LOADING

Type to search

Tid for farger

bogstadpuls Mote

Tid for farger

Grønne urskiver, fargede edelstener, gult gull og glitrende diamanter. Tendensene i trendbildet levner liten tvil – det er tid for å sette farge på tilværelsen.

– Se på denne, sier butikkleder Julian Berntzen entusiastisk idet han henter frem et smykke fra vindusutstillingen ut mot travle gater i krysset Valkyriegata/Kirkeveien hos Thune Majorstuen.

I hånden hans skinner en gullring fattet med safirer i alle regnbuens farger.

– Det var faktisk en av de ansatte her i butikken som kom opp med ideen etter å ha sett alle disse skiltene med regnbuer det sto «Alt blir bra!» under i vår, så du kan vel si at dette er en kolleksjon som får ekstra symbolverdi i disse tider, forteller butikklederen for Thunes avdeling på Majorstuen med totalt åtte ansatte.

Eget butikkdesign
Veien fra idé til virkelighet er ikke lang for en faghandel med 163 års fartstid innen gullsmed- og urmakerbransjen.

– Designet til disse er det også noen her som har laget, sier Berntzen. Han holder frem ytterligere et par praktfulle bevis, det ene med sort agat og perle, det andre med diamantbesatte gullslanger – begge avtakbare anheng til lekre creoler i gult gull med diamanter, som også gjør seg godt på egen hånd. Anheng og øreringer som enkelt lar seg kombinere, men også fint kan brukes alene, er selve grunntanken bak kolleksjonen Joy by Thune, som har blitt svært godt mottatt etter at den først ble lansert for et drøyt år siden.

– Om folk ønsker noe eget og spesielt, kan vi utvikle et unikt design i samarbeid med kunden. Da skisserer vi noe her sammen og sender tegningene videre til gullsmedverkstedet vårt sentralt i Oslo, fortsetter han.

– I disse dager, når det er mange som ikke får dratt på den planlagte ferieturen, tror jeg en del velger å unne seg selv litt annet i stedet – gjerne et vakkert smykke eller en eksklusiv klokke, som en gave til seg selv.

Sirkler og prinsesseslip
Det ligger åpenbart noe i begrep som «diamonds are forever» og «diamonds are a girl’s best friend». Diamanter er en tidløs klassiker som aldri går av moten. Så er de også stadig å finne i nye, forlokkende sammensetninger.

– Det er dessuten en tendens i tiden at noen velger litt andre slipeformer enn den klassiske briljantslipen. «Princess cut» er særlig etterspurt. Også «cushion cut» og «emerald cut» er slipeformer flere velger nå.

Små diamanter omkranser også gyllengule citriner i et av montrene i butikken på Majorstuen.

– Vi ser at fargestener i alle former og fasonger blir stadig mer populært, forteller butikklederen.

Gult gull i vinden
Gult gull har for øvrig kommet tilbake i trendbildet for fullt i senere tid.

– Folk bytter faktisk hvitt gull med gult gull. Det er motsatt av hva som har vært normalen de siste tjue årene, så hadde noen sagt til meg for noen år siden at det kom til å bli slik, hadde jeg nok blitt ganske forundret faktisk. Vi ser åpenbart en retrotrend, fastslår Berntzen.

Et snev av nostalgi er det også på klokkefronten hva gjelder armbåndsur til den kvinnelige delen av befolkningen.

– Også her ser man en del klassiske trekk med delikate, stilrene tallskiver og lenker, forteller butikksjefen.

Flyr høyt med gamle helter
For dem som på sin side foretrekker røffere, mer robuste armbåndsur, formelig flyr tiden fremover – riktignok grepet av tidligere tidsånd og gamle helter – med luftfartens pionerer som inspirasjonskilder.

Det luksuriøse, sveitsiske merket Longines slapp nemlig nylig serien «Spirit» som en hyllest til Amelia Earhart, Howard Hughes, Elinor Smith and Paul-Emile Victor, for å løfte frem avtrykket de fire flyverne, som selvsagt sverget til Longines i sin tid, har etterlatt seg i historien – med tre klokker som tikkende med sekund-, minutt- og timevisere tar dem videre inn i fremtiden.

Butikklederen betrakter selv «Spirit»-modellene som står utstilt i de nærmest smykkeskrinliknende eskene de overleveres kunden i – der det for øvrig ligger en aldri så liten historiebok om luftpionerne i boksens bunn – med store øyne og tydelig begeistring.

– Det er veldig gøy at det endelig begynner å komme noen nye, skikkelige godbiter fra utlandet igjen. Koronavirusets spred­ning i Europa ga tilnærmet stillstand i importen en stund, så dette føles ekstra stas.

Grønne urskiver vokser frem
Det er en generell fartsfylt og sporty tendens når det kommer til klokker, særlig på herrefronten. I Tag Heuer-monteren bugner det av vannsportinspirerte Aquaracer-modeller. Også fargespennet blant urskivene er stort.

– For menn er klokker med grønne urskiver det virkelig store. Foreløpig ser vi kun enkelte innslag av grønt i klokkedesign for damer, men jeg er helt sikker på at det vil komme grønne urskiver der etter hvert også, sier Berntzen.

Den nyest ankomne Tag Heuer Link-klokken for kvinner, har på sin side sort urskive. Med intet mindre enn tolv diamanter til å indikere tall, samt visere og intrikate detaljer i rosegull, trenger imidlertid denne klokken ingen farge for å skille seg ut.

– Man skal ikke glemme at armbåndsuret man bærer med seg i hverdagen er et smykke i seg selv, som kan trenge litt omtanke innimellom, påpeker butikklederen.

– Hos Thune kan man få gjort alle reparasjoner, lenkejustering, rembytte, batteriskift og trykktest, avslutter Berntzen.

  1. Fargestener setter farge på tilværelsen – til hverdags og til fest. Her smykker fra Julie Sandlau.
  2. En gyllengul citrin med diamanter omkring stråler om kapp med solen som anheng rundt halsen.
  3. Diamanter i sirkelformasjon.
  4. Eirin Hammer holder frem en tidsriktig fargesten fra Ti Sento hos Thune Majorstuen.
  5. Hos Thune Majorstuen finner du det meste til de fleste anledninger.
  6. Diamantbesatte creoler i gult gull med avtakbare anheng, henholdsvis med sort agat og perle og gullslanger med diamanter.
  7. Denne nyankomne Tag Heuer Link-dameklokken har diamanter i stedet for tall på den sorte urskiven med rosegulldetaljer.
  8. Butikkleder Julian Berntzen fryder seg over at det etter koronastillstand endelig begynner å komme eksklusive klokkenyheter fra utlandet igjen i butikken.
  9. Fargede urskiver er populært, særlig grønne, som man kan se her blant mangfoldet av Tag Heuer Aquaracer-modeller.
  10. Eirin Hammer og Julian Berntzen har kunnskapen som trengs om du er på jakt etter et nytt smykke eller en klokke.

Valkyriegaten 13 | 23 20 20 80 | www.thune.no

TEKST INGRI VALEN EGELAND  FOTO INGRI VALEN EGELAND OG THUNE

Previous Article
Next Article