med vektreduksjon. For å holde på motivasjonen, er det lurt å følge et kurs. I tillegg er det viktig å sette seg mål, og det er lurt om tallet ikke bare er et tall på vekta, forklarer Jeanette Roede, administrerende direktør i Grete Roede AS.

Motivasjon og mestring
Motivasjon og mestring inngår i Roede-metoden. Metoden skal hjelpe hver enkelt ned i vekt og til en sunnere livsstil. I Grete Roede-konsernet jobber de helhetlig med hvert enkelt menneske. I sitt ”Menneskepuslespill” inngår også brikkene matglede, mosjon og motivasjon.
– Det unike med Roede-metoden er nettopp det mentale, hvordan man skal få det til, hvordan man lærer å ta kontroll og bli sjef over kroppen, for så å få den nye livsstilen til å vare i hverdagen med nye, gode vaner. Legg en plan for hvordan du skal nå målene dine. Målet kan være å få på seg bunaden, orke å leke med barnebarna, gå i fjellet, eller bare føle seg vel. Det er mål som gir varig motivasjon og livsglede, fortsetter kostholdseksperten.

Mat skal gjøre deg glad
– Matglede er også en del av ”Menneskepuslespillet” vårt. Mat skal gjøre deg glad, smake godt og gi deg overskudd. Det er mange år siden det kun sto salat og klibrød på menyen. I tillegg er all form for aktivitet bra. Vi har alle forskjellige forutsetninger, og alt fra hverdagstrim til hardtrening er bra, forklarer Roede
– Å gå ned i vekt er ikke nødvendigvis enkelt, og det blir ikke enklere med årene. Kroppen spiller ikke like godt på lag etter rundet 40 år, og fristelsene står i kø. Det er lett å tråkke feil, vi støter på fristelser hele tiden. Det er viktig med gode støttespillere, vær åpen om målsettingen din. Viktigheten av å fokusere er en stor jobb, med strategi, planlegging og fokus, anbefaler  Roede.

Ikke legg lista for høyt
Å sette seg skyhøye mål når det gjelder vektreduksjon, kan bli en stor skuffelse. Det er vanlig å gå ned 0,5 til 1 kilo i uken. Tenk at dette skal vare livet ut, da er det lurt å gå sakte ned i vekt. Gjør endringer du kan leve med på en sunn måte, da kan du også beholde eller øke muskelmassen mens du reduserer fettmassen. Trener du masse, er det viktig å ikke spise for lite. Mange fortviler når vektnåla står stille, men da vil veilederen hos Grete Roede hjelpe deg på vei igjen.

bj_rn_Tvedte_11521223x4

Fettsuging – trygt og varig
– Det er ikke alltid de fem kiloene du slanker bort, forsvinner der du vil, og det hjelper kanskje ikke om du trener aldri så mye. Ridebukselår og ”lovehandles” har ikke bestandig noe med vekt å gjøre, da kan fettsuging være et veldig godt alternativ. Fettsuging egner seg spesielt godt for de som ikke er overvektige, men som føler de har et eller flere problemområder, forteller spesialist i plastikkirurgi Bjørn Tvedt, ved Akademiklinikken i Oslo.

Flere ønsker å forandre på utseendet
I følge en undersøkelse gjort av analysebyrået YouGov for Akademiklinikken, ønsker tre av fire norske kvinner at de kan tenke seg å endre på utseendet sitt, og hver fjerde kvinne sier de har vurdert plastisk kirurgi. Samtidig har en av ti kvinner mellom 30 og 55 år fått utført medisinsk kosmetisk behandling eller plastisk operasjon, men halvparten av de spurte, frykter feilbehandling.
– Mange kvinner er redd for komplikasjoner i forbindelse med plastisk kirurgi, men fettsuging er et av de inngrepene som er det tryggeste, mest nøyaktige, og medfører særdeles få komplikasjoner. Dette er en dagkirurgisk prosedyre som kan utføres i full narkose, eller i såkalt sedasjon med lokalbedøvelse. Jeg foretrekker iblant sedasjon med lokalbedøvelse, fordi dette gir meg mulighet til å avslutte inngrepet stående, slik at jeg best kan vurdere resultatet, og se om jeg eventuelt må gjøre noen justeringer, forklarer Tvedt.

