LOADING

Type to search

– Kan det fikses? Klart det kan!

bogstadpuls interiør

– Kan det fikses? Klart det kan!

Hos Hegdehaugens Jernvarehandel har de kunnskapen og verktøyene og håper at flere kunder vil se verdien av å gi gamle ting et nytt liv fremfor å kaste dem.

– I et miljøperspektiv er dette viktig for å kunne bidra til en bærekraftig hverdag, understreker Nina Reinung. Sammen med broren Pål Reinung driver hun Hegdehaugens Jernvarehandel som strekker seg over tre etasjer midt i Bogstadveien og har holdt det gående i intet mindre enn 103 år.
– Vårt viktigste råd er at du velger kvalitet når du handler. Går du for et rimeligere alternativ, holder det kanskje en liten stund før det må kastes. Er produktet da i tillegg produsert på den andre siden av jorden og blitt fraktet langt, blir det liksom ille i dobbel forstand. Særlig økonomisk er det heller ikke i lengden, fortsetter hun.

God som ny
– Se her. De ser jo helt nye ut, sier Pål og legger innholdet i en liten pose utover bordet. Åtte sløve, anløpte kniver fra sølvbestikkskuffen til en kunde er med knivsliping – utført av Pål, godt opplært av faren i sin tid – samt en god omgang med pussemiddel nok en gang klare for middagsbordet.
– Er man litt løsningsorientert, kommer man langt med det, konstaterer søskenparet. De to mener at det å gi råd og være problemløsere er selve sjelen i den over hundre år gamle familiebedriften der fagkunnskapen sitter i veggene.
– Folk kjøper seg til tjenester, men det er veldig mye man egentlig fint kan klare selv, enten det er et stolben som er knekt eller mekanikk som har gått i stykker. Man må bare få et lite dytt i riktig retning. I butikken er det også mulig å leie verktøy for en dag eller for en helg for en billig penge.

Problemløsere
I butikken har Nina og Pål mange gode «problemløsere» med seg på laget i møtet med kundene.
– Jeg har jobbet her i over ett år nå, og det jeg synes er så fantastisk selv, er at det finnes et slikt enormt utvalg i blant annet skruer og beslag. Det gjør det mulig å finne det man trenger for å kunne sette i stand igjen gamle, slitte møbler for eksempel. En fin kommode som er hundre år gammel, kan komme til ny heder og verdighet med nye beslag og gjøre nytten i sikkert hundre år til. Den produserer ikke avfall fordi den da ikke trenger å havne på søppeldynga, sier Steinar Hunnestad, som selv har bred erfaring med restaurering og gjerne svarer når kundene kommer med spørsmål.
– Det er klart at vi ikke tjener så mye på en kunde vi hjelper i tjue minutter og kanskje selger to skruer til, men jeg tror det er god butikk på sikt fordi folk vet at de kan få hjelp her også neste gang, sier Nina.
– Mange sier de er glade for at vi finnes her i Bogstadveien. Vi kommer til å være her så lenge kundene benytter seg av oss, tilføyer Pål og legger til at butikken bugner av nyttige og flotte julegaver av god kvalitet, som er meningsfylte og gode å gi bort.

Papirposer og soppkurver
Hos Hegdehaugens Jernvarehandel tror og håper de at gjenbrukstankegang er en trend i tiden, i takt med stadig større bevissthet hos kundene rundt miljø og bærekraft.
– For omtrent ett år siden gikk vi over fra plastposer til papirposer, men ofte vil ikke kunden ha pose uansett fordi de har med seg nett eller trillebag. Trillebag er et supert hjelpemiddel ved handling, og vi har Norges største utvalg her hos oss, sier Nina. Hun mener den «grønne» tankegangen hos kundene kommer til uttrykk på flere måter.
– Vi har aldri solgt så mye soppkurver og soppkniver som det vi har gjort denne høsten. Flere er dessuten opptatt av et grønnere innemiljø. Her i butikken selger vi en egen plantespray i kobberbeholder som man kan fylle med vann eller annet middel for å dusje på plantene og gi dem litt ekstra omtanke. Beholderen er så søt at den kan stå som et eget lite smykke i stuen og er den perfekte julegave til alle blomster- og planteglade, avslutter Nina.◻

1. Pål Reinung (t.v.), Steinar Hunnestad og Nina Reinung har fagkunnskapene på plass og gir gjerne råd til kundene i Hegdehaugens Jernvarehandel.

2. Trefjøler og skinnforklær, som Ingeborg Sund Nor her viser frem, er julegaver i organiske materialer som holder lenge.

3. I butikken i Bogstadveien finnes et utvalg på over 200 forskjellige antikkbehandlede beslag.

4. – Denne hendige beholderen i kobber sørger for luftfuktighet til inneplantene, sier Nina og demonstrerer.

5. Åtte middags­kniver har fått nytt liv gjennom sliping og pussing.

Bogstadveien 17 | 22 46 06 05 | WWW.hegdehaugen.no

TEKST OG FOTO INGRI VALEN EGELAND