LOADING

Type to search

Gjør høsten til en matfest

bogstadpuls Mat og Drikke

Gjør høsten til en matfest

bilde4-ferskvaredisk

Alle ansatte hos Meny legger stor ære i å hjelpe kundene maksimalt. Fra venstre, ferskvaresjef Ole Martin Nyberg, Kristoffer Granøe, assisterende ferskvaresjef Daniel Louis Johansen og osteansvarlig Tine Berg Sandhåland.

Lidenskap for mat og det gode liv! Høsten har for alvor satt sitt preg i alle kriker og kroker hos Meny; eksklusivt lammekjøtt, friske, store krabber, smaksrik sopp og potente rotgrønnsaker.

bilde5-kantarell

Kantareller er et av høstens desidert høydepunkt for alle matelskere.

Høsten har uendelig mye godt å by på for en livsnyter. Nå er det på tide å trekke inn i stearinlysmørket for å nyte høstsesongen. Hos Meny i Bogstadveien er alle de 55 ansatte, hvor av 10 faglærte, klare til å veilede og inspirere kunder til å lage den aller beste maten til hverdag og fest.
– Vi lever og ånder for å engasjere kundene våre. Vi vil lære dem alt om våre råvarer, øse av vår kunnskap og fortelle hvordan man enkelt tilbereder gode middager. I butikken har vi en særdeles avslappet og god atmosfære, og kunder kan spørre om absolutt alt. Det setter vi stor pris på, sier daglig leder Pål Erik Johnsen.
Nå vil matekspertene på Meny bevisstgjøre menneskene der ute i gata hva høsten har å by på av godsaker.
– Lam er høstens vinner. Vi får kjøttet vårt fra Hallingskarvet, som er kjent for å produsere det aller beste lammekjøttet i Norge. For ikke å snakke om krabbene. Nå er de lubne og smakfulle. Som tilbehør har vi et fargerikt utvalg av norske rotgrønnsaker; poteter, nepe, rødbet, kålrabi, gulrot og pastinakk for å nevne noe, fortsetter butikksjefen.
Og for all del; ikke glem soppen. På Meny kan du legge ut på en hundre prosent trygg og innbringende sopptur. Kundene kan velge mellom aroma, flere typer champignon, portobello, kantarell, shiitake og østerssopp. Sopp er et perfekt som både tilbehør og alternativ til kjøtt.

bilde1-lammekjøtt

Lammekjøtt av ypperste kvalitet gjør hver dag til en fest.

Ny kunnskap
Meny hadde nyåpning i sommer. Før åpningen var butikken stengt en kort periode, og da benyttet hele personalgruppen anledningen til å dra til Gøteborg for inspirasjon og ny kunnskap.
– Det er godt å ha kollegaer som brenner for matlaging. I Gøteborg besøkte vi diverse restauranter og mat-institusjoner for å lære mer. Vi er et velbalansert team med ekspertise og interesse på hvert vårt felt. Sammen er vi dynamitt! sier Pål Erik Johnsen.
Butikksjefens matinteresse startet allerede i barndommen, da foreldrene tok ham med til nye, spennende steder i verden. Der var det alltid nye smaker, og Pål-Erik ble raskt fascinert over hva mat og kos betyr for mennesker og kultur.
– Matglede smitter og binder oss sammen. Det er stort å oppleve det genuine rundt matlaging. Jeg tror alle mennesker blir glade av mat som er laget med kjærlighet, fortsetter han.
I Meny-butikken finnes det 12 000 produkter, og av disse er hele 2 000 ferskvarer. Men skulle det likevel være noe en kunde savner, setter personalet stor pris på å få vite om det.
– Vi kan få tak i det aller meste. Vi tar gjerne utfordringen det kan være å finne og bestille en skikkelig sjelden råvare, sier Pål Erik Johnsen.
– Det har hendt at kunder ønsker seg utradisjonelle deler fra et dyr. Nylig bestilte vi for eksempel oksekinn til en mann. Han ble veldig fornøyd med middagen sin!

 

bilde2-dessert

Menys ferskvare­disk er utvilsomt hjemmekoselig. Her lages det fløyelsmyke desserter, som panna cotta og karamellpudding.

Høstlig treretters
I ferskvareavdelingen finner du en entusiastisk Daniel Louis Johansen. Han forteller gjerne hvordan man skal lage den perfekte høstmiddagen.
– Start med en krabbesalat til forrett, da vel, oppfordrer han.
– Ved siden av krabbekjøtt hakker du opp avokado, rødløk, hvitløk og ruccola. Så drysser du over olivenolje, sitron, salt og pepper. Dette toppes med husets aioli. Enkelt, sunt og smaksrikt!
Til hovedrett anbefaler den assisterende ferskvaresjefen lam med rotgrønnsaker. Sausen er et viktig element, og vil du koke kraft på kjøttet selv, tar det minst 8 timer. Men hos Meny får du tak i ferdigkokt lammekraft – og dessuten ferdig opphakkede rotgrønnsaker klare til steking. Ferskvareavdelingen har også sin egen lammemarinade og sitt eget lammekrydder.
– I sausen vil jeg ha rosmarin, sjalottløk, hvitløk og hvitvin. Det trenger ikke ta mer enn ti minutter å lage saus om du kjøper kraft hos oss. I tillegg har vi et smaksrikt og mykt brød som heter Alpebrød som passer ypperlig til, sier Daniel Louis Johansen.
Til dessert anbefaler Daniel Louis Hansen panna cotta eller karamellpudding – begge deler lages på huset.
Andre høstlige favoritter hos gutta bak ferskvaredisken er lapskaus og langkokte, varmende gryter.
– Vi kan diskutere ideer til nye gryteretter i timevis, sier ferskvaresjef Ole Martin Nyberg.
– Og ikke glem at vi er gode på øl. Jeg tør påstå at vi har det beste ølutvalget i Bogstadveien, med hele 200 forskjellige typer. Til og med damene finner sin favoritt hos oss, smiler han.

bilde3-vegetarwrap

Nye innslag i ferskvaredisken er vegetarwraps.

Vegetarmat i skuddet
For de som ikke er så glade i kjøtt har Meny fått en helt ny avdeling i ferskvaredisken: vegetarmat. Her er et rikt utvalg av salater og wraps.
– Salg av vegetarmat har eksplodert. Siden vi åpnet i sommer har vi solgt 1,6 tonn salater. Det går mange kilo salat hver dag, forteller Ole Martin Nyberg.
Mange av vegetargrytene som selges bak disken har «liksomkjøtt», med andre ord oumph, en farse laget av komprimert soyaprotein. Det har smak og konsistens som kjøtt.
– Det er viktig å ha et bredt utvalg av alternativ mat. Stadig flere blir mer bevisst på at maten skal være sunn for både kropp og miljø. Alternativ mat må også være bærekraftig, næringsrik og variert. Alt dette kan vi tilby på Meny, avslutter Ole Martin Nyberg.◻

Bogstadveien 36 | 22 59 15 70 | MENY.no

Les mer i høstmagasinet her: