LOADING

Type to search

Fjols til fjells og Stutum

aktiviteter

Fjols til fjells og Stutum

fjols_til_fjells_1

Kreativt kremmerhus

Tekst: Elin Kvandal Foto: NRK og Anders Beer, 1932, Oslo Museum

Majoren Tobakksforretning har vært en perle i bymiljøet på Majorstuen helt siden 1928. Visste du at den drives av pikkoloen fra Fjols til fjells og selveste Stutum?

Skuespillerpar bak disken
På hjørnet av Majorstuhuset ligger én av byens siste originale små nisjebutikker. Trivelige Majoren selger i dag vanlige kioskvarer, men var opprinnelig tobakk- og sigarspesialisten «alle» gikk til i bydelen. Kiosken har mange forgreninger inn i Oslos kultur- og byhistorie. Ingen ringere enn skuespillerparet Unni Bernhoft og Bjørn Sand står bak tilstedeværelsen i bybildet på dagens Majorstuen. De er kjent som henholdsvis den rådsnare pikkoloen i gutteklær i den legendariske filmen Fjols til fjells (med Leif Juster) og Stutum-skikkelsen, fast komiinnslag på Totto Osvolds radioshow på NRK fra 70-tallet og 20 år fremover.

Teater og t-bane
Sønnen Simen Sand, én av stifterne av Great Garlic Girls, står bak disken. Han forteller hvordan kombinasjonen skuespill og tobakksforretning kom i stand. Hans oldefar, Tobias Bernhoft, var direktør ved Holmenkollbanen, som hadde hovedkvarter i Majorstuhuset. Det førte til at hans morfar Bias Bernhoft fikk leie lokalene på hjørnet og startet tobakksforretning der i 1928. Bias var også kjent revyforfatter på Chat Noir, og skrev tekster til blant andre Lalla Carlsen, Kari Diesen, Wenche Myhre og Jens Book-Jensen. Da Bias døde i 1985, bestemte hans datter – pikkoloen – seg for å overta driften sammen med sin mann Bjørn Sand.
Om skuespillerparet ofte ble gjenkjent bak disken?
– Ja, absolutt! Hele tiden. Vi ble kjent som Stutumbutikken eller Fjols til fjell-butikken, smiler Simen.

Y6263nb copy

«Herreforretning»
Da Majoren fortsatt var nisjebutikk for sigarer og tobakk, var den en «herreforretning» – godt besøkt av stortingsfolk, leger, advokater og sekretærer på oppdrag fra piperøkende direktører. En rekke kulturfolk og skuespillere var å se. Leif Juster var venn og stamkunde, sammen med Sossen Krogh og Nora Brockstedt, som begge bodde i nærheten.
– I dag er folk som Jonas Gahr Støre ofte innom for å kjøpe pipetobakk til sin far, humrer Simen.