LOADING

Type to search

Et nabolag i nabolaget

aktiviteter bogstadpuls SisteNytt

Et nabolag i nabolaget

Langs Parkveien og i nedre del av Uranienborgveien og Hegdehaugsveien, med Slottsparken og prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark som nærmeste nabo, ligger et kontinentalt nabolag med spennende butikker, restauranter og kulturtilbud.

Området i Homansbyen og øst for Slottsparken, nederst i Hegdehaugsveien, langs Parkveien og Uranienborgveien er det som binder Karl Johan og Slottsparken sammen med Bogstadveien og Majorstuen. Mange vil kanskje si at det er et litt glemt område, andre vil omtale det som en uslepen diamant. Bli med på en runde i området der du finner en rekke mer eller mindre skjulte perler som er vel verdt et besøk.

 

Der drømmer gror
Uten forkleinelse for store kjente gater som Strøget, Fifth Avenue og Bogstadveien, er det ofte i de mindre sidegatene du finner de spennende shoppingopplevelsene og de litt mindre butikkene med sin helt egen sjel.
Reisebutikken Nomaden er definitiv en av disse. Det er nærmest en klisjé, men dette er stedet der drømmer gror. Enten du skal på safari, på storbyferie eller til landsbygda i England, er Nomaden spekket med reisebøker, utstyr og tips til ditt reisemål. Butikksjef Mette Andersen forteller om et helt spesielt miljø og en atmosfære der man kan komme for å få inspirasjon, møtes og drømme.
– Alle vi som jobber her har reist mye, og det er nesten alltid en av oss som er på tur, sier hun. Nomaden er blitt et treffpunkt for reisende der man kan møte andre som skal på samme reise, få tips av hverandre eller bare sitte ned og ta seg en kopp kaffe og drømme. Innom kommer alt fra backpackere, voksne, de som skal på safari, pensjonister og barnefamilier.
– Det er nok flere voksne enn det man kanskje skulle tro, forteller Mette.
– Verden er blitt så mye mindre. De som før reiste til Kanariøyene, reiser nå på safari. Og de som reiser til Kanariøyene gjør mye mer ut av turen. Vi reiser ikke lenger for å ligge på en strand. Nå vil vi oppleve og være aktive. Det selges definitivt flere vandrekart nå enn det gjorde tidligere.


Videre opp i Uranienborgveien finner du en rekke andre butikker. Her ligger blant annet Haugtussa bak Slottet som syr bunader fra hele Norge, SHOC Lifestyle med briller, solbriller og unike livsstilprodukter, den eksklusive Sadoni brudesalong med brudekjoler i nordisk design og Rydeng Kunsthandel der du finner kunst og interiør ingen andre har maken til. Skulle du trenge en klipp eller styling, er mulighetene mange også nederst i Uranienborgveien, med salonger som På Håret, Komité og Hendrix Hair.

Fra Hollywood til Parkveien
Parkveien strekker seg fra bak slottet og helt fra Høgskolen i Oslo ved Pilestredet over Henrik Ibsens gate til Munkedamsveien. Veien har navnet sitt etter Slottsparken og ble anlagt som en del av villastrøket Bak Slottet i 1840-årene. Mange kjenner veien som den første gaten i spillet Monopol, og enda flere fikk øynene opp for den eksklusive «bakgaten» til Slottsparken da Jan Thomas flyttet skjønnhetssalongen sin fra Hollywood til Parkveien, fulgt av dokusåpeserien med samme navn. Jan Thomas Studio åpnet i Parkveien våren 2008 og består i dag av et stort team kreative stylister.
Like ved ligger restauranten Park 29 i – nettopp – Parkveien 29, i det som er Oslos eldste trevilla. Her har det vært servert mat og drikke i lystig lag siden huset ble bygget i 1847, og i dag består menyen av mat inspirert fra det franske og italienske kjøkkenet og drikke fra en velfylt vinkjeller. Dette er en restaurant med hvite duker og høy standard, med mat som er en fryd for både ganen og øyet.

En litt odd cocktailbar
Sentralt plassert i Parkveien ligger både Espressohouse og Kaffebrenneriet. Beg­ge er perfekte steder for å hente med seg en kopp take away-kaffe, eller bare sitte ned og nyte byen haste forbi. Og er du her kveldstid, kan den nye Odds cocktailbar varmt anbefales. Odd ligger i Parkveien 25 der Bjørungs lå i «gamle dager» og er kalt opp etter gårdeieren Odd Bjørung som tidligere ga etternavnet sitt til stedet. På menyen står både klassiske cocktails, signaturdrinker og litt odde drinker.

Service går aldri av moten
Med lidenskap for det de kaller slow fashion, high quality and wearable clothing startet Kathrine Evers og Mona Torstensen klesbutikken Kemt i 2003. Bak disken møter Mona Torstensen oss, og kan bekrefte at det er hun som er M’en og T’en i Kemt.
– Vi er nå i vårt 16. år, og lever i vår egen lille nisje, forklarer hun og forteller hvordan de da de startet satset på fransk når «alle andre» satset dansk.
– Vi forsøker å finne andre ting, merkevarer ingen andre har. Vi bruker mye tid på å finne nye merkevarer vi ikke en gang visste fantes, der målet må være å kunne stave og uttale merkene, ler Mona. Hun forteller at de sakte men sikkert har bygget opp en kundemasse og et sterkt konsept. Men det er færre folk i butikken nå enn for bare fem år siden. Likevel tror hun ikke at behovet for personlig service kommer til å forsvinne med økt netthandel.
– Vi har en del faste kunder som kommer til oss fordi vi har ting de ikke finner andre steder. Vi ønsker ikke å tilby de store merkevarene som du finner i de store kjedene eller brandstores. Forbrukerne er mer bevisste nå, og verden er blitt mer globalisert. Du trenger ikke lenger gå til en mulitbrandstore for å kjøpe en merkevare når du kan gå rett til kilden. Derfor ønsker vi fortsatt å være en nisje, forklarer hun.

