LOADING

Type to search

Lenge leve vinyl!

aktiviteter bogstadpuls

Lenge leve vinyl!

Tatt av lyden! Musikken fra vinyl-plater treffer stadig flere i hjerterota. Det handler om å lytte med hele kroppen og å oppleve musikken som fysisk, levende og dynamisk. Hvis du elsker musikk, bør du ha den på vinyl …

Dypest sett vil vi bli berørt, ikke sant, sier vinyl-entusiast og daglig leder av Kontrapunkt, Odd Rune Hegge (55). Han har solgt platespillere på Majorstua siden 1994 og har vært vitne til hvordan hundrevis av mennesker siden den gang har oppdaget vinylens musikalske kvaliteter.
– Da vi startet butikken vår, ble vi nok ignorert. Dette var tross alt på 90-tallet og folk var mest opptatt av CD og digital teknologi. Men vi hadde en trofast fanskare på 200 mennesker, og i dag har den vokst til minst 500 entusiaster. Fra årtusenskiftet og frem til 2010 skjedde det en sterk oppvåkning rundt vinylen og platespillerens kvaliteter. Stadig yngre mennesker vil høre på vinyl, og det er alltid flott å se en musikkelsker oppdage hvor bra lyd kan bli med riktige forutsetninger.

Odd Rune Hegge forteller at vinyl kan by på en helt ny opplevelse av musikken. Man kan oppdage nyanser, rytmer, mellomtoner, dybde, samspill, harmoni og bass på en helt annen måte. Musikken blir mer levende, nesten som et fysisk vesen – lytteopplevelsen blir noe helt nytt som kan vare lengre og gi mer glede. Ved å lytte til en LP-plate ender man som regel også opp med å høre på hele platen. Slik blir opplevelsen mer helhetlig og man får sjansen til også å synke inn i de mer krevende partiene av musikken. Forholdet blir personlig og ikke så overfladisk som det lett kan bli når man for eksempel streamer.
– Jeg blir rørt hver gang en ungdom velger å bruke tid på å lytte til god vinyl-lyd gjennom en platespiller. Det er en liten protest mot tidsklemmen; man prioriterer å sette seg ned for å synke inn i noe vakkert og kunstnerisk, noe som gir deg sterke impulser. De aller mest ihuga vinyl-fansen har til og med på seg spesielle klær og hatter når de lytter til platene sine, akkurat som fotball-fansen. De gjør maksimalt ut av opplevelsen og det blir nærmest en livsstil.

Verdens beste platespiller
Odd Rune Hegge demonstrerer gjerne lyd. På kontrapunkt har han verdens beste platespiller, Linn Akurate LP12. Spilleren er selvsagt også utstyrt med en av de beste pickupene på markedet.
– Det nytter ikke å skape god lyd uten de beste komponentene i hvert ledd, forklarer Hegge.
Grunnlaget for en god platespiller ligger i drivverket og strømforsyningen.
Den viktigste komponenten er selve platespiller-drivverket. Desto bedre drivverk, desto mindre støy og hastighetsavvik videreføres til stiften med færre uønskede vibrasjoner som igjen påvirker dynamikken og timingen i musikken.

Pickup-armens oppgave er å styre stiften gjennom rillene. En god arm optimaliserer stiftens arbeidsbetingelser og ivaretar energien med minimal påvirkning. Bedre pickup-arm gir bedre dynamikk og tydeligere musikkgjengivelse!
Selve platespilleren koster alt fra 33.000 til 300.000. Og pickupen, det vi ofte kaller for «stiften», fås i alle prisklasser, men den aller beste koster 40.000 hos Kontrapunkt.
– Alle pickuper har en liten diamant ytterst. Denne er slipt av en japanske mester som utøver helt unikt håndverk. Det finnes kanskje 20 firmaer på verdensbasis som driver med denne ingeniørkunsten.

Tatt av musikken
Odd Rune Hegge har mange kunder innom som får seg en skikkelig aha-opplevelse på hva god lyd er.
– Mange kommer med et bestemt budsjett, men ender opp med å doble dette mange ganger fordi de blir «tatt av musikken». Ofte kommer det par innom, og til slutt er det den litt uinteresserte kona som tar helt av og bestemmer at de skal ha det aller beste musikkanlegget, smiler Hegge.
Kontrapunkt er fylt opp av flotte LP-plater og kundene kan få høre på akkurat hva hjertet begjærer. Når det gjelder hvordan platespilleren skal se ut, er det også mange valg. Det betyr mye i disse «selvrealiserings-tider», og kunden kan virkelig sette sitt personlige preg på platespilleren. Det finnes både bambus, teak og valnøtt i treverket til spilleren, og disse kan atter fås med ønsket tekstur.

Eksklusivt
Litt lengere opp i Bogstadveien finner vi Platekompaniet. Det første som møter kundene der er en gigantisk vinylvegg, og metervis med vinylplater til salgs. Akkurat som i «gamle dager».
Butikksjef og vinylelsker Amanda Zeqiri (30) har vært aktivt med på å utvikle butikkens vinylprofil de siste årene.
– Jeg vokste ikke opp med vinyl, men oppdaget det da jeg begynte å jobbe her for ti år siden. Musikkinteressen min vokste voldsomt og i dag eier jeg flere hundre vinylplater.
– Platene er nostalgiske, og mennesker elsker nostalgi. Man får lett et personlig eierforhold til vinylplatene, de er flotte og eksklusive. Mine aller første vinylplater brukte jeg som dekor på veggen hjemme fordi de var så fine. Men så investerte jeg i en platespiller og oppdaget den fantastiske lyden og sjarmen ved musikk på vinyl. Det er en høytidelig stemning når man hører på vinyl og man får en helhetlig opplevelse fordi man hører på hele platen – slik artistens intensjon med albumet er.

