LOADING

Type to search

La restene bli til lekre retter

bogstadpuls Mat og Drikke

La restene bli til lekre retter

Det er mye som hører med på matbordet i julen. Når restene blir mange, er det ingen grunn til at de skal gå i søppelbøtta, mener ferskvaresjef Ismarel Tahon hos Jacob’s Majorstuen.

Med et knippe basisingredienser i kjøleskap og kjøkkenskap, kan du trylle frem de lekreste retter av restene, gjerne med en eksotisk vri, ifølge Tahon, som er fersk sjef for ferskvareavdelingen til Jacob’s på Majorstuen.
– Jeg elsker asiatiske smaker, og har du ingefær og koriander for hånden kan du lage mye digg av julerester. Asiatisk ribbe i crispy duck-lomper er spennende mat. Glaser ribbe med soya, ingefær, hvitløk, chili og sitron, varm den opp og skjær i tynne skiver. Skjær litt crispy grønnsaker, som paprika, vårløk og gulrot, i tynne staver. Server i crispy duck-lomper med hoisinsaus. Du kan også bruke rester av and og kalkun, forteller ferskvaresjefen.

Fyll opp spiskammeret
I tillegg til nevnte crispy duck-lomper, hvitløk, chili og gulrot, er tortillas, parmesan, bladpersille, løk, sopp, meierismør og olivenolje andre ingredienser det kan være lurt å ha i spiskammeret for å gjøre det lett å bruke restene på nye måter.
Med tortillas, restene fra nyttårskalkunen og salat og frukt du måtte ha liggende, kombinert med guacamole, Rørosrømme og Sriracha-saus, lager du deilige kalkunwraps. Strimlede kalkunrester kan også, for eksempel sammen med en juleost som Stilton, bli til paifyll.
Ingrediensene fra lutefiskmiddagen kan brukes på nytt i mindre skala og serveres som forrett med flatbrød. På samme måte kan rakfisken som er igjen etter rakfiskmiddagen, gjøre nytten som både forrett og tapas, enten med Snøfrisk i lefserull eller på en nøytral kjeks med pultost.

Pinnekjøtt i lapskaus og suppe
Det som blir værende igjen i pinnekjøttkjelen etter julemiddagen, er dessuten en aldri så liten «gullgruve» å lage restemat av.
– Ta vare på kraften fra middagen. Riv opp kjøttet i passe biter og suppler med sellerirot og min favoritt, bladpersille, så har du deilig pinnekjøttlapskaus. Du kan også lage suppe av pinnekjøtt. Du bruker samme fremgangsmåte som med pinnekjøttlapskaus, men lager den litt tynnere. Tilsetter du hvitløk, chili og topper med bladpersille får du et spennende smaksbilde, sier Tahon. Ferskvaresjefen kommer dessuten med en oppfordring:
– Om du sitter igjen med julematrester, er det lurt å invitere til en restefest der alle tar med litt rester og spiser sammen. Da får du smakt på vennenes julemat! ◻

1. Butikkslakter Ole Christian Kvile Nordheim (t.v.) og ferskvaresjef Ismarel Tahon hos Jacob’s Majorstuen har det som trengs til julemiddagen og gir gjerne råd over ferskvaredisken, enten du er usikker på tilberedningen av julemiddagen eller lurer på hva restene kan brukes til.

2. Bladpersille, crispy duck-lomper, olivenolje, parmesan, smør, chili og hvitløk er et fint utgangspunkt når du skal gi nytt liv til restematen.

3. Det er ikke bare ribbe og pinnekjøtt som gjelder i jula. Juletorsk er blant andre råvarer som hører med for mange. I ferskvaredisken hos Jacob’s Majorstuen er utvalget stort.

Essendrops gate 9 | 23 20 55 20 | www.Jacobs.no

TEKST OG FOTO INGRI VALEN EGELAND