LOADING

Type to search

Fortsatt sommer

velvære

Fortsatt sommer

Tre3

Sommeren er her fortsatt og tid for å nyte solen. Men hvordan står det til med føflekkene dine? Har du sjekket dem i det siste? Boots apotek Bogstadveien ønsker å øke din oppmerksomhet på føflekkreft. De tilbyr SiaScope-skanning, som raskt og smertefritt kan avsløre om en føflekk bør undersøkes nærmere.

Boots3

Apoteker Anett Selrod Toth har lang erfaring med SiaScope-teknologien.

– Dette er et lavterskeltilbud hvor folk kan komme og få en drop-in time, og dermed slippe å vente på time hos lege, forteller Anett Selrod Toth, apoteker på Boots apotek Bogstadveien. – Vi håper å nå en bredere del av befolkningen ved å være så tilgjengelig. Mange kunder ser dette tilbudet når de er her for å handle og kommer på at de har en føflekk som burde vært sjekket. Vi tror spesielt vi kan nå de som kanskje ville gått lenge uten å sjekke den hos legen, fortsetter hun.
Boots er den eneste apotekkjeden i Norge som har dette tilbudet. Kjeden samarbeider med Screen Cancer, som eier SiaScope-teknologien som benyttes ved skanningen. Dette er en avansert lysteknologi som tar bilde av føflekken både på overflaten og nedover i hudlagene, slik at man kan se hvordan føflekken er bygd opp og dermed oppdage celleforandringer som ikke er synlig for øyet. Boots startet med føflekkskanning som et pilotprosjekt i 2009, og siden da har stadig flere av apotekene deres fått dette tilbudet.
– Vi tar et bilde med SiaScope-skanneren inne på et skjermet rom her på apoteket. Det er veldig fort gjort og helt smertefritt. Bildene blir analysert av erfarne hudleger og man får svar etter ca. to uker. Butikken i Bogstadveien er det Boots-apoteket som bruker denne skanneren mest, og vi har en jevn strøm av folk som kommer hit for å sjekke føflekker gjennom hele året. Pågangen er enda større nå om sommeren, når folk begynner å kle av seg og ser mer hud. Da oppdager man kanskje en føflekk som har endret seg i løpet av vinteren, forteller Anett.

_H1A4613

Skanningen gjøres raskt og er helt smertefri. 

Hissig kreftform
– Vi har oppdaget flere alvorlige tilfeller med skanneren, og kundene har vært utrolig takknemlige for at det ble oppdaget i tide. Føflekkreft, malignt melanom, er en av de kreftformene som øker mest i Norge og som ofte utvikler seg svært raskt. Det gjør det ekstra viktig å oppdage celleforandringer tidlig for å få fjernet den aktuelle føflekken, sier hun.
– De ansatte på Boots apotek bestemmer ikke hvilken føflekk vi skal ta bilde av, det har vi ikke kompetanse til, påpeker Anett. Kundene betaler 350 kroner for første bildet av én føflekk og 150 kroner for påfølgende bilder. Dette er en god løsning for dem som har én til fire føflekker som har endret seg på en eller annen måte den siste tiden. Dersom man ønsker å sjekke flere enn dette, er det fortsatt best å gå til legen, poengterer den erfarne apotekeren, og oppfordrer folk til å fortsette å nyte solstrålene.
– Bare husk å ta vare på huden din og smør deg godt inn med solfaktor!

Boots2

ABCDE–regelen
for føflekker:
A= Asymmetri
Føflekker med uregelmessig form bør undersøkes. Normale føflekker er vanligvis symmetriske.

B=Border (grense)
Føflekker med uregelmessig og utflytende avgrensning mot normal hud må undersøkes.

C= Colour (farge)
Føflekker med ujevn eller blåsvart farge må undersøkes.

D=Diameter
Føflekker over 5–6 millimeter er mistenkelige
og må undersøkes.

E=Endring
Vær oppmerksom hvis føflekken forandrer
form, farge, størrelse eller hvis den begynner
å blø eller klø. Vær også mistenksom på
føflek­ker som er hevet over hudoverflaten
med asymmetriske forandringer.

Tekst Christina Undli Foto Boots, Christina Undli

Boots_fasade

Bogstadveien 34
22 99 30 20
www.boots.no

 

Previous Article