LOADING

Type to search

Rom for ettertanke

aktiviteter velvære

Rom for ettertanke

IMG_0353
Majorstuen kirkes hvitmalte fasader skjuler én av Oslos best bevarte hemmeligheter for bypatrioter, kunstelskere og alle som leter etter stille steder i byens travelhet.

Det vigelandske kapell
Sidekapellet Capella Johannea – det johanneiske kapellet – ligger godt skjult fra Kirkeveiens forbipasserende. Her er vakre freskomalerier som dekker kapellet fra vegger til tak. Flotte bueganger og en unik, kontinental og åndelig atmosfære venter på deg. Kunstneren Per Vigeland var inspirert av Det sixtinske kapell i Roma da han i 1932 malte freskene basert på motiver fra Johannes´ Åpenbaring. Per Vigeland var sønn av Emanuel Vigeland, som igjen var Gustavs yngre bror. Han var utdannet ved Kunstakademiet i Firenze og Ecole des Beaux-Arts i Paris, og i likhet med Gustav og Emanuel Vigeland var han opptatt av de store eksistensielle temaene omkring livssyklus, død og ny begynnelse.

Følelse av sør-Europa
Fresko eller freskemaleri kommer fra italienske al fresco, som betyr fersk vegg og henspiller på at det er malt på vår murvegg med kalkfarger, slik de store mesterne i malekunsten gjorde det, fra Giotto i senmiddelalderen, til Michelangelo og Rafael i renessansen. Menighetsforvalter Øystein Eilertsen forteller at Vigelands fresker lenge var skjult og delvis ødelagt av blant annet vannlekkasje. Men for fire år siden ble freskene totalrestaurert til fordums prakt og fremstår nå som noe helt unikt i Norge.

IMG_0356
Suppe, salmer og konsert
Det lille kapellets stemningsfulle halvmørke, vakre freskemalerier og unike stemning tiltrekker seg troende med ulik tilhørighet. Både den gresk-ortodokse, den egyptisk-koptiske og den kristenspirituelle menigheten Aeropagos holder messer og andakter her. Oxfordbevegelsen har også vært innom, og den kinesiske menigheten er interessert i det religiøse fellesskapet her. Torsdag ettermiddager kl. 17 kan du stikke innom for gratis, hjemmelaget suppe og påfølgende hverdagsmesse i kapellet. I samarbeid med studenter ved Musikkhøyskolen holdes intimkonserter annenhver tirsdag. De går for fulle hus. Se program på majorstuapluss.no!

Tekst og foto: Elin Kvandal