LOADING

Type to search

Oslos eldste fiskeforretning

bogstadpuls Mat og Drikke

Oslos eldste fiskeforretning

På toppen av Bogstadveien ligger Oslos eldste fiskeforretning, Georg A. Nilsen. De tilbyr alt innen fersk fisk og skalldyr, samt byens beste utvalg innen vilt.

Nå er for eksempel krabbesesongen i gang for fullt, og den varer utover senhøsten. Førjulsvarer som torsk, rakørret og lutefisk er også på vei til butikken og varer til over jul. I tillegg til havets deilige råvarer, er vi også i viltsesongen, som varer fra slutten av september til begynnelsen av februar. Georg A. Nilsen har allerede fått inn årets ferske reinsdyr, og elg er i anmarsj. De får levert indrefilet, ytrefilet, entrecôte og surret stek som du kan gå på «jakt» etter i ferskvaredisken deres så lenge sesongen varer.
Hos Georg A. Nilsen finner du også hjort, rype og skogsfugl.
– Husk å være tidlig ute med å bestille julematen! Det er kjedelig å stå her lille julaften og oppdage at vi ikke har igjen lutefisk, torsk eller hummer, så dette bør bestilles tidlig, oppfordrer Marius Stang Bunæs.

Makrellstørje på 200 kg
Georg A. Nilsen er en familiebedrift som startet i 1901. Fire generasjoner senere er det Tom Nilsen som driver fiskeforretningen sammen med barndomsvenn og medeier Tor Scancke. De tok over bedriften i 1979, og tjue år senere åpnet de lokalene i Bogstadveien. Siden den gang og frem til i fjor har det aldri vært noen hel makrellstørje å finne på denne adressen. I 1981 var nemlig det siste året denne fisken ble fisket i Norge, og på den tiden var bestanden så overfisket at den forsvant.
Først i 2013 ble makrellstørje sett i norske farvann igjen og da ble det iverksatt en forskningskvote. Det er kun et visst antall tonn som kan fiskes hvert år av utvalgte forskningsbåter, for å sjekke kvaliteten og bestanden. Makrellstørje fanges i not som trekkes inntil båten, og man tar livet av ett og ett individ, som er en prosess som kan ta flere timer.

I år har Georg A. Nilsen fått inn en makrellstørje på 200 kg som ble fisket i Kristiansund. Fisken kom i land i Florø kun to døgn senere, hvor den ble tatt imot og kvalitetstestet av Mattilsynet. I perioden på to døgn fikk alle i bransjen tilbud om å velge hvilken av de 20 fiskene som var forbeholdt det norske markedet de ville ha. Makrellstørje er med andre ord en eksklusiv sesongvare det ikke er enkelt å få tak i.

Topp kvalitet
– Vi har prøvd å legge oss på en linje slik at vi ikke tjener masse på den. Det er en morsom gimmick! Vi gjør dette fordi vi syns det er gøy å kunne vise frem mangfoldet vi har i havet, forteller butikksjef og neste generasjon fiskehandler – Marius Stang Bunæs og Erik Storm Onarheim.


– I år føler jeg vi har veldig god kvalitet på fisken og kan ha den som førstekvalitet over en lengre periode enn i fjor. Vi har lært oss hvordan vi skal ta vare på den, fortsetter han. – Vi har hurtigfryser og kan derfor fryse ned og tine den opp igjen som helgemat frem mot jul.
Makrellstørjen har fått god respons hos kundene, og allerede de første dagene fikk de inn flere bestillinger. Hodet kom tidlig på utstilling i disken og forbipasserende utenfor titter nysgjerrig inn på fiskehodet i vinduet.

NM i østersåpning
NM i østersåpning går ut på å åpne 30 østers på kortest mulig tid. I år var det totalt atten deltakere, og fem av dem var ansatt hos Georg A. Nilsen. I 2016 ble Marius Stang Bunæs norgesmester, og i år tok han sølv.
– NM i østersåpning er blitt et årlig event for oss. Vi er flere som deltar og resten blir med som heiagjeng! Vi er også den eneste fiskehandlerbedriften som deltar, forteller Marius.
NM i østersåpning gjør at de får reise rundt i Europa på konkurranser, møte likesinnede fra andre land og snakke med flere innenfor bransjen. – Østers er anerkjent som en eksklusiv råvare i Europa, her til lands har vi vært litt mere skeptiske, men vi ser nå at våre kunder har begynt å kjøpe mere østers en tidligere og det er gledelig. Nå har jo det også kommet norske aktører på markedet som leverer veldig bra kvalitet.◻

1. Marius Stang Bunæs. Marius er butikksjef og medeier. Han har jobbet her siden 1993 og har 25-årsjubileum i år.
2. Makrellstørjens hale og hode er utstilt i butikk­vinduet hvor forbi­passerende titter nysgjerrig inn.
3. Georg A. Nilsen rekrutrerer unge inn i bedriften. Armand, 14 år og fiskeentusiast, er allerede en erfare ekstrahjelp.
4. Georg A. Nilsen tilbyr det beste som er på markedet av alt innen fersk fisk, ferske skalldyr og byens beste utvalg innen vilt.
5. Georg A. Nilsen stilte med hele 5 deltagere i NM i østersåpning. Fra venstre: Erik O. Storm, Astrid Gudim, Ingrid J. Vik, Samir Jakobsen og Marius Stang Bunæs.
6. Dette er blant det beste og mest eksklusiv man får – indrefilet av makrellstørjen, hevder neste generasjons fiskehandlere Marius Stang Bunæs og Erik Onarheim Storm.
7. Finnes det noe bedre enn et skikkelig østersfatsbord. Georg A. Nilsen sørger for det du trenger.

Bogstadveien 39 | 22 46 50 16 | georganilsen.no

Tekst Heidi Nathalie Hovland Foto Heidi Nathalie Hovland, Georg A. Nilsen og Bogstadveien Magasinet

Les mer i høstmagasinet her:

Previous Article
Next Article