LOADING

Type to search

Smakfulle gaver fra et solfylt hjørne

bogstadpuls Mat og Drikke

Smakfulle gaver fra et solfylt hjørne

Da Olivenlunden 1830 startet sitt gründereventyr i Vibes gate, var spesialforretningen et eksotisk innslag. Tjue år senere har det solfylte hjørnet med et bredt utvalg middelhavssmaker blitt en kjær nabolagsbutikk.

– Olivenolje er et bra alternativ til vin som vertinnegave. Det finnes mange varianter å velge mellom fra rene olivenoljer til olivenoljer smaksatt med alt fra basilikum til trøffel eller nyheter som hasselnøttolje, forteller butikksjef Lotta Ramstad.
Henriette Salvesen driver arkitektkontor i Industrigata like bortenfor og har tatt en svipptur innom Olivenlundens butikk like ved, slik hun ofte gjør. Innkjøp av et par vertinnegaver er det som står på handlelisten, men noe blir også med hjem til eget bruk. Selv for en trofast kunde gjennom tjue år, er det alltid spennende nyheter – eller gamle favoritter – å la seg friste av blant det bugnende utvalget.

Mauler gjerne balsamico
– Det er ikke så mange steder du kan smake på det du kjøper, men det kan du alltid her hos oss, smiler Lotta mens hun deler ut smaksprøver etter tur. En liten strøm av kunder kommer med ett inn i butikken en tidlig torsdag ettermiddag.
Hilde Lund fra Porsgrunn er på Oslo-tur sammen med venninnen og legger alltid turen om Olivenlunden når hun er i hovedstaden. Hun elsker smaken av god balsamico og god olivenolje som aller helst får rive litt ekstra bakpå tungen.
– Den intense, aromatiske opplevelsen som gjør at det river i smaksløkene, kommer av polyfenoler, som virker som antioksidanter. God olivenolje er med andre ord også godt for kroppen, forklarer Lotta.

Brie med balsamico på julebordet
Man får både kunnskap og gode råd med på kjøpet når man handler hos Olivenlunden. De to venninnene på bytur loses videre ut i handlegaten med tips til gode lunsjrestauranter i nærheten fra butikksjefen som også gladelig deler oppskrifter.
– Å varme en hel, rund brie i ovnen og toppe den med friske cherrytomater og valnøtter samt halvtørkede tomater på glass, valnøttolje og svart, vellagret balsamico, som vi har her i butikken, er en rett jeg selv synes er helt fantastisk å sette frem på bordet i julen for eksempel. Jeg har en venninne som alltid «krever» at jeg tar med den osten til julebordet hennes, forteller Lotta engasjert. Før den opprinnelig svenske matentusiasten startet hos Olivenlunden – der det for øvrig jevnlig inviteres til olivenolje- og balsamicokurs – drev hun blant annet med catering.
– Vår oppgave her i butikken er først og fremst å formidle matglede. Er folk usikre på hvordan de skal bruke syltede sitroner, er det vår jobb å fortelle dem at de er gode å bruke i salater, med tunfisk eller med couscous for å nevne noe. Olivenolje og balsamicoeddik ligger som en basis i alt vi gjør, men i tillegg til tapenader og pestoer, har vi alt fra søt pistasjkrem til sjokoladekrem med hasselnøtter og kakao, sier Lotta, som driver butikken sammen med Nina Corneliussen.

Ferdige gavesett og jubileumsutgaver
– Til jul har vi satt sammen ferdige gavepakker i alle prisklasser med produkter som gjør seg ekstra godt sammen. For eksempel har vi et sett med en basilikumolje, hvit balsamico med tomat og basilikum, svart balsamico med granateple og urtesalt. Juleolivenolje og julebalsamico har vi også. Ekstra spesielt i år er det dessuten at vi selger både vår egen eksklusive jubileumsbalsamico, en svart balsamicoeddik fra Modena lagret i tjue år, og en økologisk jubileumsolivenolje fra en leverandør i Toscana, forteller Lotta og Nina.
Butikken i det solfylte hjørnet i Vibes gate har i tjue år sørget for middelshavskost til norske ganer som gründerselskapets Olivenlundens aller første butikk.
– Den gang var ikke bruken av olivenolje og balsamicoeddik like utbredt her til lands som det den er i dag. På tjue år har folk reist mye mer, utvidet horisonten og endret matvaner. Da man ikke kunne reise under pandemien, tror jeg eksklusive italienske olivenoljer og andre delikatesseprodukter bidro til litt feriefølelse under hjemmekosen. Flere har i koronatiden brukt tid på å rydde opp skikkelig hjemme og kvitte seg med ting. Det siste mange vil ha nå, er nye ting. En matopplevelse er derfor den perfekte gaven som alle vil kunne sette pris på.

1. Lotta Ramstad gjør klar et par vertinnegaver for fast kunde gjennom tjue år, Henriette Salvesen.

2. (Motsatt side)Nina Corneliussen holder frem noen av de mange nøye sammensatte gavesettene som nå er å finne i butikk.

3. Juleolivenolje og julebalsamico er nå å finne i hyllene.

4. Olivenlunden 1830 holder til på hjørnet av Vibes gate.

5. Utrørt i varm melk, blir sjokoladekrem med hasselnøtter og kakao, tilsatt smak av enten ingefær eller karamell, til deilig varm sjoko­lade.

Dronning Astrids gate 7 (ved Vibes gate)
21 04 27 33 | www.olivenlunden1830.no

Tekst og foto Ingri Valen Egeland