LOADING

Type to search

Frem med grillen!

Mat og Drikke

Frem med grillen!

gronnsaker-meny-2166

Nesten alle slags grønnsaker går på grillen!

Grillsesongen er i gang, og enten man har kull-, gass- eller engangsgrill skal det være enkelt å lage grillmat. Jacob’s på Majorstuen viser oss hvordan.

Vi møter svenske Christoffer Noreng, som er kjøttansvarlig og kokk hos Jacob’s på Majorstuen. Han kan fortelle at det ikke er noen tvil om hva nordmenn liker best å hive på grillen.
– Nordmenn er burger-elskere! Vi har heldigvis et godt utvalg av burgere som man kan ta med seg enten man vil grille hjemme eller i parken, forteller han.
For grilling skal være enkelt, mener kokken, så her kan man få kjøttstykkene ferdig kvernet, skåret opp, marinert og klar til å grilles.

IMG_2553

Kjøttansvarlig og kokk, Christoffer Noreng, deler opp og gjør gullburgerne klare.

Saftige burgere
Bestselgerne i kjøttdisken er den velkjente Angus-burgeren, men det satses også stort på Jacob’s «One Way-burger» og «Gullburgeren».
One Way-burgeren er laget slik at alle kjøttfibrene går en vei. Stående kjøttfibre gjør at burgeren får en god gjennomstrømning av varme og røyksmak mellom fibrene. – Når man biter i burgeren vil den nesten falle fra hverandre og fordele seg deilig og lett i hele munnen, forklarer Christoffer.
california-020_2

Tilbehøret er også viktig til burgeren.
– Coleslaw er min absolutte favoritt! Jeg ville også valgt kaldt tilbehør til den varme grillmaten.
Vil man prøve seg frem selv, er det mange tips og råd å få i kjøttdisken.

IMG_2562

Vil man utforske grillmesteren i seg kan man slå til og kjøpe velhengte T-bones og Côte de boeufer.

– Vi har fine, velhengte T-bones og côte de boeufer. Det er stas å ha på grillen, og vi tilbyr også rå/ukokte spareribs. Til dem som vil prøve seg på egenhånd, har vi mye kult som ikke er «ferdig», forteller kokken.
Christoffers tips til å få det beste resultatet på grillen er å snu kjøttet ofte.
– Kjøttet er ofte godt marinert, og i marinader er det så mye sukker at det lett svir seg. Alternativt kan man bruke folie, men da får du ikke den gode røyksmaken i kjøttet.

Lakseburger-041458

Lag fiskeburger av laks, reker, purreløk og urter.

Imponer med fisk
I fiskedisken møter vi fiskeansvarlig Ann-Celin Zakariassen. Hun mener nordmenn kan bli enda tøffere og prøve seg med hel fisk på grillen.
– Det er kult å surre fisken med hyssing og legge en hel fisk på grillen. Det gir mestringsfølelse, forteller Ann-Celin som har makrell og rødspette som sine favorittfisker på grillen.
I motsetning til kjøtt, som bør vendes ofte, skal man ha tålmodighet med fisken, forklarer hun.
– Folk er redde for at fisken blir tørr, men et av de beste tipsene er å la fisken ligge litt ekstra før du snur den. Proteinene setter seg hvis du venter litt, og da er det mye lettere å snu fisken etterpå. For å sjekke om fisken er ferdig kan du stikke en kniv inn mot ryggraden, og så kjenne med knivtuppen mot underleppen din om den er varm eller kald. Fisken er ferdig hvis knivtuppen er god og varm.
Grillet makrellDonem

Fisken kan man få både ferdig surret og marinert i fiskedisken hos Ann-Celin.
– Vi har også lakseburgere med fersk purre og reker som vi lager her. Det er magre, gode og rene råvarer som er enkle å ha med i parken hvis man vil ha et alternativ til kjøtt. Lakseprodusenten Salma kommer også med burgere man kan smaksette selv, forteller hun.

frukt-meny-2224

Frukt på grillen
I frukt- og grøntavdelingen er det Kim Bjartheim som har ansvaret. Han viser at det også her er mye som kan hives på grillen. Man kan også få ferdig oppskårne grønnsaker i aluminiumsfolie.
– Maiskolber er det vi selges desidert mest av hos oss, forteller han.
– Ananas, melon, paprika, asparges og nykål er også nydelig. Det finnes nesten ikke grenser for hva du kan legge på grillen av frukt og grønt, forteller Kim.
Det er spesielt én ting du må huske på før du legger dette på grillen.
– Rengjøring. Pass på å rengjøre grillen godt før du legger på frukten, eventuelt spare en plass på grillen til frukt og grønt hvis du ikke bruker folie. Det handler om å unngå marinade og kjøttrester, forklarer Kim.

Christoffers coleslaw til burgeren
rikelig med gulrot og hodekål (alt. nykål)
majones
sitron
salt og pepper
crème fraîche
dijonsennep

Riv gulrot og strimle kålen. Sett det til side.
Rør sammen en god del majones og litt crème fraîche. Crème fraîche gjør dressingen lettere. Tilsett litt dijonsennep, men vær forsiktig – dijonsennep har sterk smak. Bland inn sitronsaft og revet sitronskall for å få en god syre. Bland godt og tilsett gulrot og kål. Smak til med salt og pepper. La coleslawen trekke litt før servering.

IMG_2604

Ann-Celins gremolata til grillet fisk
2–3 fedd finhakket hvitløk
½ potte persille
½ potte basilikum/dill/gressløk
½ dl olivenolje
saft og skall av ½–1 økologisk sitron

Finhakk hvitløk og urter. Vask sitronen, riv skallet og press saften. Bland med olivenolje og rør alt sammen til en tykk grønn saus.

 

Tekst Tina Madeleine D. Halvorsrød Foto Jacob’s, Tina Madeleine D. Halvorsrød

IMG_2571

I matbutikken Jacob’s på Majorstuen møter man Kim Bjartheim, Ann-Celin Zakariassen og Christoffer Noreng som gjerne hjelper deg med grillmaten i sommer.

Colosseum park, Essendrops gate 9
23 20 55 20
www.jacobs.no

Previous Article
Next Article