Rosa platespiller
Som eneste forhandler i Norge, selger Platekompaniet Crosley Cruiserer i retrostil. Det er blitt en bestselger og selges periodevis godt hver eneste dag.
– Men vi har også masse kritikerroste platespillere til rimelige priser. Faste kunder er innom ukentlig for å oppdatere seg på vinylnyhetene som strømmer inn med jevne mellomrom, forteller Amanda Zeqiri.
– Den typiske vinylkunden er utypisk. Det er alt fra en jente på 13 år til en mann på 80 år. Tidligere i år solgte jeg en rosa platespiller til en liten jente, og ble veldig rørt og ydmyk av å se hvor stolt hun var. Angrende, eldre mennesker klarer heller ikke å holde seg unna; de kommer for å kjøpe platene de kvittet seg med da CD-ene gjorde sitt inntog på 90-tallet.

Fordoblet salg
Amanda Zeqiri forteller at Platekompaniet har opplevd en formidabel interesse for, og salg av, vinyl siden 2012. Det var på det tidspunktet butikken i Bogstadveien begynte å selge vinyl. Utsalget er fordoblet på seks år, og salg av plater og platespillere øker fortsatt.
– Ved å kjøpe vinyl viser man at man setter pris på kvalitet. Man blir eier av noe eksklusivt og hyller sin favorittartist. Vinyl er ekstra hyggelig å dele med vennene sine, spille en hel plate for gjengen sin, det gir en deilig frihetsfølelse. Lyden er varm, levende og rett og slett hyggelig. Jeg kjøper dessuten alltid plater i bursdagsgave til vennene mine. Et album er en super og personlig gave. Hvis du elsker musikk, må du ha den på vinyl, fastslår Amanda Zeqiri.
På vinylfronten kommer det mange nye utgivelser hver eneste uke. Gammel musikk som aldri har vært gitt ut før, gis ut på vinyl. Legendariske band – også fra nyere tid, som for eksempel Spice Girls – blir også utgitt på vinyl. Dessuten er det veldig populært for unge, norske artister å kun gi musikken sin ut på vinyl.
– Den norske rapperen Cezinando gir musikken sin ut kun på vinylplater. Flere har fulgt hans eksempel og det har vært en kjempesuksess. Ellers er mange av de store norske artistene, som Susanne Sundfør, deLillos og Ane Brun, på vinyl og selger godt. Snart kommer Sigrid med sin første utgivelse på vinyl, noe jeg tror kommer til å bli en salgshit, forteller Amanda Zeqiri.

Gjennomtenkt
– Det fine med vinylentusiastene er at de stort sett ikke kjøper plater på impuls. Kjøpet er gjennomtenkt og musikken høyt ønsket. Slik settes musikken stor pris på, man tar et viktig valg for hva man vil bruke penger og tid på. Men musikk på diverse streamingtjenester er også bra, vi skal ikke undervurdere dette musikkalternativet. Platespillere og digital musikk lever side om side og hjelper hverandre. Når man hører noe man liker på streaming, ja, da liker man det kanskje så godt at man vil ha det på vinyl, smiler Amanda Zeqiri.

 

Fokusert lytting
En av Norges fremste vinylentusiaster heter Knut Tore Breivik. Han står bak vinylbloggen vinylknut og nettmagasinene Luna Kafe, Norsk musikkavisindeks og NorSike. Det er ikke en eneste vinylutgivelse denne karen går glipp av.
– Vinyl er et bra format å lytte til musikk på fordi den fysiske presentasjonen legger til rette for en dedikert lytteopplevelse. Å ha et albumomslag med grafikk, bilder, informasjon og trykte tekster i hendene samtidig som du har satt av 20 minutter til å høre en hel LP-side, skaper en egen ramme rundt det å lytte på musikk. Det å kunne ha hundre tusen låter et tastetrykk unna via en strømmetjeneste er utrolig bra til sitt bruk, men lyttingen blir lett fragmentert, og sjelden så fokusert som når man lytter på vinyl, sier Knut-Tore Breivik.◻

Amanda Zeqiris vinylfavoritter

Kacey Musgraves – Golden Hour
Dette er foreløpig årets beste plate,
mener jeg. Utrolig fint album med et
delikat lydbilde.

Thundercat – Drunk
Fantastisk plate! Og selve designet
på plata er ekstremt forseggjort.

Fleetwood Mac – Rumours
Dette var den første plata jeg kjøpte på vinyl. Den var lenge min ultimate favorittplate, og jeg kommer alltid tilbake til den.

1. (Motsatt side)Odd Rune Hegge oppdaget musikk som 12-åring på ferie i England. – Jeg ble fascinert av britisk rockemusikk. Det var en stor oppdagelse for meg, og plutselig fikk ukepengene ben å gå på, sier han.

2. Linn Akurate LP12 blir regnet som den ultimate platespilleren. Phil Collins ser ut til å være enig.

3. Led Zeppelins remastered utgave av «How The West Was Won», med 4 vinylplater, trykket på ekstra tunge plater, 180 gram, for enda bedre lyd. Jimi Hendrix, til venstre, ser litt misunnelig ut.

4. Bare å bla igjennom dusinvis av vinylplater har en beroligende effekt på kropp og sjel. Vinylentusiaster elsker følelsen av det fysiske albumet.

5. Odd Rune Hegge har 4000 plater i samlingen hjemme, men innrømmer at han ikke alltid har helt orden i systemet.

Vinylalbum får fort samleverdi, og coverne er en kunstform i seg selv.

Tekst og foto Eli Lund

Les mer i sommermagasinet: