LOADING

Type to search

Kunst gatelangs

aktiviteter

Kunst gatelangs

En handletur langs Bogstadveien blir annerledes hvis du senker farten og oppdager kunsten rundt deg. Kanskje den kommuniserer med noe langt inne i hjertet ditt – og gir deg en enda bedre dag.

Ofte finner du de beste opplevelsene der du ikke forventer dem, og langs handlegatene på Majorstua finnes en rekke kunstperler som venter på å bli oppdaget og beundret. Men om du ikke oppdager kunsten, er det ikke så farlig. For kunsten virker uansett.
1-motlyset-gatebilde

«Kunsten i bymiljøet bidrar til å heve kvaliteten på uterommet. Menneskene som ferdes i byen føler ubevisst at de blir tatt vare på. Kunsten kan påvirke oss positivt uten at vi vet det,» sier skulptør Thor Sandborg.
Sandborg har laget skulpturen «Mot Lyset» som har stått i krysset mellom Hegdehaugsveien og Oscars gate siden 2012. Skulpturen ruver flere meter opp mot himmelen, og samarbeider med sola. Når sola står midt på himmelen, reflekterer den lyset optimalt. Selve teksturen i skulpturen blir levende, og den er skåret ut så lyset blir unikt. På den måten forandrer skulpturen karakter i takt med tider og årstider.
«Den minner om sjøgress,» sier en forbipasserende.
Han har hatt en dårlig dag og blir ubevisst trukket mot skulpturen.
«Jeg har gått forbi mange ganger, men aldri lagt merke til den. Men i dag trengte jeg noe positivt, og føler meg gladere av å være akkurat her,» sier han.

3-bokkenlasson

Munter bohem
Bare noen meter unna den modernistiske og abstrakte Sandborg-skulpturen, står en litt mer beskjeden statue. Det er
Bokken Lasson, laget av Joseph Grimeland i 1962. Tar man seg tid kan man se en yndig dame, et selvsikkert smil og et interessant instrument. Bokken var banebrytende i sin tid med nordiske folkesanger akkompagnert på lutt. Hun var aktiv i Kristiania-bohemen, og i 1912 grunnla hun Chat Noir sammen med ektemannen Vilhelm Dybwad. Før hun døde 99 år gammel fikk hun Kongens fortjenestemedalje i gull.

2-motlyset-closeup

Berikende
I Oslo finnes det ca. 600 kommunale kunstverk utendørs. «Kunsten beriker livet til alle som er i byen. Byen blir et åpent galleri som gjør sanselige opplevelser tilgjengelige for folket,» sier Kjersti Tubaas fra Kulturetaten Oslo Kommune. «Byen blir mer levende og folk får lyst til å gå ut,» fortsetter hun.
Dessuten har kunst noe med identitet å gjøre. Folk får et forhold og eierskap til verkene i miljøet sitt.
«Jeg har opplevd at folk blir fortvilet når en skulptur blir fjernet, for eksempel på grunn av ombygging. Det er som om de mister en bit av seg selv,» sier skulptør Thor Sandborg.

5-fronditenereebelle

Magi og nostalgi
Ved neste gatehjørne begynner et nytt eventyr: Josefines Park. Den gamle parken ble gjenåpnet i 2015 og oser av idyll, humor og magi. Kunstner Fredrik Raddum og landskapsarkitektfirma Bjørbekk & Lindheim har samarbeidet, og parken fremstår som en av Oslos mest spennende grønne lunger.
4-denproteksjonistiskehona

Josefines Park binder Hegdehaugsveien og Bogstadveien perfekt sammen. Innenfor blir man møtt av statuen «Den Protek­sjonistiske høna», før man blir dratt videre mot «Frondi tenere e belle». Det er en seks meter høy skulptur-eik med krokete røtter, hemmelige rom, skatter og fargesøyler mot himmelen. Parken er et perfekt sted for å samle krefter til resten av handleturen – mens man undrer seg over livets mysterier.
8-benkogtre

