LOADING

Type to search

Middagsmekka

Mat og Drikke

Middagsmekka

DSC_0021red
Foto: Inger Steinnes

Lokale perler finnes også i Bogstadveien, og denne er for tiden fylt til randen av høstens godsaker.

Fire smilende ansikt møter meg idet jeg trår innenfor døra hos Georg A. Nilsen. Diskene bugner av det beste naturen har å by på, og jeg begynner plutselig å tenke på hva jeg skal ha til middag. Da er jeg på rett plass. Sjømat-, vilt- og delikatesseforretningen øverst i Bogstadveien har rykte på seg for å være både kunnskapsrik og vennlig, noe som gjør at de fleste vender tilbake, gang på gang.

DSC_0099_1
Fra øverste hylle
Hos Georg. A. Nilsen håndplukker de hver morgen de beste råvarene på fiskehallen i sekstiden. Og råvarer er noe eierne Tom, Tor og Marius er brennede opptatt av.
– For å lage god mat må man ha gode råvarer, så enkelt er det, og hos oss får du det beste.
Hos Nilsen, som Aftenposten i sommer kåret til byens beste spesialforretning innenfor fersk sjømat, merker man godt engasjementet når det er råvarer som er samtaletema. Tor holder frem en levende sjøkreps og forteller ivrig hvor god den er delt og grillet og med kryddersmør eller olje til.
– Det morsomste og beste med denne bransjen er de skiftende sesongene, og hva det har å si for utvalget. Hos oss vil du for eksempel ikke finne det samme i februar som i september. Nå er for eksempel krabbesesongen i full gang, og det finnes vel ikke noe mer smakfullt og bedre enn krabbe. Han understreker at krabber er den perfekte sosiale retten – enkelt og lett å tilberede, men langsom å innta.
– Har man krabbelag, må man bruke god tid på å rense, skavle og skåle. Lite kan slå god mat og drikke i gode venners lag!

– I oktober begynner fisket etter den norske hummeren og jeg har enda til gode å høre om noen som ikke setter pris på norsk hummer – verdens beste. Høstmørke kvelder, stearinlys og noe godt i glasset- så trenger man ikke mer, enten det skal være romantisk anledning for to eller et stort hyggelig hummerlag, sier Tor med et smil om munnen.
– Annen sunn og god kosemat denne sesongen er rakørret, torsk og lutefisk.

DSC_0081_3
Ville delikatesser
Nå som jaktsesongen begynner, fylles også butikken med villtkjøtt fra vårt langstrakte land. Da kommer det bl.a ferskt reinsdyr, elg, hjort og rype, tiur og orrfugl. Lukter det ikke høstkos av det, kan du fylle på med kantareller, tyttebær og multer – alt fra disken til Nilsen.
– Dette er råvarer som er ekstra rene og naturlige, siden kjøttet smaksettes av det dyret selv velger å spise. Ikke minst er alt høstet av naturens overskudd – på bærekraftig vis.
I over hundre år har Georg A. Nilsen kunnet skilte med det beste til middagsbordet. Først på Frogner, og de seneste fjorten årene på Majorstuen. Tom er fjerde generasjons Nilsen, og har stått bak disken siden han var tolv år. Han fører blant annet videre det gode forholdet til produsentene.

– Vi fører for eksempel økologisk kylling og egg fra Holte Gård i Telemark, samt fersk and og gås. Trenger du forslag til noe god alkoholfri drikke, anbefaler jeg renpresset eplesaft fra Ringi Gård i Asker. Her er hver eplesort presset for seg og med sortens egen unike smak, fra de søteste til de tørreste.

Han forteller at også kundene deres kan mye om hva som finnes der ute.
– Kundene lærer av oss og vi lærer av dem. På den måten øker kunnskapen om faget stadig vekk.
Det er nok grunnen til at spørsmål sjelden går ubesvart forbi. Hos Georg A. Nilsen er det alltid noen som vet svaret.

Previous Article