LOADING

Type to search

Med rom for det unike

aktiviteter interiør Mat og Drikke Mote top-stories velvære

Med rom for det unike

Rik på opplevelser hos Marthes lekestue

Rik på opplevelser hos Marthes lekestue

I nærmiljøet vårt finnes det aktører som har latt unntaket være regelen. Det ­finnes en kvinne som sa opp jobben sin i næringslivet for å følge sin kreative butikkdrøm. Lenger opp i gata jobber en mann som reiste fra Peru med Latin-­Amerikansk tradisjon i bagasjen. Bak slottsparken lever fire kvinner av ­interessen for å kle andre opp i bunadssøm, og noen skritt videre finner du ­lesehesten som har gjort lidenskapen til sitt levebrød. De unike aktørene er med på å fargelegge området vårt, og har én ting til felles. De tør å være annerledes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi tar med oss en forfriskning til turen videre hos Pretty Smooth, drevet av Brynjar sammen med kameraten

Fra gastronomi i Barcelona til nye smaker i Bogstadveien
For noen år siden var Brynjar Berge og kameraten på guttetur i Barcelona. Blant de mange gastronomiske opplevelsene, var smoothien i mathallen La Boqueria den ­uforglemmelige. Etter ivrig eksperimentering på ­kjøkkenbenken hjemme i Norge, klarte guttene å gjenskape de deilige smakene, og nå, tre år senere er Pretty smooth et faktum for smaksløkene. ­Victorias Secret med mango og Arnold er ­populære varianter, og er tilsatt proteiner. I takt med fokuset på trening er også smoothien kommet for å bli, og guttene blir stadig ønsket velkommen på Elixia, hvor nytrente kunder kan gi seg selv en sunn belønning. ­Guttene bruker også tid på å reise rundt med konseptet, og skal du på festival i sommer er det mulig du møter dem der. Nå ­lanseres også herligheten på flasker som vil være å finne i flere ­butikker, og vi tar med oss en forfriskning til turen videre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Antikvariatet – En fest for lesehesten.

Antikkens Mekka
Vi har ankommet trikkestoppet i Homansbyen, hvor det ligger en gammel traver. Her har bokelskere kunnet romstere rundt, blant 30 000 bøker i 20 år. Du hørte riktig! Det er så mange bøker hos ­bokantikvariatet at du har problemer med å manøvrere deg rundt i butikken. Men er du på utkikk etter en gammel skatt, kan det være verdt innsatsen. I mylderet ­finnes for ­eksempel originalbindet av Knut Hamsun sitt verk Pan og ­førsteutgaven av den illustrerte Snorre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Homansbyen Antik og Brukt – Stort utvalg av alt fra ­porselen til interiør.

Et steinkast unna finner du også Homansbyen Antik og Brukt. De har et stort utvalg av alt fra ­porselen til interiør, og er også verdt et besøk. ­Finner du en antikk møbelfavoritt her, eller har en hjemme, kan Christiania møbeltapetsering og ­Skumtex i ­Neubergsgate hjelpe deg med en ­oppgradering.

 

Christiania møbeltapetsering og Skumtex. I Neubergsgate kan du gi de gamle møblene dine et oppgradering, eller få et skreddersydd underlag. Denne stolen skal snart få et tidsriktig utseende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marthes lekestue – Her kan du også kjøpe pent brukt barnetøy

