LOADING

Type to search

Ski, sjø og fashion

Mote

Ski, sjø og fashion

imgp4675

Bogner: Norges-fan og innovatør innen sportsbekledning.

Navnet Tomm Murstad vekker minner om både sjøleir, skiskole og idrettsprestasjoner. Mindre kjent er hans interesse for mote.

Tomm Murstads berømte sjøleir for ungdom på Høyerholmen i Bærum er nærmest legendarisk. Som alpinist og skiløper etablerte han verdens første barneskiskole på Øvreseter i 1934, der de norske kongelige har gått og som ble forløperen til dagens skiskole i Oslo Vinterpark. Men «Onkel Tomm» drev også klesbutikk på Majorstuen. Inne på den gamle Majorstuperrongen holdt Tomm Murstad Fashion Centre for dame og herre til på 70-tallet. På den tiden ønsket Tomm Murstad å skille ut en egen filial for herreklær i Bogstadveien og fase ut sportsartiklene. Resultatet ble Bogner-butikken i Sørkedalsveien med adresse Bogstadveien 53. Da som nå var det kvaliteten på klærne som sto i fokus.
– Vi i Bogner på Majorstuen er minst to ganger i året hos Bogner i Tyskland, der vi har vært veldig godt mottatt helt siden 1988. Vi selger disse klærne på grunn av den gode kvaliteten, forteller Hans-Peter Murstad, sønn av Tomm Murstad. Han har jobbet i butikken siden 1976, da han vendte hjem fra ingeniørliv i Sveits og ønsket å gjøre noe helt annet. I 1988 tok han over driften fra faren.

tomm_murstad_foto_1949

På to hjul med hoppski
Hans-Peter Murstad forteller historien om den kjente tyske skiløperen og sports­klærinnovatøren Willy Bogner senior, som var 11 ganger tysk og fem ganger nordisk gullvinner i langrenn, og alpinisten Marius Eriksen. Bogner fikk kontakt på begynnelsen av 1930-tallet. Det ble begynnelsen på et vennskap og samarbeid mellom familier som nå har vart i nesten 90 år! Vi lar Hans-Peter Murstad fortelle historien med egne ord.
imgp4684

– Willy Bogner senior interesserte seg i 20-årene veldig for Fritjof Nansen og norske skiløpere. Fra en bitteliten landsby i Bayern reiste han til Norge i 1931, ringte til Norges Skiforbund og ba om tips til hvor han kunne få jobb i sportsbutikk. Han fikk jobb som medhjelper hos Marius Eriksens sportsbutikk i Akersgaten. Han fikk mange norske venner og gikk mye på ski i fjellet.
Så dro han ned til Tyskland på sin motorsykkel med ett par hoppski, som skulle selges i en liten, tysk filial til Marius Eriksen sportsbutikk. De startet import av hoppski fra Oslo. I 1932 fikk Willly Bogners kjæreste Maria ideen om at skihopperne må ha noen jakker på seg når de hopper i Tyskland. ‘Glimrende! Da kan du, på din gamle Singer-symaskin, sy disse jakkene,’ var svaret fra Bogner.
Fru Bogner sydde på den gamle sveivesymaskinen Singer for harde livet for å sy mange nok jakker til dem som kjøpte hoppski i Tyskland. De gikk til en smed for å lage B-en til å henge på glidelåsen, forteller Hans-Peter Murstad. Blant Bogners senere innovasjoner var verdens første skibukser i stretch for kvinner, modellert etter Marilyn Monroe, Jayne Mansfield og Ingrid Bergman. ●

Tekst Elin Kvandal

tom-murstad

Tomm Murstad senior og junior. En pionér for idrett og unge – og med passion for fashion