LOADING

Type to search

Guttas på Frogner, for den lekene!

aktiviteter

Guttas på Frogner, for den lekene!

Guttas_pa_frogner

  • Faksimile:DittOslo.no/DetSkjeriOslo.no.

Henrik Grann (39) har tatt drømmen sin på alvor, og jobber knallhardt for å gjøre levebrød av det morsomste han vet.
FROGNER: – Nå lever jeg jo virkelig ut min store pasjon, dette er rett og slett ganske rått!

Henrik Grann (39) kaster et blikk på rekken av gamle modellbiler som brisker seg på øverste hylle i den lille butikken, og smiler forsiktig. Han har blåst nytt liv i tradisjonsrike Modelhobby i Skovveien 27.

– De er mine alle sammen, bygget av meg for mange, mange år siden og hentet frem fra kjelleren hos mor og far på Voksen.

Dette med å bygge selv er viktig for Henrik Grann, han forteller at for hans del var halve hobbyen innsatsen som ble lagt ned i bygging av bilene.
– Unger blir smarte av å bygge modeller. Er det noe Norge trenger etter oljen, så er det unge ingeniører, og det de lærer av å bygge modeller er midt i blinken for nettopp det yrkesvalget, med planlegging og utvikling i fokus.Selv falt Grann for hobbyen da en ny gutt dukket opp i klasserommet i 5. klasse på Voksen skole. Han hadde en fantastisk radiostyrt Volkswagen boble fra Tamiya, det heiteste modellbilnavnet på 80-tallet.
– Det var det fineste jeg hadde sett noen gang, og den bilen er nå en del av samlinga. Samme jul fikk jeg en tilsvarende, og da var det gjort.

Unge Henrik brukte hvert ledige minutt til å bygge og kjøre sine radiostyrte biler, men da ungdomstida satte inn, først med Hovseter ungdomsskole og senere Oslo Handelsgym, ble bilene pakket ned i kjelleren og oppmerksomheten rettet mot andre fristelser. Damer og litt børst, kanskje?

Uansett hva eller hvem som lokket skolegutten bort fra bilene, så ble de aldri helt glemt.

– Jeg savnet jo de jævla bilene!
Grann ler og rister litt på hodet. En sms fra mor for et par år siden om en utstilling av «sånne biler du var så opptatt av» på Teknisk museum, var utløsende for at Henrik Grann sitter som daglig leder for Guttas på Frogner i dag.

– Jeg dro rett til Teknisk museum, og det var som en åpenbaring å se bilene igjen. Neste stopp var kjelleren på Voksen, hvor jeg gravde frem vrakene. I lang tid brukte jeg all fritid på restaurering, og å lete opp deler på eBay, og underveis ble det mer og mer klart for meg at dette var det jeg virkelig hadde lyst til å bruke tida mi på. Modellhobby hadde vært midlertidig stengt en stund da Grann tok kontakt med eierne, fikk i stand en avtale om å overta butikken med inventar og lagerbeholdning, og takket farvel til jobben som entreprenør.
– Jeg dro vel 40-årskrisa litt lenger enn de fleste da jeg kjøpte meg en lekebutikk!

 

Han humrer og klapper litt på setteren Lemmy, som også har fått en ny hverdag blant biler, båter og fly.
– Jeg jobber mer enn noen gang, og elsker hvert minutt. Da jeg åpnet for fem-seks uker siden regnet jeg med en stille og rolig sommer, egnet for pen innkjøring for en fersk butikkmann, men folk har strømmet på. På tross av tropevarme og terrortrusler. Helt eventyrlig. Det er tydeligvis stor interesse for teknisk hobby, og jeg er forrige eiere evig takknemlig for den goodwill som sitter i veggene her.

Grann forteller at det gjerne står en liten gruppe utenfor butikken rett før åpning klokken tolv, og om mange nesemerker på utstillingsvinduene. Da skjeriOslo var på besøk samlet det seg en fin bukett «gutter» utenfor da klokka dro mot midt-på-dagen. Noen skulle handle, noen trengte service. – Alt som kjøpes hos meg står jeg inne for, kvalitetsmessig, og alt kan repareres. Mange handler via internett, og jeg gjør selvsagt det jeg kan for å få biler, båter og fly i stand, uavhengig av hvor de er kjøpt, sier Henrik Grann bestemt.
 
En av dagens «gutter» heter Eirik Næss, bor i nabolaget, ruslet tilfeldigvis forbi og ble trukket mot utstillingsvinduene og videre inn i butikken.
– Herlig nostalgi å se radiostyrte biler, båter og fly igjen, og så hyggelig at nisjebutikker som Guttas ser ut til å komme litt tilbake, sier Næss, og styrer mot noe tøft på fire hjul. En liten Felix på fem år kan nok glede seg til morsomme timer med pappa utover høsten.


Eirik Næss ser frem til morsomme timer med sønnen Felix utover høsten. Foto: Ellen Rønning
Nå er radiostyrt leketøy på ingen måte noen ren guttegreie. Henrik Grann forteller blant annet om et stort og godt miljø for radiostyrte biler i Moss, der en liten jente kjører fra alle.
– Hun er ni år gammel og har klatret helt opp i verdenstoppen. Klart jenter kan! Henrik Grann smiler og forteller om en annen liten jente, Hermine på drøyt to år der hjemme, som selvsagt allerede får fart på den spesiallagde, rosa radiostyrte bilen sin. Guttas er heldigvis ikke bare for gutta.
– Neida! Jeg gleder meg til å ta henne med til den fantastiske og ganske så ukjente racingbanen på Hvervenbukta når hun blir litt større, den er en godt bevart hemmelighet som trenger flere brukere. Et anlegg helt i toppklassen, og åpen året rundt.

LES ARTIKKELEN I SIN HELHET HER.