Rik på gode verdier hos Marthes lekestue
I den frodige bakgården med adresse Hegdehaugsveien 28, ligger  det en idyllisk, hvitmalt trevilla fra 1855. Det historiske huset har tidligere rommet Roald Amundsen, og slottet sin gamle smie ligger også med et øyeblikks distanse til stedet. I dag er det en idérik og leken kvinne som får utfolde seg her, og Marthes Lekestue har blitt et kjært sted for de som setter pris på det unike. Louis Vuitton sin city guide hevder også at stedet er verdt en visitt, og det gjelder ikke bare for byens yngste gjester. Det hele startet i 2011, da Marthe kom over det disponible huset. Hennes tanker om å få skape noe kreativt og eget ble så overveldende, at hun sa opp jobben sin som innkjøper i næringslivet. I dag er den gjennomførte lekebutikken full av sjel, og en opplevelse for sansene. Marthe har selv hentet hjem mange av skattene fra det store utland og ønsker å formidle unike varer som gir en affeksjonsfølelse. I tillegg finner du pent brukte vintage-klær til barn, vertinnegaver og samleobjekter fra de originale teddybjørn-merkene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Haugtussa – Beltestakken fra Telemark og Jubileumsdrakten for Oslo er populære valg. Sistnevnte er et resultat av feiringen fra da Oslo fylte 1000 år.

Velholdte tradisjoner på Haugtussa
Nederst i Uranienborg veien blir vi møtt av Norges nasjonaldrakt, bunaden i butikkvinduene. Slik har det vært siden butikken startet i 1996, og i dag er det den populære beltestakken fra Telemark som er fremme i lyset. På innsiden jobber det fire syersker som evner å sy bunader fra hele landet.

-Bunader er noe av det flotteste man kan sy, sier ­butikkmedarbeiderne. Det er også svært tidkrevende, mer enn hva førsteinntrykket tilsier. -Men gode og rene naturmaterialer som ull og silke er fine å jobbe med.

Stakeloftet i Neubergsgate er også et alternativ for de som ­interesserer seg for husflid. Gjør gjerne en avtale med butikkene i ­forkant av besøket, slik at de kan hjelpe deg best mulig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nomaden – Globetrotterne Julie og Anette viser fram reisebutikken.

Nomaden bak slottet
Rett over veien ligger det som NRK sin reiseguru Jens A. Riisnæs mener er en av Norges viktigste kulturinstitusjoner. Et besøk hos Nomaden gjør at man forstår tankegangen hans, for her besøker du en selvstendig butikk som har hatt tyngde blant reiseglade nordmenn i over 20 år. Det finnes en tilnærmet enorm mengde reisebøker og reisehåndbokserier både av tradisjonell og uortodoks art. Du vil også finne kart i mange målestokker, og utstyr tilpasset de fleste ­destinasjoner. ­Globetrotterne som jobber her elsker å utveksle råd og tips om reiser, når de ikke er på reisefot selv. Trenger du ytterligere inspirasjon kan du melde deg på fotokurs, benytte deg av nettsidens pakkelister eller følge med på bildene deres fra spennende ­destinasjoner som Shiraz i Iran og Amazonas sitt indre på sosiale medier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pachamama – En butikk som vekker nysgjerrigheten.

Aktivisering og balansering av energi hos Pachamama
I Industrigata ligger det en liten butikk som vekker manges interesse. Pachamama er slettes ikke et sted som vil falle under kategorien «vanlig». I det lille lokalet ligger og henger steiner, mineraler og ­symbolske figurer fra hele verden tett i tett, og alle inntrykkene ­skaper en god og mystisk stemning. Victor Ubillus tok med seg ­inspirasjon og folkekjære tradisjoner fra Peru, og åpnet butikken for seks år siden.

– Jeg føler meg veldig dedikert til arbeidet med energi og ­utvikling her i Oslo, fortsetter han. – I Majorstuområdet finnes det mange ­konservative mennesker, men de fleste er åpne. Spesielt den nye generasjonen er nysgjerrig og kommer inn for å åpne døren til det ukjente, avslutter han. I dag åpner vi flere dører, og neste butikk ­finnes innen noen meters rekkevidde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Treblås Studio – Terry blåser nytt liv i ­fløyten.

