LOADING

Type to search

Filmens Fugl Fønix

aktiviteter

Filmens Fugl Fønix

f09702

Da den enorme kobber-kuppelen traff bakken, ble flere brannmenn nærmest blåst ut av bygget. Alle berget livet.

Norges nasjonalkino Colosseum er kronet med en kuppel like stor som Peterskirken i Roma. Visste du at kinoen lå i total ruin etter en dramatisk brann i 1963?

En kald vintermorgen, 15. feb­ruar 1963, ble Colosseum totalskadet i en eksplosiv brann. Brannen startet i sceneteppet og spredte seg raskt i den imponerende kinosalen. Da brannen nådde et gammelt lager med ekstremt brannfarlig nitratfilm ble det klart at bygningen var tapt. Den tunge kuppelen i kobber smeltet og raste plutselig sammen.
Flere brannmenn berget livet med nød og neppe. Utenfor kinoen hadde flere hundre tilskuere samlet seg for å følge det desperate slukningsarbeidet.
Til alt hell var kinoen tom og ingen ble skadet. Men i løpet av en kort morgenstund var Skandinavias største kino forvandlet til en slagmark. Forvridde rester av metallkonstruksjoner stakk opp fra rykende ruiner – ikke helt ulikt Ground zero etter 11. september.

y6140nb

På 1920-tallet tok Art deco verden med storm.

Glamour og drama
Colosseum har vært et kjent landemerke på Majorstuen i over 85 år. Da Colosseum åpnet dørene for første gang i januar 1928 var det Skandinavias største kino med nesten 2000 sitteplasser, tegnet av arkitektene Jacob Hanssen og Gerhard Iversen. Høsten 1930 kunne man for første gang se lydfilm i Norge, da den danske filmen «Eskimo» ble vist på kinoen.
Etter noen dramatisk krigsår, da okkupasjonsmakten overtok lokalene og Vidkun Quisling holdt massemøter i kinosalen, var det tid for glans og glamour igjen. Kinoen var konsertlokale på 50- og 60-tallet, med stjerner som Louis Armstrong (1952) og Billie Holiday (1954) på plakaten. Etter den store brannen fikk arkitekten Sverre Fehn oppdraget med å tegne ny kuppel og kinosal. Da dørene gjenåpnet høsten 1964 var kuppelen blitt ti meter høyere, med en diameter på 40 meter – og kunne dermed måle seg med selveste Peterskirken.

Eventyrlig bygg
Avslutningen av Rudolf Nilsens dikt Colosseums åpning fra 1929 oppsummerer hvilket vidunder Colosseum var og er for filmopplevelse:

«Hvor eventyrlig og hvor fjernt og blått
det synes oss iaften, når vi tenker
på filmens allerførste skumle kott
med tak av bølgeblikk, og plankebenker:
Fra det til Colosseum – for et sprang!
Men alle eventyr som vår tid skjenker
begynner slik: Det blir engang …»!

Tekst Elin Kvandal Foto: Anders Beer Wilse / Oslo Museum