LOADING

Type to search

Humor på alvor

aktiviteter bogstadpuls

Humor på alvor

– Min egen ufullkommenhet inspirerer meg til å lage humor og drama. For å le av andre, er det avgjørende å utlevere seg selv først, sier skuespiller og komiker Jakob Schøyen Andersen.

Kreativiteten bobler i blodet. Lidenskapen for humor, musikk, film og skuespill er sterkt til stede hvert sekund av livet. Jakob Schøyen Andersen (28) vokste opp i en kunstnerfamilie hvor det alltid var musikk rundt ham. Allerede som ti-åring hadde han utviklet et nært forhold til både Michael Jackson, The Beatles og Paul Simon.
I 2001 ble Jakob bergtatt av Ringenes Herre-filmene. Det forandret livet hans.
– Filmene tok meg ikke med storm, men med jævlig stor orkan, forklarer Jakob.
– Det var en virvelvind for sansene og hadde alt en fantasy-elsker kunne drømme om; liv, død, kamp, seier, musikk og et perfekt komplott.
Den unge Jakob visste på dette tidspunkt hva han ville dedikere livet sitt til; fotballproffdrømmen ble straks byttet ut med en plan om å lage film, musikk og teater.
Jakob har opplevd det unike i å gå fra barnestjerne i Olsenbanden Junior til manusforfatter, idé-maker og skuespiller i de mest populære seriene på TV. Hvordan har alt dette vært?
– Det har vært fantastisk. Jeg var med på tre Olsen Banden Junior-filmer i barndommen, med et profesjonelt team rundt oss hele tiden. Vi var en gjeng barn som ble passet godt på av alle de voksne, og dette har påvirket oppveksten min sterkt. Vi fikk rett og slett god oppdragelse! Vi måtte oppføres oss og tilpasse oss. Stadig lære nye ting og beherske å være i forskjellige samspill. Dessuten ble vi opplært i mer tekniske ting, som fokuslengde, finne lyset, fotoregi og ikke minst å holde kjeft!

Kreativ barndom
Jakob lærte også utrolig mye av foreldrene sine. Skuespiller Hege Schøyen og jazzmusiker Arild Andersen har alltid vært gode forbilder med høy arbeidsmoral.
– De jobbet alltid beinhardt, og det var aldri noe glamorøst liv, forteller Jakob.
– Begge to er ekstremt musikalske. Det er kanskje ikke mange som vet at mamma gikk på musikkhøyskolen?
Jakob gikk på steinerskolen. Der var det stort fokus på kreativitet, kunst og håndverk hele tiden.
– Vi utforsket og laget ting kontinuerlig. Til og med våre egne fagbøker. Overgangen til offentlig videregående skole ble likevel ikke så stor, kanskje nettopp fordi skolen heter Elvebakken og er kjent for sitt kreative miljø.
– Jeg drømte om å bli filmklipper. På Elvebakken fikk jeg prøve meg på mye forskjellig, og vi laget kortfilmer og revyer med stor suksess. Vi vant flere Amandus-priser!
Elvebakken er kjent for sine formidable skolerevyer, og for Jakob var opplevelsene og erfaringene rundt revy-produksjonen helt avgjørende for fremtiden.
– Det var en kickstart på karrieren min som komiker og skuespiller. Å oppleve for første gang at en av mine egenkomponerte sketsjer ble produsert av et profesjonelt apparat var fantastisk. Å stå på scenen og fremføre en sketsj selv er også stort; man er i konsentrasjon, nervene er i helspenn og man må tenke klart. Ingenting må gå galt. Å mestre dette er en stor motivasjon til å jobbe mer.

Idérik
De siste årene har vi sett Jakob i både Kollektivet på TV2, Jul i Blodfjell på TVNorge og Hit for Hit på NRK.
Kollektivet produserte rundt 800 sketsjer på fem år.
– Det var en enormt lærerik tid, og vi fikk jobbe med fantastisk dyktige mennesker. Det var nesten som å ta mastergrad i sketsj og TV, forteller Jakob.
– Min sterkeste side er kanskje at jeg er iderik. Fantasien blomstrer og jeg klarer å se for meg så mange ting, sette tingene sammen og se dem i ny sammenheng. For å omsette kreative ideer til noe fruktbart bør man også være åpen, leken og god på samarbeid. De siste åtte årene har jeg jobbet mye og nært med Fridtjof Stensæth Josefsen. Vi har et unikt samspill. Vi kan diskutere og utvikle ideer i timevis, og kommer alltid i en kreativ flow når vi er sammen.
Samarbeidet mellom Jakob og Fridtjof har vi senest sett i Hit for Hit, der de boltrer seg og tuller med alle mulige musikksjangere.
– For å tulle med andre er det en fordel å utlevere seg selv først. Det er viktig å se sin egen ufullkommenhet i det man gjør, for da kan det bli gode vitser ut av det.
Nettopp sin egen og andres ufullkommenheten er noe som inspirerer Jakob. Han fanger opp mange situasjoner i hverdagen og lager drama basert på renspikket tøv. Her kan mange kjenne seg igjen og le av seg selv.
– Mitt eget liv er en stor inspirasjonskilde. Situasjoner jeg kommer opp i eller mennesker jeg møter. Det er heldigvis en utømmelig kilde. For meg er den ultimate kombinasjon musikk og humor, noe som kommer til uttrykk i Hit for Hit.

