LOADING

Type to search

Søtt og salt i Valkyriens skattkammer

bogstadpuls Mat og Drikke

Søtt og salt i Valkyriens skattkammer

Under gateplan på Valkyrien skjuler det seg et skattkammer med søte og salte fristelser.

Tar du rulletrappen ned fra første etasje i annerledes-kjøpesentret Valkyrien, åpner det seg nemlig et vell av muligheter for sultne ganer i foodcourten.

Går du med klokken, er «suppekjøkkenet» det første du stø­ter på.

– Høst og suppe hører sammen, mener Lise Marie Morfjord. Gründeren forlot kontorjobben og perfeksjonerte egne suppeoppskrifter da hun for noen år siden grunnla kjeden What’Soup, som nå har egen avdeling på Valkyrien.

– Supper er både varmende, næringsrikt og mettende – og perfekt for folk på farten som vil ha sunn mat, men ikke har tid til å lage den selv. Du kan si at dette er slow food som fast food, sier suppeentusiasten. Alle supper serveres med passende, fersk garnityr på toppen og tilbehør. På menyen står blant annet chili con carne, dal, ramen, blomkålsuppe, og nå om høsten, skogssoppsuppe.

– Vi i Norge henger litt etter med å se verdien av supper i forhold til resten av Europa og USA.

Grønt bakeri
SoHo Urban Eatery på sin side har ingen vansker med å henge med på trendene i tiden med sin grønne profil, der «bærekraft, ren mat, bra mennesker og hardt arbeid» står nedfelt som grunnverdiene i konseptet.

– Jeg må visst fylle på med grønne smoothier her, sier Taito Wrigge og går for å hente mer frukt og grønt til formålet. Begrene smoothiene serveres i er hundre prosent nedbrytbare. Økologiske råvarer er ellers et varemerke. Blant bakevarer og forfriskende retter er mye både vegansk og allergivennlig.

Sushi med jordbær
Veganske godbiter er også å finne på buffetbordet til Sabrura. Den trønderske sushikjeden med norsk vri ble innlemmet i det gode selskap i foodcourten da de åpnet i juni.

– Vi fikk faktisk en pangstart, til tross for at de rådende korona-sitteverntiltakene gjorde at vi ikke kunne ha buffet, som er selve kjernen i Sabrura-konseptet, forteller franchisetaker og driver Simen Dalstein. I juli kunne de imidlertid endelig fylle på buffetbordet igjen med varmretter og sushi.

– Det er veldig mange studenter som tar middagen sin her fordi du kan spise så mye du vil og får mye for pengene, fortsetter han. Sushibiten som går fortest unna når det fylles opp med nye fat på bordet, høres muligens underlig ut, men er en smaksmessig vinner blant store og små, nemlig Frostamaki, som er innbakt scampi i ris med jordbær på toppen.

Is som holder til hytta
De søte fristelsene er det på sin side naboen like bortenfor som står for, Gioia. Riktignok har også de noen smakfulle, salte retter på menyen, i form av bokhvetepannekaker med deilig topping og fyll. De som er sugne på noe søtt vil nok imidlertid helst gå for en søt crêpes – eller kanskje en sitronterte, en donut eller, ikke minst, is på italiensk vis.

– De med ekstra god peiling, stusser og lurer litt på om det er ekte «gelato» når de hører den franske aksenten hans, men jeg er jo italiensk og har sørga for at han har fått ordentlig opplæring der nede, humrer Higinia D’Agrossi-Espic og titter bort på ektemannen Pierre Espic.

Franskmannen er nemlig egentlig konditor, men har de siste årene endt opp med å lage desidert mest is – både til kunder og restauranter rundt om i landet.

– I tillegg til kuleis, selger vi også bokser man kan ta med seg hjem. Vi har fått tilbakemelding fra hytteeiere som har et par timers kjøretur til hytta, om at isen er perfekt når de kommer frem, fordi de spesialutviklede isoporboksene våre holder isen kald lenge, forteller Higinia.

Hos Vinmonopolet like ved finner du drikkevarer som kan passe til både isen på hytta og fredagskosen hjemme i sofaen.

Varmende familiemiddager
Nettopp fredagskosen er det mange som sikrer seg hos Billie’s Kitchen, like ved siden av Vinmonopolet. Her tilbys take-away av middags- og lunsjretter, snacks til helgekosen og selskapsmat som man kan servere til familie og venner.

– Når helga nærmer seg, er det mange som plukker med seg litt ekstra snacks fra hyllene vi har rundt ferskvaredisken også, enten det er de hjemmelagde crostiniene våre, oliven, ost eller spekeskinke. Ellers er det mange som synes det er deilig å få fredagsmiddagen ferdig, rett på bordet, uten innsats, etter en lang arbeidsuke, sier innehaver Billie Ane Hvinden.

– Nå om høsten er det mange som kjøper med seg ferdig lasagne og gryteretter hjem til familien. Den asiatiske sesamkyllingen vår er også veldig populær. Vi har ferdigretter som dekker alle behov med smaker fra mange verdenshjørner, fortsetter hun.

For kaffeelskerne
For dem som er sultne på franske fristelser eller er ekstra glade i kaffe, ender runden i foodcourten hos Kaffebrenneriets spesialkonsept i kjelleren, en trapp ned fra Kaffebrenneriets ordinære avdeling på bakkeplan.

– Kaffebrenneriet går «way back» på Valkyrien. Da det nye, flotte sentret åpnet, hadde vi lyst til å gjøre noe spesielt utover det vår vanlige kaffebar tilbyr, sier markedssjef Marit Toverud i Kaffebrenneriet. Satsingen er definitivt noe som faller i smak hos kaffeelskerne. Her kan du nemlig se kaffen din bli brygget på ekte «nerdevis» – eller du kan nøye deg med å nyte en god kopp kaffe og en matbit.

– Vi serverer blant annet croissant med syltetøy, croque croissant og grilla sandwich. Dessuten har vi også mye deilig man kan kjøpe med seg hjem eller som gaver, som vår egen konfekt, hjemmelaget syltetøy og selvsagt kaffe. Her finner du også spennende spesialutstyr til kaffebrygging hjemme på kjøkkenbenken, avslutter hun.

 

  1. Gründer og suppeentusiast Lise Marie Morfjord øser opp suppe hos What’s Soup.
  2. Indisk dal med raita og koriander fra What’Soup.
  3. Taito Wrigge byr på økologisk bakst hos Soho Urban Eatery.
  4. Fargerik, fyldig og mettende salat fra SoHo.
  5. Billie Ane Hvinden (i midten), med gode hjelpere byr på deilige middagsretter og det meste annet hos Billie’s Kitchen.
  6. Crêpes med italiensk is fra Gioia.
  7. Baristaene Diana Garcia og Sander Lien brygger kaffe hos Kaffebrenneriets nyutviklede konsept i kjelleren.
  8. Buffetkø med god avstand på Sabrura.
  9. Simen Dalstein med fristende sushi ved buffeten på Sabrura.

Valkyriegata 3, hovedinngang @valkyrienoslo | www.valkyrien.no

TEKST OG FOTO INGRI VALEN EGELAND

Previous Article