LOADING

Type to search

Mat i Bogstadveien

Mat og Drikke

Mat i Bogstadveien

imgp4003

 

Mat er i tiden. Det ligger mye mer i mat enn bare næring. Det bringer oss sammen. Mat bidrar til inspirasjon.

bogstadveienmat_avis_71x96

8. oktober arrangerer Majorstuen & Bogstadveien Næringsforening «Mat i Bogstadveien» for andre året på rad. Besøkende vil møte mennesker som legger vekt på raffinement i matlagingen, mat som smaker utsøkt og som er tilberedt med omhu. Daglig leder Andreas Melander forteller med stolthet om arrangementet han beskriver dette som en motvekt til den tradisjonsrike markedsdagen. Gaten har et mangfold av matskatter og unike matopplevelser, minner han oss på.

dsc_0056

Med æren i behold
Fiskeforretningen Georg A. Nilsen baserer seg på bærekraftig og økologisk villfisk.
– Det ligger ære i å tilby handlegaten det beste innen delikatesser, forteller innehaver Tor Skancke. Det oppnås ved å starte arbeidsdagen med innkjøp på fiskehallen før hanen galer, slik at de kan kvalitetsvurdere og håndplukke fersk sjømat for salg samme dag. Besøket hos forretningen denne dagen bidrar til at jeg skal nyte sprøstekt fjellørret og ferske kantareller til middag. Barnefamilier, yngre og eldre bestiller sjømat og vilt over disken idet jeg forlater butikken.

 

imgp4032

God stemning
Det ligger en lidenskap der jeg møter daglig leder for Homan Bistro, Jeanette Pedersen. Med entusiasme fortelles det om ujålete øl fra eget mikrobryggeri og hjemmelagede pølser. Konseptets røde tråd er amerikansk, og atmosfæren er imøtekommende. Jeanette opplever Bogstadveien som et mangfold av spisesteder og matbutikker som spiller hverandre gode, og hvor de bidrar sammen til at gjestene skal få gode opplevelser. Det oppleves inkluderende der jeg sitter med både barn og en rullestolbruker rundt meg. En hyggelig servitør er raskt på pletten med tegnesaker, og før jeg rekker å summe meg har poden fått ekstra service. Dette stedet viser takhøyde for høye barnestemmer og litt ekstra rot, tenker jeg. Etter et spennende måltid forlater vi Homan Bistro med lave skuldre. Det er lørdag, og i baren er det lystig og lett stemning.

 

imgp3939

En oase av spesialprodukter
En tiltakende mattrend i dag er verdivalg. Nøkkelord som nærhet og ekthet er viktig. En større del av oss tar bevisste valg for miljøet, og vi er opptatt av dyrevelferd. Gjennom kundens økende interesse for mat har vestkantens nyoppussede storstue noen funn. Nærmere beskrevet i nummer 11, den nyåpnede PubliKo, Rodrigo Beldas nye restaurant. Morten Klever – fra Strand Restaurant, Oscarsgate og Top Chef – står for kjøkkenet. Rodrigo og jeg tar en kort prat, og jeg beundrer visjonen om miljømessig mat av høy kvalitet. PubliKo er en annerledes grillrestaurant. Den er folkelig. Her kan du nyte en smårett ved et drop-in i baren eller du kan sette deg til bords for å nyte maten. Kjøttet er fra små produsenter, fisken er bifangsten fra det blå havet og grønnsakene er friske. Det er restaurantsjefen fra Delikatessen, Magdalena Jerneryd, som introduserer meg for Belda. Hun er imøtekommende og hun bekrefter mine erfaringer om at den inspirerende kokken Rodrigo Belda kan tapas. Det har han møysommelig presentert for oss gjester fra kjøkkenet til Delikatessen i en årrekke. Belda byr på spesialiteter som daglig nytes av fulle hus i de rustikke og varme lokalene. Gode opplevelser er det også å finne andre steder, der du som gjest vil oppleve menyer fra nesten alle verdenshjørner. Komplett lykke finnes hos Asian Box i Sporveisgaten, der kokken kan briljere med ekte gourmet-street food.

imgp3984

Lidenskap i hver bit
Ostebutikken Fromageriet i Valkyriegaten 9 byr med stolthet på upasteuriserte oster i en svært innholdsrik ostedisk. Jeg møter Gunn ved disken og forstår straks hennes forkjærlighet for oster og genuine omtanke for gode matopplevelser. Gunn forteller om et håndverkssortiment fra småprodusenter i hele Vest-Europa, noe for enhver smak og litt til.
Runder du hjørnet finner du Lille Valkyrien Kaffe & Te. Det lille kaffehuset har funnet plassen sin her, etter en lang fartstid i Vinkelgården. Innehaver Jorid Fjeld forteller med stolthet om arven fra sin mor. Hun forteller om kaffebønnene som om de var gamle kjenninger, og hun presenterer nybrent kaffe og 100 sorter te. Den lille og sjarmerende butikken har til og med honning og ferske gårdsegg. Jorid kan sin kaffe, og hun bevarer familiens kaffekunst. Hun serverer meg forresten den deiligste cortadoen jeg har smakt på lenge.

imgp3956

Lokal mat
Bondens marked er produsentenes lav­terskeltilbud, der det legges til rette for den gode samtalen om råvarene. De er lokale og sporbare, og foredlingen har småskalapreg. Mari Hørstad er markedsleder i Bondens marked Oslo, og forteller at de to siste årene viser en formidabel endring i forbrukernes bevissthet rundt mat.

imgp3972

Utnytt sesongvarene
– I de store kjedebutikkene har man tilgang til alle typer frukt og grønt året rundt. Dermed glemmer vi at dette er sesongvarer i Norge. Når de norske grønnsakene er på sitt beste skal det fråtses. Dette må være det viktigste budskapet mitt, sier Mari. Kundene vente seg smakfulle sesongvarer, alt fra epler til rotgrønnsaker og kanin. Lørdag 8. oktober er også siste dag hvor de kunnskapsrike fra Soppkontrollen er til stede på Bondens marked med hjelp til å vurdere om soppen du har plukket er spiselig eller ikke.
Rusleturen i Bogstadveien bugner av mat og tilbehør fra mange verdenshjørner. Hovedgaten som omsluttes av Bydelene St. Hanshaugen, Frogner, Nordre Aker og Vestre Aker har skatter for enhver smak og kokkekunst til fryd for øynene. I matens navn. ●

imgp4040

Tekst Hanne-Karine Sperre Foto Bogstadveien Magasinet