LOADING

Type to search

Kattugler i Vigelandsparken

aktiviteter

Kattugler i Vigelandsparken

Skjermbilde 2014-04-23 kl. 21.14.36

FOTO: Stein J. Bjørge/Aftenposten/Osloby. Faksimile: Aftenposten

For noen dager siden hørte vår fotograf Stein J. Bjørge ryktene om et sjeldent uglesyn i Frognerparken. Der skulle det visstnok sitte unge kattugler på en gren svært nære bakken.

«Et enslig ugle-nøste har søkt ly inntil trestammen kun et par meter over bakken etter det som trolig er en ufrivillig luftetur. Ikke noe ugler i mosen, men allikevel så utrolig godt kamuflert mot barken på treet at den nesten går oss hus forbi.» skrev Bjørge.

Midt på lyse dagen kunne man komme nærme fuglene og ta bilder av dem. Flere interesserte meldte seg, og etter at Bjørge skrev om det på Aftenpostens Facebook-side Bak forsiden har fugleinteresserte i hele Norge, ja helt fra Tyskland, ringt og meldt sin interesse.

De oppmøtte var bekymret for at den unge kattuglen satt svært eksponert til, på en gren like ved bakken. Fuglevakta, en 24 timers vakttelefon for fuglenes ve og vel, kunne berolige med at man bare skulle la naturen gå sin gang. Det kan også ornitologer Osloby har snakket med i ettertid. De mener det slett ikke er en sensasjon. Kattuglene finner seg som regel et hulrom i et tre som de bruker som rede. Når ungene blir for store, må de ut av redet, men holder seg i nærheten av foreldrene.

Der roper de etter mat til de har lært seg å fly og er gamle nok til å jakte selv. Det Aftenpostens fotograf var vitne til i Frognerparken er altså ikke uvanlig, og slik naturen vanligvis går sin gang. Kattuglene er en av tre uglearter som vanligvis finnes innenfor kommunegrensen, skriver Bymiljøetaten på sine nettsider. Også perleugla og den mindre spurveugla hekker her.

Uglene som er avbildet er trolig de eneste av sitt slag i Frognerparken. De trenger nemlig god plass for å jakte og hekke. Skulle du komme over dem, kan du nærme deg forsiktig for å ta et bilde (om du ikke går for nære), men la dem helst være i fred, så unngår du å bli uglesett blant byens ornitologer. Uglene er mest aktive om natten. Skulle du høre en skummel lyd, er det trolig en kattugle som roper på mat.

Osloby har etter råd fra uglekjennere latt være å skrive nøyaktig hvor redet ligger.

Les hele saken på Aftenpostens Osloby sider.