Kommunikasjon er viktig
– Alt går på håndverk og dømmekraft, både når det gjelder pasient og kirurg. Pasienten må være godt informert om forventet resultat, og eventuelle komplikasjoner, som for øvrig skjer svært sjeldent. Så lenge forventningene samsvarer med informasjonen, blir pasientene som regel veldig fornøyd. Inngrepet skal helst ikke være påfallende tydelig. Norske kvinner er ikke som i Hollywood, der målet er å se ut som om man har endret på noe, og hvor vi har sett noen katastrofale eksempler av fettsuging. Det skal suges veldig lite på toppen, men desto mer fra dypet. Jo høyere opp mot huden man går, jo mer risikabelt er det for at man kan se ujevnheter, opplyser kirurgen. Selve prosedyren tar en til to timer, og etter inngrepet er man litt øm, og man kan føle seg litt støl og mørbanket. Bortsett fra det kan man fungere som normalt, men det kan være greit å ha en Paracet i veska. Etter inngrepet får man på seg kompresjonstøy som skal brukes dag og natt i tre uker, og deretter på dagtid ytterligere tre uker. Den verste hevelsen vil forsvinne etter en tredagers tid, men helt borte er den ikke før etter omtrent tre måneder.
– Man blir ikke nødvendigvis lykkeligere av fettsuging, men styrket selvfølelse er en stor motivasjon. I vår bransje er det mange måter å fjerne fett på, men det er ikke noe quick fix. De som oppnår de beste resultatene, er de som sørger for å trene og spise sunt etter inngrepet, avslutter Bjørn Tvedt

Finn formen med ultralyd
– Enkelte har opplevd å gå ned hele 10 cm rundt livet etter behandlinger med Med Contour, mens andre opplever forandring kun etter én behandling. De fleste trenger imidlertid flere behandlinger og det er viktig å poengtere at figurforming ikke er en slankekur. Det er bedre å se på figurforming som en kickstart til slankekuren, treningen og et bedre liv, forklarer Marianne Jægtvik Bergan, kvalitets- og opplæringsansvarlig hos Akademikliniken – tidligere Ellipse Klinikken i Oslo. Alternativ for operative inngrep Med Contour er en innovativ metode for ultralydbehandling av fett og dyptliggende cellulitter. I tillegg til lavfrekvent ultralyd, benytter denne figurformingsmetoden vakuum, slik at det oppnås både økt lymfedrenasje og ødeleggelser av fettceller.
– Denne kombinasjonen gjør det mer behagelig for pasienten, med det nye ultralydhodet kommer vi også lettere til på flere områder, enn vi gjorde tidligere. I tillegg til mage og lår, kan vi nå ta undersiden av armene, på innsiden av lår og knær, samt hele ryggen og flankeområdet. Dette er et alternativ for de som kvier seg for operative inngrep, som for eksempel fettsuging, og som ønsker å bli kvitt et problemområde, forklarer Jægtvik Bergan.

Knuser fettcellene
Figurformingsmetoden knuser fettcellene. Fettet brytes ned til mindre molekyler som tas opp i blodet og lymfesystemet, hvor det forbrennes og skilles ut. Kroppen vil behandle fettet fra disse ødelagte fettcellene på samme måte som den vil behandle fett man får i seg via mat. Kombinasjonen av vakuum og lymfedrenasje, gjør det lettere for kroppen å kvitte seg med  avfallsstoffer og frigjort fett.
– Enkelte som kommer til oss skal inn i julebordskjolen, eller brudekjolen, og ønsker å gå ned noen centimeter på relativt kort tid. Andre som kommer, ønsker figurforming som en start på en ny og bedre livsstil. Vi kan knuse fettcellene, men vi kan ikke forbrenne dem. Med en kombinasjon av Med Contour og et sunnere liv, vil man mye raskere se resultater, forklarer sykepleier Jægtvik Bergan. En behandling tar opp til to timer, og før hver behandling bør man ha drukket mye vann. Selve behandlingen føles varm og masserende, og varer en time. Etter behandlingen er det fremdeles viktig å drikke vann, og røre på seg for å sette i gang forbrenningen. Man blir målt og veid, og når man ser magen forsvinne, motiverer det helt klart til videre trening.

