LOADING

Type to search

Jakten på den perfekte kapsen

bogstadpuls Mote

Jakten på den perfekte kapsen

Varsity Headwear løfter frem kapsen som en moderne hatt og et helårsplagg det ligger et unikt håndverk bak. Håpet er en dag å kunne skape den perfekte kapsen.

Sebastian Salvesen Adams ønsker velkommen inn på møterommet i andre etasje i Varsity Headwears hovedkvarter i Industrigata 52 på Majorstuen med en nålepute festet til håndleddet, et målebånd om halsen – og selvsagt kaps på hodet.
Linjaler, sakser, nåler, tilklipte stoffbiter og halvferdige kapser ligger utover bordet. På whitebord-tavlen like bak er det festet mønster og tekstilprøver. Stoffruller står støttet opp mot veggen. I et hjørne står strykebrett og strykejern, og i et annet en nyinnkjøpt symaskin av den profesjonelle sorten. Det levnes med andre ord liten tvil om at møterommet har utvidet sin funksjon. Det siste året er møterommet nemlig sakte, men sikkert blitt omgjort til verksted og syrom.

Lang reise og konstant søken
– Vi har reparert litt produkter her tidligere, men nå ønsker vi i enda større grad å lage prototyper og prøve oss frem selv, sier Sebastian. Det er seks år siden han startet opp den internasjonale gründervirksomheten sammen med broren Alexander, med eneste formål å utvikle den perfekte kapsen. Målet har ikke endret seg, men med ny innsikt og forståelse flytter grensene seg stadig framover.
Veien fra idé til ferdig produkt kan muligens fremstå kort med egen butikk liggende i etasjen under verkstedet. Bak prosessen ligger imidlertid en lang reise og en konstant søken. Drivkraften er forkjærligheten for hodeplagget og håndverket.

Sykunnskaper fra seilverksted 
– Fordelen med å være produktspesialist, er at man kan gå i dybden. Alle de små delene utgjør totalen, konstaterer Sebastian. Han fester nåler langs det som skal bli bremmen på en ny prototype. Gründeren er «hands-on» i produktutviklingen. Sommerjobb på seilverksted har gitt Sebastian, som er utdannet innen produktdesign, habile sykunnskaper. Det kommer godt med.
– Vår designansvarlig, Michelle, sier at dressjakken er det som oftest regnes som den ultimate testen for en skredder. På mange måter er konstruksjonen av kaps sammenliknbart med dette. Den tredimensjonale formen og tykkelsen på stoffet gjør det sømteknisk svært utfordrende å få et fint resultat, påpeker han. Det har ikke stoppet verken Sebastian eller kollegene i jakten på perfeksjon.

Til dress og frakk
Varsity-kapsens passform er blitt utviklet over tid. I dag finnes alle modeller i fem ulike størrelser.
– Hodene våre er akkurat like forskjellige som fasongen på kroppene våre, påpeker Sebastian. Foruten passform, står også estetikken sentralt. På de stilrene kapsene er merkets logo kun synlig i form av en liten diskret metallplate ved kapsens stropp, som det også er lagt mye tanke bak.
– Vi har faktisk hentet inspirasjon fra klokkeremmer i utarbeidelsen av disse justerbare stroppene, hvor man unngår en løs ende og får et mer elegant uttrykk, forteller Sebastian mens han drar fingrene over skinnstroppen på baksiden av en sort vinterkaps i ullstoff. Farger og stoffkvaliteter velges etter hvordan hver minste fiber påvirker fargeuttrykk og finish.
– Flertallet av våre vintermodeller er i en type ullkvalitet man ellers finner i kåper og frakker.
Den stilmessige kvaliteten utvider også bruksområdet for kapsen.
– Vi har gode kunder som bruker kapsene våre både til dress og frakk. Det ser ikke rart ut, men fungerer veldig bra rent motemessig, avslutter Sebastian som beskriver kvalitetskapsene som vår tids hatter.◻

1. Kapsgründer Sebastian Salvesen Adams er «hands-on» i produktutviklingen. Her arbeider han med en ny prototype i møterommet som er blitt til verksted i Industrigata 52.

2. Nærmere halvparten av Varsity Headwears bestillinger sendes ut av Norge.

3. Varsity Headwear har en stor andel tilbakevendende kunder. Merete Holtet, som selv driver butikken Carré Oslo i Bogstadveien, er en av dem. Her får hun hjelp i butikken av Sebastian Salvesen Adams og Monica Nonsdal.

4. En profesjonell symaskin har nå fått plass i hjørnet av «møterommet».

Industrigata 52 | 21 50 72 30 | WWW.varsityheadwear.com

TEKST OG FOTO INGRI VALEN EGELAND

Previous Article
Next Article