LOADING

Type to search

Majorstuens ballettdiva

aktiviteter

Majorstuens ballettdiva

F11629a copy
Visste du at lokalene der Ark lå i Valkyriegaten 1-3 var ballettskole i gamle dager?
I Valkyriegaten 1–3 står to flotte går­der fra 1889 og 1920. Her har bl.a. 7-eleven, Ark bokhandel, Finn Schjøll, Valkyrien sko og Kaffebrenneriet holdt hus de siste årene. Nå skal de flotte bygårdene renoveres. Da er det tid for mimre litt over hva som befant seg her tidligere. I Valkyriegata 1–3 lå det for 65 år siden en ballettskole. Den ble opprettet etter krigen og lå på gateplan. Anne Haarberg minnes gamle dager.
– Jeg gikk på ballettskolen fra jeg var fire til seks år gammel. Det var virkelig spesielt for meg å gå der. Jeg tok Kolsåstrikken dit alene, gikk opp Valkyrietrappen på gamle Valkyrien stasjon, krysset gaten og gikk rett inn på ballettskolen. Her var det tregulv og veggene var dekket av tunge portierer og plysjgardiner. Ballettskolen bestod av flere seksjoner og rom. Bakerst var garderobene, foran dem en liten scene, og den store dansesalen var vendt ut mot gaten. Ballettlærerinnen vår, Marit Frogner Ruud, svinset rundt i en bringe­bærrød, innsvinget korsettdrakt, sorte nettingstrømper med søm bak og sorte steppesko. Hun var perfekt fra Vårherres side og lignet Hollywood-stjernen Doris Day, ler Haarberg og forteller at det var påfallende mange fedre som kom for å hente de små ballettdøtrene sine etter timene. De kom med pressede bukser, slips, hatt og frakk, minnes hun.

Marit Frogner Ruud

Nydelig pianospill fylte lokalene
– Den gangen hadde vi ikke lydanlegg, men brukte en såkalt repetitør eller pianist. Repetitørens navn var den kjente Tore Sinding, i familie med komponisten Christian Sinding og maleren Otto Sinding.
– Han spilte så nydelig, og særlig husker jeg de fine Mantovani-stykkene (som ble spilt i musikkpausene på radio i gamle dager). Han spilte på forespørsel, slik at vi kunne danse alene for ham på gulvet når timen var slutt. Da var det fridans, vi fikk tørkler som vi svevde rundt med og fantaserte. Vi var 20–25 småjenter. Jeg husker at én av pikene senere ble ballettdanser, forteller Haarberg og legger til at de var snille og veloppdragne piker, som gjorde som lærerinnen sa.
Da ballettskolens tid var omme, kom interiørbutikken Stallen inn i lokalene. Alle vestkantfruene gikk hit for å handle inn stoffer, glass, gaver og kjøkkenutstyr til hjemmet. Haarberg husker at det var et vognhjul i logoen og at navnet etter sigende kom av at virksomhetens første utsalg foregikk nettopp i en stall.
– Det mange ikke forstår er at det var veldig få butikker den gangen, og derfor visste alle hvor Stallen lå, sier Haarberg, som forøvrig er datter av Gunnar Haarberg, Norges første TV-kjendis. Det var serien Kvitt eller Dobbelt som gjorde ham kjent i 1961.

Tekst: Elin Kvandal Foto: Oslo Museum og NRK

Marit Frogner Ruud2

Previous Article