LOADING

Type to search

Blomstrende hjemmesommer

aktiviteter bogstadpuls interiør

Blomstrende hjemmesommer

Hager og hjem vil blomstre som aldri før denne sommeren, tror gartner og driver av Skajems Hagesenter Hageland på Ris, Paul Arne Skajem.

Med hjemmekontor, hjemmeskole, avlyste fritidsaktiviteter og begrenset bevegelsesfrihet, fikk mange ekstra tid hjemme da koronatiltakene stengte landet i vår. I en ellers innestengt hverdag var det flere som fikk tiltrengt frisk luft og pustepause med arbeidshanskene på i hagen eller fant trøst i å stelle litt ekstra med vekster i vinduskarm, stue eller blomsterkasse.
– Bare det å vanne litt og se at det gror føles fint og betryggende i slike tider, både for store og små, tror Skajem.

Vil lære opp elever
Det å dyrke frem noe kan være et samlende prosjekt for hele familien. Selv håper gartneren etter hvert å kunne vie mer tid til å lære opp skoleklasser om det som vokser og gror rundt oss og den sentrale rollen vekstene spiller for miljø og økosystem.
– Jeg tror det kan bli virkelig flott, om vi får det til. Det er viktig å så frøene tidlig for å dyrke frem interesse og forståelse hos de unge, konstaterer han.

Travle tider
Både dem med allerede grønne fingre som har fått mer tid til hobbyen, og «grønnskollinger» som knapt vet opp-ned på en plante, men har lyst til å kunne mer, har søkt til hagesenteret ved Ris hovedgård for å kjøpe planter, blomster, jord og frø i stort monn denne våren.
Gartneren forventer travle dager også fremover. Med ferietider foran oss der det fra statlig hold oppfordres til at man skal holde seg innenfor landegrensene, smittesituasjonen tatt i betraktning, tror Skajem på en blomstrende hjemmesommer i både hus og hytte.
– Dette vil nok gjøre at flere tar vare på blomstene sine denne sommeren, tror gartneren.

I skuddet
– De siste årene har vi sett mye stauder, men jeg vil slå et slag for rosebuskene igjen. De er mer resistente og blomstrer hele sommeren igjennom.
I samme åndedrag nevner Skajem også hortensia, kosmos og ynde. Foruten frodige blomster, er det populært å kunne spise det man selv har dyrket. Både krydderurter, tomat- og grønnsaksplanter, bærbusker og frukttrær går unna.
– Rabarbra, jordbærplanter og busker med amerikansk hageblåbær, solbær eller rips er forholdsvis enkle sorter som de fleste vil lykkes med. Det samme gjelder eple- og plommetrær.

Fra syd til nord
De som virkelig vil ha noe å bryne seg på, kan for eksempel gå til innkjøp av vinranker. Druer dyrkes oftest frem i sydligere strøk, men gartneren påpeker at enkelte har lyktes med dette også her i nord.
– Vi prøver i større grad å strekke oss etter arter som finnes i Mellom-Europa, sier Skajem og trekker frem laurbærhegg, «Etna», som et godt bevis på dette.

1. Gartner og driver Paul Arne Skajem (fremst) sammen med et knippe av de ansatte, Jens Martin (første rekke t.v.), Thea, Grete, Bjørg (andre rekke t.v.), Iver, Liv og Felix, som alle har hendene fulle i gartneriet på Ris om dagen.

2. Frukttrær er populære og enkle å skjøtte. Her noen epleblomster.

3. Amerikanske hageblåbær er smakfulle og en sort de fleste vil lykkes med, ifølge gartneren.

4. Gartneren ønsker å slå et slag for rosebuskene etter at staudene i stor grad har dominert de siste årene.

5. Sitrusfruktene lyser opp som små soler på stamme i store og små potter.

6. Caroline Raby med favnen full av krydderurter.

Risveien 7 | 22 13 96 90 | www.skajems.no

Tekst og foto Ingri Valen Egeland

Les mer i sommermagasinet her:

Previous Article