LOADING

Type to search

Eventyrlig fristed midt i byen

aktiviteter bogstadpuls

Eventyrlig fristed midt i byen

Fredede Bernerløkken fra 1802 ligger omkranset av en deilig hage. Bak de rødmalte treveggene finner du både jazz, bakst og kulturhistorie.

I Majorstuveien 8, mellom Industrigata og Professor Dahls gate, ligger et eventyrlig, rødmalt gårdsanlegg med hovedbygning reist i 1802 i Louis-Seize-stil med halvvalmet tak. Her har det bodd både en håndverksgründer, en av Norges mest kjente malere og en enda mer berømt eventyrer.
Løkkeanlegget kalles Bernerløkken og har sitt navn etter garveren Ole Morten Berner. Garveryrket var et gammelt håndverk for å lage skinnprodukter, med røtter tilbake til steinalderen. Kunstmaleren Amandus Nielsen hadde sitt hjem og atelier her fra 1869 til 1932 og eventyreren Thor Heyerdahl bodde her mellom 1954 og 1964, da Oslo kommune overtok anlegget. Det var kunstmaleren som fikk installert det store ateliervinduet på nordveggen. Amaldus Nielsen ble kalt «lysets maler» og det var antagelig viktig for ham å ha godt med dagslys i atelieret.

Kunstneren selv i sitt rette element – utendørs. Foto fra 1894.

Norges første friluftsmaler
Amaldus Nielsen (1839- 1932) vokste opp i sørlandsbyen Mandal, i likhet med Adolph Tiedemann og Vigeland-brødrene Gustav og Emanuel. Han var opptatt av å fange atmosfærens og lysets skiftninger som følge av vær og vind, og er i dag kjent som Norges første friluftsmaler. Han måtte alltid ut, fordi ingen av hans motiver var mulig å fange innendørs!
Da unge norske naturalister som Erik Werenskiold og Christian Krohg vendte hjem fra Paris rundt 1880, hadde Nielsen allerede malt slik i 20 år. Derfor ble han et forbilde for de noe mer berømte, hjemvendte parisfarerne i starten av deres karriere.

Bernerløkken er oppført på jordstykket garver Berner forpaktet for Store Frøen gård. Før Berners tid ble området kalt Hegdehaugen.

Høstkos, café og jazz
Etter at Oslo kommune overtok løkken i 1964 har løkken vært et kjærkomment sosialt innslag for både barn og eldre, og er nå aktivitetssenter under navnet Amaldhus, oppkalt etter kunstneren Amaldus Nielsen. I tillegg til å være et fristed for alle som sliter psykisk, byr Amaldhus på mange aktiviteter for denne gruppen, som male- og tegnekurs med eget atelier, keramikkverksted, spanskundervisning, yogakurs, musikkverksted, ungdomsgruppe og gamingrom. Anlegget oser av landlig fred og ro, og hagen er fremdeles en avskjermet idyll. Siden åpningen i 1996 har det vært over 130 huskonserter her, og i høst er det jazzkonserter 6. oktober, 3. november og 1. desember, alle dagene fra kl. 13.00–16.00. Som prikken over i-en er det gratis inngang og salg av hjemme­bakte kaker og kaffe.◻

Tekst Elin Kvandal Foto Vidar Iversen og Helge Høifødt/Wikimedia Commons