Blåser nytt liv i instrumentet
I Treblås Studio observerer vi Terry sitte dypt konsentrert med en fløyte på arbeidsbenken. Som en av de eneste fløytemakerne i Norge, skorter det ikke på reparasjonsanmodninger. Sammen med makkeren og daglig leder Horge, benytter de dagene til å blåse nytt liv i instrumentene, og det er tydelig at de brenner for det. Begge er musikere, og besitter stor kunnskap i faget. Med universitets­utdannelse i alle treblåseinstrumenter i grunn, og med praktisk ­utøvelse av musikk på kveldene, er det sikkert at instrumentet ditt er i trygge hender hos Horge og Terry, hvis det trenger litt ekstra omsorg og kjærlighet. Siden visa verken er slutt for fløyta eller oss trasker vi videre til neste destinasjon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Majorstuen kaffe og te. Den historiske kaffe- og te butikken. Butikkens ­egenblandede kaffe er ­populær blant besøkende.

Kaffe? Te?
Majorstuen te og kaffe er en av de første i sitt slag, og åpnet lenger ned i gata på 30-tallet. Den gangen dreide det seg stort sett om kaffe, og flere av de eldre damene som tar turen innom kan erindre å ha vært i butikken med sine mødre som barn. I dag selger de seks tonn av henholdsvis kaffe og te årlig, og har 140 forskjellige typer te. Butikken holder seg til tradisjonen, og som innehaver Ellen sier er dette ingen motebutikk. Kjøper du for eksempel butikkens egne kaffeblanding Cognac og cigar, blir dette registrert på et 100 år ­gammelt kasseapparat, hvilket er en attraksjon i seg selv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naranja. Dyrebutikken til Kjetil har vært i familiens eie siden 1960-tallet.

Naranja, en fruktbar butikk for dyrelskere
I Professor Dahls gate, rett på utkanten av Vestkanttorget ligger dyrebutikken som har hatt samme lokasjon siden 50-tallet. Vi blir møtt av Kjetil som i dag driver dyrebutikken. Faren hans overtok stedet i 1963, og butikken har vært i familiens eie siden. Kjetil forteller om en oppvekst ­preget av kjærlighet for dyr også på hjemmefronten. Tidligere drev de med fugleoppdrett og hadde flere papegøyer, i tillegg til andre dyr. -I dag har vi bare marsvin, papegøyer og akvarium hjemme, men vi vurderer å få en hund også, legger han til. I dag er forbrukerne opptatt av kvalitetsfór til dyrene sine. Kjetil selger økologisk hunde- og kattefór og mener at mange av de store, kommersielle leverandørene har produkter som ikke er forenelig med den seriøsiteten man bør kreve. Kjetil er opptatt av dyrevelferd og ønsker ikke at dyrene skal tilbringe lange perioder i dyrebutikken, så kundene må bestille i forveien. Da kan du hente din nye venn samme dag som den ­ankommer dyrebutikken. Med en pose økologisk hundemat vandrer vi videre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Retro-inspirert De sjarmerende tingene hos interiørbutikken NEST er et utvalg av Kristines favoritter.

Et rede med finurlige ting
Da Kristine flyttet hjem etter studier i London, tok det ikke lang tid før listen på hva hun syntes manglet i byen ble så lang at hun tok saken i egne ­hender. Det skulle ikke være slik at man måtte reise til utlandet for å få tak i ­finurlige gaver og små-interiør. Nisjebutikken Nest ble løsningen på ­problemet, og tilbyr i dag en blanding av Kristines favoritter, fra unge, lovende og ukjente designere. De søte, retroinspirerte gjenstandene kan sette et ­personlig preg i en stilren bolig, med klare, sterke farger og grafiske ­mønstre. I tillegg kan du nyte en nybakt cupcake fra Kristines kakeskap mens du­ ­titter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Det er så hyggelig at kundene mine er bevisste på å bruke lokalmiljøet når de ­handler, sier hun med et varmt og lunt smil. -Det tillater oss i de ­mindre butikkene å være et friskt tilskudd i handelsområdet. Og sammen med de større ­kjedene blir det en synergieffekt.

Takk for at du ble med oss på turen. Nå drar vi hjem med bæreposene fulle av inspirasjon.

Tekst og foto: Mari Therese Jørgensen