LOADING

Type to search

Ren design i naturmaterialer

interiør

Ren design i naturmaterialer

IMG_5243_2

Bak en glassdør i Bogstadveien 1, dufter det svalt av lin og naturmaterialer. Tidløse møbler med rene linjer, keramikk og hverdagsluksus står side om side, med et ønske om å formidle at vi mennesker ikke er adskilt fra naturen, men en del av den.

Jamila Brodin, daglig leder av Norrgavel i Bogstadveien tar seg en pust i bakken, blant myke tekstiler og esker, noen uker før nyåpningen av butikken. Det er februar og over seks år har gått siden Brodin kontaktet Norrgavel for å formidle ønsket om å bli franchisetaker. Nå har butikken, som tidligere lå i Posthallen, tatt plass i nye og større lokaler.

Norrgavel er mer enn en svensk møbelprodusent, forteller hun. Her velges produsenter og materialer med omhu, med et ønske om en bærekraftig produksjon. Det har hele tiden vært fokuset og ligger som en grunnmur i alt vi foretar oss. Vi burde ha en større bevissthet ovenfor hva vi ligger og ruller oss i, og vi vet at materialene som vi bruker er fri for miljøfarlige stoffer.

IMG_5250_2

Svanemerkede møbler
I 1998 var Norrgavel først ute i Sverige med svanemerkede møbler for hjemmemarkedet. Merket innebærer at produktene er minst mulig miljøbelastende i produksjon og holder høy kvalitet og holdbarhet. I 1999 fikk selskapet også møbelbransjens miljøpris, i samarbeid med Verdens Naturfond.

Folk har hørt om og vært opptatt av kjemikalier i kosmetikk og diverse andre varer, men møbler er enda ikke et stort tema i miljødebatten. Vi tilbringer store deler av tiden rundt møbler som sofaer og stoler, burde det ikke derfor være naturlig å rette søkelyset samme vei?

Flere av tekstilene hos Norrgavel er i dag merket med EU-Blomsten eller GOTS (Global Organic Textile Standard, som garanterer at det ikke finnes rester av kjemikalier i stoffet.

IMG_5233 - versjon 2

I ett med omgivelsene
Møblene er designet av selskapets gründer Nirvan Richter, mens kunden tar del i beslutningsprosesser som treslag og etterbehandling. Det kan velges blant treslag som ask, bøk, eik og bjørk i tillegg til linoljemaling med egg og ulike fargestoffer. Møblene er også nærproduserte for å holde miljøkostnader nede.

Brodin forteller at flere kunder forteller om en annerledes ro i hjemmet når man omgås rundt Norrgavel møbler. Hun tror mye av forklaringen ligger i de naturlige materialene og tekstilene som brukes i produksjonen. Møblene er ment til å fungere som vakre , men funksjonelle enheter i livet, ikke som energityver og forbigående trender.

IMG_5212_2

Fra Posthallen til Bogstadveien
Bogstadveien en gate med rom for individualitet og variasjoner. Den har alltid vært Norges handlegate og har gitt oss valget mellom enkeltstående butikker og butikkjeder. I tillegg kan den nytes til det fulle i solskinnet nå mot sommerhalvåret. Brodin gleder seg til nyåpningen og ser fram til å etablere seg ytterligere i lokalene nederst i Bogstadveien.

Hos oss er det ingen typisk førstegangskjøper. Her kommer alt fra studenter som har spart lenge for et enkelt møbel, til par som skal fornye hjemmet etter at barna har flyttet ut. Det er plass for alle her hos oss , uttaler Brodin med et smil, før hun reiser seg og tar fatt på enda en dag med Norrgavels visjoner i tankene.

IMG_5223_2

Fakta om Norrgavel

  • Etablert av den svenske arkitekten Nirvan Richter i 1991.
  • Først ute med svanemerkede møbler i Sverige til hjemmebruk.
  • Det finnes syv butikker, derav seks i Sverige og en i Norge.

Name: Norrgavel
Contact: Bogstadveien 1,
0355 Oslo, 23 69 91 02
Info: Swedish furniture and interior store with a focus on clean and delicate design and eco friendly materials.

Tekst og foto: Trine Midtun

IMG_5236_2