LOADING

Type to search

Storfangst i Bogstadveien

bogstadpuls Mat og Drikke

Storfangst i Bogstadveien

IMGP5642_1

«Herregud, vi er gærne! Vi er klin gærne», utbryter butikksjef Marius Stang Bunæs. Ordene kommer mens han og kollegaene bruker alle sine krefter på å lempe en 208 kilo tung makrellstørje opp på arbeidsbenken inne i Georg A. Nilsens fiskeforretning.

fullsizeoutput_127c

Det er 28. august og for om lag fire døgn siden svømte 29 makrellstørjer inn i garnet til båten «Bluefin» i Hordaland. Nå ligger én av disse klar for filetering i Schultz’ gate i Oslo. Hodet er allerede på utstilling i disken og forbipasserende på fortauet titter nysgjerrig gjennom vinduene på både fiskehodet og kraftanstrengelsen løftet krever. Noen kommer inn og ber om å få ta bilder. Det er tydelig at det er langt flere enn bare Marius og de ansatte som vet hvor sjelden denne begivenheten er.
Internt i Georg A. Nilsen hadde de snakket om et potensielt innkjøp av makrellstørje på forhånd, så da muligheten bød seg etter forrige ukes fangst var ikke Marius vanskelig å overtale.
– Jeg la ut følere hos en leverandør allerede i juni. Denne leverandøren fikk dessverre ikke fatt i noe fra fangsten i Hordaland, men en annen leverandør tok kontakt med oss dagen etter, forteller han. Marius fikk da tilbud om å kjøpe et stykke av makrellstørjen. – Da sa jeg at «du setter ikke kniven i det dyret før du har prata ordentlig med meg». Jeg ville ha hele fisken og det fikk jeg, ler Marius fornøyd.
I fjor kjøpte han et stykke makrellstørje som ble solgt unna på én dag, så han visste allerede at interessen for råvaren var stor. Med dagens levering håper han at de får solgt halvparten innen uken er omme, og deretter kan fryse resten slik at de kan selge opptint vare fram til jul.
Han fileterer mens han snakker, skjærer av en liten bit til seg selv og deler deretter ut smakebiter til kollegaene sine som alle reagerer entusiastisk når de får første smak av luksusråvaren.
– Det smaker ikke jern, sant, spør han ivrig, hvorav de rister på hodet rundt han. – Det er ofte slik at du får den blodsmaken hvis fisken ikke er behandla riktig. Da mister den i stor grad verdien og kvaliteten, men denne her er jo helt spinnvill, vi kunne ikke drømt om noe bedre!

IMGP5666_1

Unik hendelse
Georg A. Nilsen er en familiebedrift hvis historie startet i 1901. Fire generasjoner senere er det Tom Nilsen som driver fiskeforretningen sammen med barndomsvenn og medeier Tor Skancke. De tok over driften i 1979, og tjue år senere åpnet de lokalene i Bogstadveien. Siden den gang har det aldri vært noen hel makrellstørje å finne på denne adressen, forteller Marius og setter dagens hendelser i perspektiv.
– Jeg er jo født i 1981, som var det siste året denne fisken ble fisket i Norge. På den tiden var bestanden så overfisket at den forsvant, rett og slett. Først for fire år siden ble den sett i norske farvann igjen og da ble det iverksatt en forskningskvote. Det er kun et visst antall tonn som kan fiskes hvert år av utvalgte forskningsbåter med løyve, for å sjekke kvaliteten og bestanden, sier han.
Med tiden håper Marius at bestanden vokser seg så god at makrellstørje blir en råvare nordmenn kan få mulighet til å benytte seg av oftere. Så lenge det er fiske som nå finnes det i hvert fall muligheter inntil videre, på tross av at mye blir eksportert til utlandet. Med tanke på både eksport og kvoter, syns han det er ekstra morsomt at Georg A. Nilsen fikk tak i en hel makrellstørje denne gangen.
For selv om det er mulig å få tak i makrellstørje ellers, så er det noe helt eget med de fiskene som blir fanget i norske farvann, lik den han står og skjærer i.
– Den er fra vårt eget matfat og det er spesielt. Det er riktignok litt galskap å kjøpe en så enorm fisk og jeg håper vi får solgt mye av den raskt – men hvem vet når vi får en slik mulighet igjen, spør han og legger nok et fiskestykke ned i disken foran vinduet.
– Noen sjanser må man ta!

Marius kan melde om at omtrent 70 % av fisken ble solgt fersk i løpet av denne første uken, og at de endte opp med å fryse ned 35 kilo til senere.

IMGP5737

Bogstadveien 39 | 22 46 50 16 | georganilsen.no

IMGP5759

Tekst Therese Holmen Foto Therese Holmen og Jon Annar Berntsen

Les høstmagasinet her: