LOADING

Type to search

Visste du at…

aktiviteter bogstadpuls

Visste du at…

Med kongen til seters!
Den kongelige Sæterhytten på Bygdøy var Oslos første piknikdestinasjon.
Men opprinnelig fungerte hytten som kongelig badehus.
På toppen av den bratte lille åsen Dronningberget ved Frognerkilen ligger Sæterhytten. Den som vandrer ut hit en lys sommerkveld, kan fortsatt ane et svakt ekko av fest, champagneskål og lystig småprat i suset fra lindetrærne. Nå sover hytten sin kongelige tornerosesøvn under skyggefulle trekroner.
 
Piknik på berget
En artikkel i Morgenbladet fra 1856 illustrerer mangelen på utfartssteder for Kristianias innbyggere, omtalt som «alle de, der ikke har mange skillinger at avse til fornøielser, men som trænger en styrkning efter ukens slæp.» Avisen konkluderer med at den vanlige mann i gaten istedenfor at søke hvile i naturen, søker glemsel på brennevinskneipen. På denne tiden var Slottsparken lite besøkt. De mest iherdige naturelskerne valgte det litt mer avsidesliggende Dronningberget som utfluktsmål, og det gikk gjetord om sommerfestene her: «Champagnen flød i Strømme, Skaaler utbragtes og Taler holdtes. Kanonerne fra det i Nærheden opkastede Batteri Dundrede og Mængdens Jubel og Hurraraab blandede sig med Gjæsternes Glæde. Først sent på Aftenen skiltes man ad, efterat et smukt Fyrverkeri var Afbrændt.»
 
Den unge Ibsen
Hytten ble oppført i 1851 som badehus for de kongelige ved lystslottet Oscarshalls strand. Badehuset var bygget på en pram, og kunne flyttes rundt i viken. Fordi huset stadig var under angrep av skipsmark, ble løsningen å bygge om badehuset til en romantisk paviljong, for så å flytte hele paviljongen til Dronningberget. Der ble den en del av en ny folkepark. Under innvielsen i 1862 leste en 34 år gammel Henrik Ibsen sitt dikt «Dronning Louises Sæterhytte». Huset fikk nemlig nytt navn fra tre kongelige Louise-r: Carl XVs kone, dronning Louise, deres 11 år gamle datter prinsesse Louise og prinsesse Louise av Nederland, som var gift med kongens svigerfar, prins Fredrik.
 
Sjøbad og øl
Lille prinsesse Louise giftet seg senere med kong Fredrik VIII av Danmark. Blant deres barn var ham som i 1905 ble Norges kong Haakon VII. På initiativ fra Bygdøy Kongsgaard ble det åpnet kafé her, og i sommermånedene var det konserter og skuespill. Da Bygdø Søbad åpnet i 1880, startet stedets virkelige blomstringstid. Mange kombinerte sjøbad med påfølgende mat og drikke på Sæterhytten, som fortsatt er åpen som søndagskafé i sommerhalvåret.
 
Flott utsikt over byen, med Gimlehøyden og Uranienborg kirke til høyre.
 
Den tilhørende paviljongen.
 
Tekst Elin Kvandal Foto Vidar Iversen og Helge Høifødt/Wikimedia Commons

Les mer i sommermagasinet her:

Previous Article