LOADING

Type to search

Slik velger du rett skjorte

Mote

Slik velger du rett skjorte

1507869_710648425635399_1573590811_n

Bilde: Il Phantheon. Gianluca og Eirik, spesialistene fra Il Pantheon i Hegdehaugsveien, gir deg et lite innblikk i hvordan du bærer og behandler en god skjorte og hvordan du velger rett.

Stoff: En god poplinkvalitet er best til en formell skjorte. Dess tynnere tråd og dess høyere antall tråder pr kvadratcentimeter, dess bedre. De beste skjortene Il Pantheon tilbyr, har 330 tråder pr kvadratcentimeter.

Søm: En kvalitetsskjorte har seks til atten håndsydde elementer: Snippen, mansjettene, knapphull, ermehull og skulder er det mest grunnleggende. Lengden på stingene sier noe om kvaliteten på arbeidet, og tiden som er brukt. Det gjenspeiles i prisen. På alle steder der det er tatt hull i stoffet, bør sømmen være for hånd. En travetto (italiensk for sammenføyning), brukes til å lukke og forsterke sømmene, også nederst på sidesømmen. I napolitansk stil brukes et lite triangel i silketaft, en “mouche” som skal sikre styrke og bevegelighet nederst i sidesømmene

Snipp: En snipp skal ikke ligge som et dødt dyr rundt halsen! Den må være skåret og sydd slik at den ikke kollapser uten slips. I rimeligere skjorter er snippen stivet opp med foring. Den flate plastpinnen tas ut ved vask. Vinkel på snippen er en smakssak. Gianluca har tegnet sin egen favoritt, med en liten dipp ned i napolitansk tradisjon. Forholdet mellom slipsknute og snipp må være harmonisk. Nordmenn er glad i store knuter, og du kan ikke ha for liten snipp til en dobbel windsor. En knapp, til nød to, holder snippen sammen. Ikke tre! Button down er ment for sportsskjorter som er åpne i halsen.

Proporsjoner: Grunnregelen er at den synlige delen av skjortekragen, sett bakfra, skal være like høy som jakkeslaget. Synlig stoff kan variere mellom 4,25 til 5,25 cm, men ALDRI under 3,75 cm.

Snitt: Slim fit er for fashionistas, ikke for elskeren av det klassiske. Skjorten må under ingen omstendighet være så trang at man får åndenød. Løstsittende, uten at det er poser av stoff. Så kan heller jakken være figursydd. Sidesømmen skal gå 7 cm under bukselinningen. Da sikrer du god bevegelighet, både når du sitter og reiser deg igjen, uten at skjorteflakene faller ut.

Mansjett: Enkel eller dobbel – det er en smakssak. Men norske menn pynter seg som regel ikke med annet enn klokke og mansjettknapper, så hvorfor ikke velge doble mansjetter når anledningen er der?

Knappestolpe: Til mørk dress som regel en knappestolpe med skjult søm. En utenpåliggende søm er til mer uformell bruk. Skjult knepping BARE til smoking/ snippkjole.

Knapper: Hvit perlemor, sydd i for hånd, med kråkefotsting.

Vask: Alle knapper bør være kneppet opp, og løse avstivere i snippen tatt ut. Vreng skjorten før vask. Slik beskytter du perlemorsknappene og såpen virker mer effektivt. Vaskes på 30-40 grader. En god skjorte bør helst vaskes for hånd. Stingene kan være sydd med silketråd og er vannet for varmt, kan sømmene dra seg. En god, vegetabilsk såpe, basert på olivenolje (kan erstattes med Sunlight) og en liten børste av svinebust er den beste måten å rengjøre bomullsfibrene på. Heng opp for tørk, bruk ikke tørketrommel.

Stryking: Stryk mens skjorten fortsatt er litt fuktig. Dampjern anbefales ikke. Pass på at du setter jernet på riktig temperatur (bomull). For en inngående veiledning i skjortestrykingens kunst, se thewhiteshirthaberdasher.com
Stivelse bør unngås.

Strykefritt: Glem det!

Il Pantheon er en eksklusiv herrekonfektsjonist i Hegdehaugsveien med det meste innen italiensk dressmote. Ta kontakt for åpningstider på tlf 22 60 80 20.

Kilde: Interiørmagasinet

Tags:

You Might also Like