På høygir
– Av og til jobber jeg så intenst at jeg maks sover tre timer om natta. Da er jeg en vandrende Red Bull-boks, og den kreative kontrollen er på høygir!
– En vanlig hverdag våkner jeg stort sett opp ti minutter før jeg har en avtale, alltid i selvforakt over at jeg ikke stod opp langt tidligere. Så drar jeg på møter, øvinger og intervjuer, før det selvsagt er masse kontorarbeid, noen oppdrag med voice-over og til slutt en fotballtrening!
Jakobs barndomsdrøm om fotballproff-livet har munnet ut i old boys «4 mot 4»-spill på mosjonsnivå. Han har ikke lengre Manchester United-sengetøy, for å si det sånn.
– Men fotballen er en lidenskap. Det er gøy og befriende. Fotballtreninga er ofte ukas høydepunkt, avslører Jakob.

Aktiv Dødshjelp
Det går ikke an å fortelle noe viktig om Jakob uten å nevne musikk. Det er kanskje det som betyr mest i livet hans. Selvfølgelig har han sitt eget band: punkbandet Aktiv Dødshjelp.
– Vi startet for ti år siden, og jeg spiller trommer. Vi har hatt en del konserter, og skal spille på Øyafestivalen i sommeren. Det hele startet veldig tullete, selvsagt, og nå kan jeg vel si at vi tøffer oss på kødd med musikken vår. Vi lager mørke, harde tekster om for eksempel kniver eller kronisk fyllesyke, smiler Jakob.
For tre år siden var han på Roskilde for å høre en av sine helter, Paul McCarthy.
– Det var allsang og jeg ble skikkelig rørt. Jeg strigråt og det var en sterk opplevelse.

Tilbake på scenen
Om ikke så lenge står Jakob på scenen igjen. Han har fått rollen som Jimmy Kaminsky i Flashdance på Chateau Neauf med premiere 10. oktober.
– Vi har allerede hatt en leseprøve og det var stor stas. Til høsten begynner prøvene for alvor, og jeg elsker min rollefigur Kaminsky. Han er en stand up-komiker som det går forferdelig dårlig med, for ingen ler av vitsene hans
– Jeg kjenner meg igjen i drømmeren Jimmy, men jeg vet ikke om jeg er like modig som ham. Med så mye nedtur tror jeg at jeg ville gitt opp fortere. Jeg gir ikke opp lett, men det er jo fordi jeg har en viss tro på at jeg kan det jeg driver med, forteller skuespilleren.
Jakob gleder seg enormt til å stå på scenen igjen. Det er tre år siden sist.
– Å være del av et stort ensemble er en fantastisk følelse, sier Jakob. Men han vet også at nervene vil være på høygir på selve premieredagen.
– Derfor gleder jeg meg aller mest til forestilling nummer ti. Da har nervene roet seg litt og jeg kan konsentrere meg om den opplevelsen det er å stå på scenen.
Jakob skal jobbe sammen med blant annet Anders Hatlo, Heidi Ruud Ellingsen, Celeste Cappelen og Ellen Horn i den legendariske 80-tallsmusikalen. Flashdance vil blir vist frem til 15. desember – med muligheter for forlengelse våren 2019.

Det fine sommerlyset
Men først skal Jakob ha litt sommer. Den aller beste sommerfølelsen får han på familiehytta i Oslofjorden. Der er det magi og nostalgi.
– Selv om vi hadde fellesferie-følelse i mai i år, blir det ikke skikkelig ferie før jeg er på hytta. Jeg elsker sommerlyset. Det er fantastisk at det ikke blir mørkt. Det er så mye mørke i Norge at sommeren gjør oss skikkelig lykkelige. Det aller beste er å dra ut med båten og spise ferske reker og drikke hvitvin. Jeg kan bade og sole meg i timevis. For ikke å snakke om festivaler! Sommeren er full av musikk og festivalliv. Min rekord er fem festivaler på én sommer og ti konserter på én dag. Det orker jeg nok ikke i år. Men ved siden av Øya-konsert med Aktiv Dødshjelp, skal Hit for Hit ha en oppvisning på Slottsfjell i sommer. Så festivaler blir det.
Ellers blir det ingen bra sommer uten idékoking med Fridtjof.
– Vi har mange prosjekter på gang, men det er hemmelig. Jeg kan være ubesluttsom og vil prøve alt samtidig, så fremtiden blir garantert spennende, smiler Jakob Schøyen Andersen.◻

Jakob Schøyen Andersen ler av seg selv og andre. Det er viktig å se det humoristiske i det alvorlige – og omvendt.

– God fantasi er min sterkeste side, sier Jakob Schøyen Andersen.

Gjengen i Flashdance har allerede vært gjennom sin første leseprøve på Chateau Neuf. Til høsten blir det høygir for danserne, sangerne og skuespillerne som er med i den legendariske historien fra 80-tallet.

Tekst og foto Eli Lund

Les mer i sommermagasinet her:

 

Previous Article
Next Article