LOADING

Type to search

Landets beste råvarer

Mat og Drikke

Landets beste råvarer

ansatte-georg-a-nilsen-ny

De 14 ansatte som jobber hos Georg A. Nilsens er glad i mat og i å formidle til gjestene våre hva de har å by på til enhver tid. Velkommen inn!

Oslos eldste fiskeforretning ble etablert i 1901 og har 115 års erfaring. Nå er det Georg A. Nilsens oldebarn, Tom Nilsen og Co., som tilbyr deg de beste råvarene: fra havets skatter til viddas reinkjøtt.

ferskvaredisk-ny

Det er mange kunder innom for forskjellige ærend. Her tar Helena Walsøe imot en kunde som skal ha fiskekaker.

Snart er julelysene på plass i Bogstadveien og vi begynner å trekke inn i varmen for å spise deilig julemat og hygge oss med familie og gode venner.
Da er fiskeforretningen Georg A. Nilsen et godt valg:
– Det er få ting som er så tradisjonelt som julemat. Torsk. lutefisk, rakfisk, pinnekjøtt av villam, rype, vilt, reinsdyr – og selvsagt kalkun, gås og hummer til nyttårsaften. Vi har tre-fire ganger så mye salg i desember som vi har i de andre månedene. Vi blir veldig glade for å få bestillinger i god tid, så vi kan tilby det rette vareutvalget til flest mulig før jul, sier driver Tor Skancke.
– Er det noe nytt og spennende i høst?
– Akkurat nå har jeg fått inn ferske ryper. Det har vi selvsagt også til jul, og da lager vi noen ferdigretter med rype, for eksempel en halv rype i fløtesaus som du kan ta med som «take away» og varme opp hjemme.

mango-og-urter-ny

Mango, koriander, dill – du finner tilbehør i hele butikken. Noe står her, noe står der.

Kapun – en veldig saftig kylling
– Har dere noe nytt innen julemat i år?
– Vi har kapun, som er «Hellstrøms favoritt». Ferske franske kapuner – det er istedenfor den amerikanske kalkunen og den danske anden og gåsen. Det er en stor, fet kylling som er laget på samme vis siden 1600-tallet. Det ligger et fettlag rundt kapunen som gjør at kjøttet blir veldig saftig. En kapun holder til rundt 5–6 mennesker. Alt som er av fersk fugl til jul bør bestilles på forhånd. Jeg anbefaler derfor at folk er tidlig ute, sier Skancke.

laks-makrell-orret-rogn-ny

Laks sammen med blant annet makrell og lakserogn. Rørossmør og Rørosrømme er godt til.

ferske-reker-og-krabber

Sjømat og ikke minst rekene er på sitt aller beste mellom jul og påske. Da er de størst og fulle av rogn.

«Det må være ferskt og av beste sort»
Butikken har en streng kvalitetskontroll og plukker bare ut det beste som finnes av råvarer:
– Konseptet vårt er fersk fisk, sjømat, skalldyr og vilt. Det er det vi selger mest av. Og så lager vi ferdigretter. Det er vår hovedvirksomhet. Det må være ferskt og av beste sort for at vi skal selge det, så vi er nøye på kvaliteten når vi velger ut fisk i fiskehallen hver morgen. Av ferdigretter selger vi flere forskjellige fiskesupper, i tillegg til hummersuppe og blåskjellsuppe. Ellers så selger vi fiskegrateng, bacalao, skalldyrsalater og pateer.
– Dere har fiskeslag etter sesong, ikke sant?
– Ja, det stemmer. Det som er flott med de ulike fiskeslagene er at de er sesongbasert, så man rekker på en måte ikke å gå lei. Når villaksen kommer, er det «helt himmelsk». Når den forsvinner, så kommer den proteinrike torsken –og så er det kveitetid, krabbetid og hummertid. Det er alltid noe å glede seg til.
– Og de andre råvarene dere har?
– Vi har et stort utvalg av frosne varer, blant annet vilt, reinsdyr, elg, hjort, tiur, røy, orrfugl – alt mellom himmel og jord. Vi har også krafter fra fisk, skalldyr, vilt og økologisk kylling fra Holte gård. I tillegg så har vi egne sauser som vi har laget helt ferdig. Grønnsaksdisk har vi også, så hele måltidet er komplett. Av drikke har vi blant annet eplemost fra Ringi gård. Hver eplesort smaker unikt fordi de presses hver for seg. Vi har et tyvetalls forskjellige eplesorter – noen er syrlige, noen er mer søte.

steinbitkaker-torskekaker-fiskepudding-sildekaker-seikaker-ny

Steinbitkaker, torskekaker, sildekaker og seikaker – i tillegg til fiskepudding.

Unik forretningshistorie
Georg A. Nilsen kom fra Brønnøysund til Christiania i 1901. Han startet som fiskehandler på den gamle fiskebrygga som lå der fjordfiskebåtene kom inn og leverte fangsten sin – en liten bukt som lå omtrent der Børsen ligger i dag før bukten ble fylt igjen.
Siden startet han opp den første forretningen i Frognerveien 12, der de lå vegg i vegg med slakterbutikken.
Oldebarnet Tom Nilsen, som nå er butikksjef, hadde jobbet etter skoletid siden han var 12 år og sett hvor mye arbeid som lå bak det å drive fiskebutikk. Det var å være tidlig oppe på fiskehallen og sitte til sent på kveld for å føre regnskap og oppgjør – en seksdagers arbeidsuke. Han inviterte barndomsvennen Tor Skancke, som var hyttenabo på Fjellstrand, Nesodden, til å bli medeier. De to tok utfordringen og har siden 1979 vært eiere og drivere av firmaet, bare 19 og 20 år gamle.

ringi-ny

Eplemost fra et tyvetalls forskjellige eple­sorter – noen er syrlige, noen er mer søte.

Tekst og Foto Sunniva Katrine Bornøy

Bogstadveien 39A
22 46 50 16
www.georganilsen.no

sjomat-vilt-delikatesse