LOADING

Type to search

Fastelaven uten fasting?

Mat og Drikke

Fastelaven uten fasting?

bakerhansen

Bilde: BakerHansen Førstkommende søndag er det Fastelaven, dagen de fleste forbinder Fastelaven med deilige kremete boller, men hva er det vi egentlig feirer?

Fasten blir innledet med askeonsdag som er onsdagen 40 dager (søndager ikke medregnet) (6½ uke) før påskedag. Senere ble søndagen til fleskesøndag eller fastelavnssøndag, mandagen blåmandag eller også fleskemandag og tirsdagen hvitetirsdag eller fetetirsdag inkludert i fastelavn. Enda senere ble fastelavn til én hel uke.

Fastelavn er altså alt annet enn fastetiden, men er tidsmessig knyttet til den.

Fastelavn er avslutningshelgen for karnevalet i flere land. Norge har hatt karnevalsmarkeringer hele 1800-tallet, Christianiaborgere deltok aktivt i ball i Biedermeyer-perioden (1819 – 1848), og maskerader og kunstnerkarneval florerte i Christiania etter 1850 frem mot første verdenskrig. Kunstnerforeningen arrangerte karneval fra 1863, og flere komposisjoner er skrevet med musikk for anledningen. Siden 1980-tallet har det vært karneval og ball i Oslo hvert år, der høydepunktet er Operaballet. Noen av de mest berømte karnevalene i utlandet finnes i Rio de Janeiro, Venezia, Tenerife og Luzern, mens Operaballet i Wien ble listet på UNESCOS verdensarvliste i 2010.

I Norge er det vanlig å plukke inn bjerkegreiner og lage fastelavnsris. Fastelavnsris er blitt solgt av Norske kvinners sanitetsforening etter krigen[2], med fargede fjær i primærfarger blant grenene. Fargede ris i oppsatser selges fra januar/februar og står fremme frem til fastelavn. Opprinnelig kunne fastelavnsriset brukes til å rise foreldre før de stod opp om morgenen, som et fruktbarhetssymbol. Risene skulle brukes for å vekke til live fruktbarheten til kvinner, dyr og trær. Baking av fastelavnsboller eller berlinerboller er utbredt i bakeriene helgen før fasten og mange norske hjem baker boller med krem og noen ganger syltetøy eller vaniljekrem i midten denne helgen.

I Norge kler mange barnehavebarn seg ut med kostymer og ansiktsmaling i barnehaven en av dagene før fasten innledes. I Danmark går barn med raslen, det vil si utkledte barn som går rundt i nabolaget; de synger Fastelavn er mit navn og tigger penger, fastelavnsboller eller godteri.

wikipedia.org

Tags:

You Might also Like