Langs Bogstadveien finnes nye, spesialdesignede benker, vannspeil og søppelkasser. Stilen er stram, minimalistisk og komfortabel. Nyplantede trær vokser opp fra rustikke og industrielle former på fortauet. Alt føyer seg vakkert inn i bybildet. Ingenting er tilfeldig plassert – dette er puslebiter som binder både gata og menneskene sammen.
Utenfor Clas Ohlson i Bogstadveien 26 dominerer et gigan­tisk kunstverk, signert Einar Wilhelm Vedvik. En trofast arbeidsmann sitter og skrur – og har god utsikt fra murveggen.
7clasohlsongatebilde

«Dette er reklame-kunst bestilt av Clas Ohlson. Motivet er hentet fra en av de første reklamene selskapet lagde etter etableringen i 1918,» forteller Vedvik.
Han har en smule høydeskrekk og syntes det var skummelt å male så høyt over bakken.
«Men det var utrolig gøy. Folk blir overrasket når de ser det store maleriet for første gang, og de får en positiv opplevelse. Kunst tilfører kvalitet i hverdagen. Byrommet blir mer komplekst og levende. Det hadde vært kjedelig uten,» sier Vedvik.

 

11-pikenmedhumleranken

Liten bjørn i stort kryss
Neste stopp er Bogstadveien 71. Valkyrie Plass. Den vesle, trekantede parken gir god ly for støy og innsyn, samtidig som man har god kontakt med gatene rundt uansett hvor man sitter. Parkens midtpunkt er statuen «Pike med humleranken», utført av Nic Schiøll. Den ble gitt til kommunen av Frydenlund Bryggeri i anledning bryggeriets 100 års jubileum i 1959.
Mange av byens hunder luftes i parken, og fuglene er glade i statuen og benkene. 12bjørnefontenen

Følger vi etter en måke én gate opp, setter den seg kanskje på hodet til en liten bjørn som står der Kirkeveien krysser Sørkedalsveien. Asbjørg Borgfelt lagde Bjørnefontenen i 1926, og der den står, plassert på en liten trafikkøy, er det lett å drukne i den tunge trafikken. Bjørnen minner mest om et sirkusdyr; liten, ensom, myk og uskyldig. Den står i stor kontrast til miljøet rundt. Det er som om den ber om å bli sett i all støyen. I det minste blir den satt pris på én dag i året: siden 1980-tallet har Oslo-russen hatt som tradisjon å bade i fontenen på 17. mai.

13-charliechaplin

Med og uten rust
Ikke langt fra Bjørnefontenen står en statue av Charlie Chaplin, utført av en av Norges betydeligste billedhuggere, Nils Aas. Chaplin passer perfekt uten for Colosseum kino. Har man sett en dårlig film, blir man i alle fall glad av å se på den karakteristiske skikkelsen med hatt, stokk og store sko.
14-morgen

Når du først er i området rundt Colosseum Kino, ta en tur ned Middelthunsgate til NHO-huset. Først passerer du bronsestatuen «Morgen» av Ashot Tonoian, fra 2002. Det hviler en egen ro og konsentrasjon over figuren. Om det er en mann eller kvinne, hva figuren gjør og hvilket humør han eller hun er i, er interessante spørsmål. Uansett virker det som figuren er fra en svunnet tid, og innbyr til en liten pause mellom alle de høye og moderne bygningene.
15-oddtandberg

Utenfor NHO-huset i Middelthunsgate 29 blinker Odd Tandbergs markante skulptur i rustfritt stål. Selve bygget har utallige små og store utsmykninger som den interesserte kan studere.
16-hegethorvaldsendarkarkitekter

Ved byggets ende finnes en unik skulptur formgitt av Hege Thorvaldsen fra Dark Arkitekter. Dette er luftinntak kamuflert som skulptur – et eventyrlig innslag i et ellers stramt område. Lyset spiller hovedrollen der det borer seg igjennom et univers av rustne hull.
17-kalle

Siste stopp før Vigelandsparken er den jordnære bronsestatuen «Kalle» av Ottar Espeland, fra 1975. Anleggsarbeideren speider mot Vigelandsparken. Kalle virker sliten, og det er kanskje du også. Så ta deg en hvil, da vel, mens du funderer over om du skal ta turen inn i Vigelands rike i dag, eller kanskje neste lørdag.

Tekst og foto Eli Lund

 

Previous Article
Next Article