Utstyr for enhver anledning
Utenfor Kemt går trikkeskinnene videre mot Høgskolen og Pilestredet. Tar du heller bena fatt, kan du ta turen innom steder som Brun og blid, Playhouse Shop eller Gymbutikken med treningsutstyr og kosttilskudd. Like bortenfor ligger også Norges første voksesalong. Uten drahjelp fra bloggere eller kjendiser, var jentene i Waxing Palace pionerer i bransjen da de startet sin spesialsalong for kroppsvoksing allerede i 1998. Skal du først ta skrittet og gå for en brasiliansk intimvoks, sier ryktene at dette er stedet å gå. Og har du ikke fått nok utstyr til nå, kan du ta turen videre til butikken som prepper deg for villmarken! Gjengen bak Tinder & banditter har gjort de fleste feil det går an å gjøre når de har krysset Sydpolen på ski, gått over Grønland eller klatret Elbrus og Kilimanjaro. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig … utstyr!

By og land, hand i hand
Lorry er en kulturinstitusjon i seg selv og vel verdt et besøk. Stedet har blitt omtalt som et av de mest elskede stedene i Oslo, med en sjelden trivsel og den nest mest viktige samtaleplassen etter Stortingsrestauranten. En myteomspunnet spiseplass med tradisjonelle retter i generøse porsjoner. Du kan ikke ha passert Homansbyen uten å legge merke til den fargerike sjiraffen i krysset Parkveien og Hegdehaugsveien. Men også nedenfor Parkveien og Lorry har Hegdehaugsveien mye å by på. I tillegg til den uformelle italienske restauranten Rust, kan den nederste delen av gaten også by på asiatiske smaksopplevelser på Plah og streetfood-varianten Ahaan.


– Det er klart at den nederste delen av Hegdehaugsveien kunne ha vært en litt mer inviterende gate, sier Elisabeth Tollisen. Hun er født og oppvokst i nabogården til butikken hun nå eier og driver: Mølleren Sylvia. Her selges kortreist og økologisk mat i løsvekt med tanke på et bærekraftig samfunn der by og land går hand i hand. Duften av de deiligste krydder og grønnsaker fyller neseborene idet vi trår inn i den koselige landhandelen, og Elisabeth forklarer oss hvorfor hun ikke har valgt å kalle det en kolonial.
– Ordet kolonial kommer opprinnelig fra de små butikkene som solgte mat fra koloniene. Vi selger kortreist og norsk tradisjonsmat.
Hun forteller om små eggprodusenter med bare 150–200 høner i kontrast til de større produsentene med flere tusen fôret på soya fra utlandet, og om Sansegården med bare 10 kuer som leverer melk på glassflaske.
– Det har ikke vært vanskelig å få tak i norske produsenter. Det handler om å prioritere.
Nå håper hun at også den nedre delen av Hegdehaugsveien kan få en oppgradering, og har derfor tatt initiativ ovenfor bydelen.
– Vi ligger jo fint plassert i nærheten av Slottsparken, men jeg kan ikke huske at det har vært gjort noen oppgraderinger her. Nå fortjener plassen å bli prioritert. Dette kan bli en perle!

Med utsikt mot Slottsparken og Ingrid Alexandras skulpturpark, ligger to av Oslos tradisjonsrike kulturinstitusjoner: Kunstnernes hus og Litteraturhuset. Begge er arenaer for kultur, kunst og debatt, og arrangerer en rekke utstillinger og aktiviteter.
Kunstnernes hus og Litteraturhuset gjør området øst for Slottsparken og nedenfor Hegdehaugsveien til en kulturarena og gir liv og røre året rundt til det kontinentale nabolaget.◻

Nomaden er Norges største reisebutikk og ligger i Uranienborgveien, rett ovenfor Slottsparken.

Rydeng Kunsthandel er verken en interiør- eller en bruktbutikk, men en kunsthandel der du kan finne helt unike skatter av kunst, skulpturer og byster.

SHOC er et akronym for de fire nordiske hovedstedene Stockholm, Helsinki, Oslo og Copenhagen. Her finner du briller og solbriller fra nøye utplukkede merker, i tillegg til unike livsstil- og gaveartikler som klokker, skjerf, barbersaker og paraplyer.

Hos Kemt finner du ikke bare kjente merkevarene, men også nøye utplukkede merker ingen andre tilbyr.

Hvis du tror Hegdehaugsveien slutter ved Lorry, tar du feil. Følg veien videre nedover og oppdag flere gode restaurantopplevelser, ta turen innom keramikkverkstedet Embla Keramikk og den koselige landhandelen Mølleren Sylvia.

TEKST OG FOTO ELLEN MORGENSTIERNE

Les mer i magasinet som er ute nå: