LOADING

Type to search

Spark i gang sommeren med en lokal festival

aktiviteter

Spark i gang sommeren med en lokal festival

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Majorstuen og Frogner er et deilig sted om sommeren. Menneskene våkner til liv, uteserveringene summer og Norwegian Wood og Piknik i parken er sommerens festivalhøydepunkter – den ene mest rocka, den andre chill mellow.

Norwegian Woods historie startet for hele 25 år siden. Etter de to første årene på Bærums Verk, flyttet festivalen til Frognerparken i hjertet av Oslo. Hovedscenen har vært gjestet av legender som Johnny Cash, Bob Dylan, Nick Cave, Mark Knopfler, David Bowie, Roger Waters, The Hives, Foo Fighters, Ringo Starr, Eric Clapton, John Mayer m.fl.
– Jørgen Roll, festivalgründeren over alle, startet Norwegian Wood, og denne festivalen er opprinnelig hans baby, sier Svein Bjørge, som har tatt over stafettpinnen.
– I desember 2016 ble jeg oppringt av Jørgen med spørsmål om jeg ville overta ansvaret for NW fra 2017. Egentlig hadde jeg ikke tid, siden jeg driver med mange festivaler rundt om i landet fra før. Men da jeg senere på kvelden tok fram jubileumsboka for Norwegian Wood de siste 20 årene, innså jeg hvor mye denne festivalen har betydd for musikk-Norge. Der og da bestemte jeg meg for at vi faktisk ikke kunne la den gå tapt, og at jeg måtte ta ansvaret for å ta den videre, forteller den ferske festivalsjefen med overbevisning.
– I etterkant har jeg fått bekreftet fra mange hold at dette var en riktig beslutning, ikke minst av Oslo kommune. De er enormt glade for at vi holder liv i NW og de hjelper til på sin måte. Festivalen er jo blitt et merkenavn i seg selv, og nesten alle nordmenn vet hva Norwegian Wood er. Jeg har selv mange Norwegian Wood-konserter på min topp ti-liste, forteller Svein.

N_Wood_2

Suksess fra første stund
– Norwegian Wood regnes som «dronninga over alle festivaler», poengterer Svein. For 22 år siden var det ingen andre festivaler i Oslo, den eneste som fantes i området var Kalvøya-festivalen. Festivalen ble arrangert i Frognerbadet med suksess fra første stund, og i løpet av årene har det vært mange magiske festivaløyeblikk. Artistene selv snakker om hvor enestående og intim arena dette er. Etter å ha spilt for 7000 tilskuere sa Nick Cave: «I dont know what it is, but it feels like doing a club gig.» Verdensstjernen kunne nesten ikke tro at det var så mange foran scenen, fortsetter han.
– I tillegg til hovedscenen, har vi noe vi kaller Underwood. Dette er en biscene for unge artister på vei opp. Her startet karrieren til kjente norske artister som Kaizers Orchestra, Røyksopp, Madrugada og Highasakite. Rett og slett musikk-historie, forteller Svein.

svein_bjørge

Sosialt treffsted
Nordmenn er glade i å gå på konserter og festivaler. Vi er nærmest umettelige på musikkopplevelser her i landet. Mange legger opp sommerferien etter de forskjellige festivalene og reiser rundt for å delta på flest mulig i løpet av noen få uker.
– Det er faktisk flere konserter i Oslo i løpet av ett år enn i København og Stockholm til sammen – helt herlig, sier han med et smil.
Norwegian Wood er en festival for nærmiljøet, og det selges mye billetter til de som bor på Majorstua og Frogner. For mange blir festivalen et sosialt treffsted og folk møter gjerne flere kjente her enn noe annet sted i byen.
– Et økende antall bedrifter bruker også festivalen som en sommeravslutning. Norwegian Wood har et eksklusivt VIP-område som vi kaller Gjesteparken. Området ligger i svært idylliske omgivelser, vegg-i-vegg med selve konsertareaen. Her er det køfri inngang, matbuffet, gode sittegrupper, utvidet bar og egne toalettfasiliteter. Rett og slett den perfekte sommeravslutning, forteller Svein.
– Jeg gleder meg til enormt til fortsettelsen. Norwegian Wood har jo planer om å være på Frognerbadet for all fremtid, avslutter festivalsjefen.

Pipfest_4

Ro i sjela med Pipfest
Piknik i parken arrangeres for fjerde året på rad utenfor Vigeland-museet på Frogner – en koselig, intim festival hvor musikk og kvalitet står i sentrum. Navnet ble bestemt nettopp for å gi assosiasjoner til ro, hygge og atmosfære, kombinert med en følelse av sol, sommer og grønt gress.
– I fjor hadde vi tidenes oppslutning med 5000 publikummere, så i år utvider vi området for å gi festivalen et større friområde til blant annet avslapning og bespisning, forteller Maria Camona, festi­valsjef på første året.
– Vi får dermed plass til flere aktiviteter og matområder, eget telt med vinkurs, kaffekurs og andre spennende opplevelser. I tillegg har vi også mor­somme barne- og ungdomsaktiviteter, som en fotoutstilling i samarbeider med Vigeland-museet. Visjonen vår er en festival for folk i alle aldre, og det at vi er så heldige å få lov til å være i denne parken, gjør denne visjonen mulig, fortsetter hun.
I tillegg til hovedscenen, har Pip-festivalen en egen intimscene med roligere konserter. Dette er en stillesone med musikken i fokus. Her er det ingen som prater, og Maria kan fortelle om en magisk og nærmest medi­terende stemning under konsertene.

Pipfest_5

Festival for store og små
Piknik i Parken er den eneste festivalen av sitt slag i Oslo, og skiller seg ut fra resten av festivalene i hovedstaden.
– Publikum på Pipfesten er en herlig blanding av alt fra barn til godt voksne mennesker. Vi synes det er ekstra hyggelig å kunne ha et tilbud for de minste. Festival er jo supergøy for barn også, sier Maria og smiler.
– Folk som kommer hit er en kvalitetsbevisst gruppe som vet hva de vil ha, og de vil ha et godt og variert tilbud. Mange har fokus på sunnhet og helse, og det tar vi på alvor. Matutvalget på festivalen er i en egen klasse. Kolonihagen har food truck med rykende, fersk økologisk mat, vi har eksotisk thailansk street food og ekte steinovnsbakt pizza fra Italia. For å toppe det hele tilbyr vi, i samarbeid med HiYoga, morgenyoga for publikum, og deltakerne kan starte festivalen avslappet og klare for mange fine inntrykk. Det er det ikke mange festivaler i Norge som kan skilte med.

Pipfest_2

Særegen atmosfære
– Grunnet til at vi startet Piknik i Parken var rett og slett ønsket om å tilby noe vi selv hadde lyst til å oppleve, samt presenterer maten vi selv gjerne ville spise. Rett og slett et uttrykk for kjærlighet til musikk og et ønske om kvalitet, forteller festivalgründer Peer Osmundsvaag. – På denne festivalen kommer du gjerne for å høre én artist og drar hjem med ti nye favoritter. Det er en helt særegen atmosfære her som er vanskelig å beskrive. Har du vært her, så skjønner du hva jeg mener. For å si det på en litt svulstig måte; dette er Label of love – mye for alle sansene, du skal dra hjem sliten og veldig, veldig glad, avslutter Peer.◻
norwegianwood.no | pipfest.no

Pipfest_1

Tekst Christina Undli FOTO NORWEGIAN WOOD OG PICNIK I PARKEN

Pipfest_3