_MG_1893_print

Skjønnhet kommer innenfra
– Mange erfarer at om man er dårlig, eller uggen i magen blir huden fort gusten. En velfungerende fordøyelse er selve fundamentet for alle kroppsfunksjoner. 80 prosent av de som kommer til oss for tarmskylling, har problemer med magen. Man blir det man spiser, og med tarmskylling kan vi bygge skjønnheten innenfra. Man får igjen gløden, og en følelse av renhet og letthet, forklarer Isabella Bukurie Krasniqi, klinikksjef og sykepleier ved Elite Helse.

Dempet musikk og stearinlys
Colonhydroterapi, eller tarmskylling, har helt siden 1900-tallet vært populært, og behandlingen går ut på å rense tarmsystemet med temperert vann som sprøytes inn i tykktarmen. Dette vannet hydrerer tarmen og stimulerer peristaltikken slik at det blir lettere for tarmen å tømme seg helt naturlig. I behagelige omgivelser med dempet musikk, og stearinlys, får du en følelse av tarmskylling som den mest naturlige ting i verden.
– I dette rommet har vi mange toppidrettsutøvere og mer og mindre kjente personligheter, vi kaller det foryngelsesrommet vårt, forteller klinikksjefen og ler. Mange ønsker å benytte seg av tarmskylling etter sommerferien da man kanskje ikke har hatt like god kontroll på hva man har spist, eller etter jul med mye god mat, eller rett og slett som en boost på et ny og sunnere livsstil.

Ukentlig kostplan
– Vektreduksjon kommer som en bonus ved tarmskylling, dette er ingen slankekur, men mange opplever dette som en kickstart til et bedre og sunnere liv. Samtidig som man tar behandlinger, får man en ukentlig kostplan, og du kan oppleve og gå ned en til tre kilo ved å fjerne gamle avfallsdepoer. En sykepleier vil fortelle deg hva du skal, og ikke skal spise. Jeg pleier å si, om man vil bli raskest mulig gammel, er det bare å spise hvete, sukker og kumelkprodukter. Ønsker man å forbli frisk og rask, og være den beste utgaven av seg selv, må man finne kaninen i seg og spise grønt og drikke mye vann, forklarer Krasniqi, og serverer grønn te. Behandlingen varer omtrent en halv time, og utføres av en sykepleier. Det kan føles litt som om å ha omgangssyke, og er ikke direkte behagelig, men man føler seg så absolutt mye lettere og renere etterpå. Har man ingen spesielle plager, anbefales seks behandlinger, har man derimot mageproblemer, bør man ha mellom åtte og ti behandlinger. Madonna-maskinen
– Tarmskylling bidrar først og fremst til en velfungerende fordøyelse. Du blir kvitt oppblåst mage, og man kan føle seg bedre allerede etter første behandling. Du bedrer næringsopptaket og øker energien og overskuddet i hverdagen. Tarmskylling får fart på forbrenningen og er en glimrende kombinasjon med laserbehandlingen AWT. Dette er en ny og revolusjonerende metode for behandling av blant annet cellulitter, lokale fettdepoer, og oppstramming av slapp hud, da fettcellene minskes og kolagenet stimuleres. Mange får nesten et kjærlighetsforhold til ATW-maskinen, ler Isabella Bukurie Krasniqi.