LOADING

Type to search

Moderne striper og gamle tradisjoner

interiør

Moderne striper og gamle tradisjoner

Ka¦êhler14

Håndmalte sølvstriper på keramikk, lyser opp og åpner universet til den danske produsenten Kähler. Bak dørene står tidløst design, side om side, i et flust av delikate farger. Om du trodde Kähler kun hadde lyshus og vaser, så må du tro om igjen. Velkommen inn til en sniktitt i Norges eneste Flagship-store i Hegdehaugsveien.

Daglig leder, Fernanda Stærnes, som åpnet Norges eneste Kähler butikk for noen måneder siden, kommer gående mellom gamle støpeformer og rustikke hyller tilhørende det opprinnelige keramikkverkstedet i Næstved i Danmark. Med et smil plasserer hun to kaffekopper på ­bordet, signert av den norske gjestedesigneren Christian Bauer, og setter seg ned ved siden av en stor kreasjon hengende fra taket laget av et titalls sølvfargede Omaggio-vaser

Hun forteller at Nordmenn kjenner spesielt godt til de stripete vasene, som har florert på ulike interiørblogger og magasiner over hele landet. Noen finnes kun i begrenset antall, og under intervjuet kommer flere innom for å høre om vasene i lampen er til salgs.

Til tross for suksessen med vaser, gleder Stærnes seg stort over å kunne tilby bredden av det tradisjonsrike merket, som eneste butikk i Norge og vise fram hele varesortimentet.

Ka¦êhler16

Årlange tradisjoner
Historien om Kähler begynner helt tilbake i 1839, da Herman J. Kähler åpnet et lite keramikkverksted i Næstved i Danmark. Senere skulle det vise seg at det lille verkstedet skulle huse flere av Danmarks største kunstnere og designklassikere med fokus på delikate keramikkvarer, tradisjonelt håndverk og høy brukervennlighet.

I 1889 ble Kähler lagt merke til Verden over, da daværende ­eier­Herman August Kähler, imponerte på Verdensutstillingen i Paris med sin interesse for blanke glasurer og lyse farger. Hans initialer HAK, er den dag i dag, fortsatt trykket på alle Kählers kreasjoner og driften gikk i arv innad i familien helt fram til 1974.

Ka¦êhler06

Lyshus til sommerbruk
Ut over Omaggio-vasene, er Lyshusene et populært kjøp blant ­nordmenn. Med den hvite, enkle utførelsen i ulike størrelser og ­prisklasser, kan de kombineres og settes sammen slik kunden selv ønsker. Mange forbinder husene med vinterstid, men disse passer flott nå i sommerhalvåret, med lange kvelder på balkongen eller i hagen med sjømat og gode venner. De er delikate og gir et svalt og flott lys som ikke sjenerer, forteller Stærnes.

Videre holder hun opp et nytt produkt som på kort tid er blitt ­populært, nemlig de delikate Love Song vasene. De kommer i en matt utførelse, med blank innside og anvendelige farger. Koppene uten ­håndtak fra Christian Bauer er også populære og er en nytolkning av gammelt design. De har termofunskjon og fører derfor til en god ­brukervennlighet og god kaffeopplevelse.

Ka¦êhler01

Fra ung til gammel
Stærnes forteller at fellesnevneren for mange som kommer innom butikken i Hegdehaugsveien, er interessen for det tradisjonelle håndverket som de siste årene har blusset opp igjen. Tidligere ble keramikk ofte forbundet med noe gammeldags, mens det i dag vitner om kvalitet og lange tradisjoner.

Likevel finnes det ingen typisk kundegruppe i butikken i ­Hegdehaugsveien. Her kommer mennesker i alle aldre, for å plukke med seg designerklassikere og mindre kjente objekter. Førstegangskjøperen velger ofte de små produktene i sortimentet, som enkelt kan kombineres og settes sammen. Eksempelvis de ulike Omaggio-vasene eller de små skålene til smykker og oppbevaring. Andregangskjøpere utvider gjerne horisonten, og prøver seg på ulike serviser eller større vaser.

Den nordiske stilen er kommet for å bli og her tror jeg det finnes noe for alle, avslutter Stærnes entusiastisk, før hun ønsker enda en kunde velkommen.

Tekst og foto: Trine Midtun

Ka¦êhler17
Danish designer brand who produces ceramics ­combining delicate and ­modern design with old ­traditions. The only flagship store in Norway is located in Hegdehaugsveien and ­opened April this year.

Hegdehaugsveien 35

Tel : 22 56 39 46

Ka¦êhler03