LOADING

Type to search

Livskraftig hundreåring

aktiviteter bogstadpuls

Livskraftig hundreåring

I løpet av sine hundre år har Bislet bad gått fra å være landets første offentlige svømmehall til luksuriøst bad med moderne treningssenter bak fredede vegger, fylt av historie.

– Det hender ofte vi har folk innom som forteller at det var her de lærte å svømme da de var små. At alt er bevart slik det var, gjør nok at det er ekstra morsomt å komme tilbake med neste generasjon og vise frem for dem. Noen av de eldste medlemmene våre har brukt badet i godt og vel en mannsalder. For meg som er for ung til å ha opplevd hvordan det var her før i tiden, er det veldig gøy å høre dem fortelle historier herfra, sier senterleder Leo Santino Maniscalco ved Bislet Bad & Trening.

Særegen arkitektur
Siden Bislet bad åpnet i 1920, med den første offentlige svømmehallen i Norge bak dørene, har bygningen stått som en bastion på Bislett. Den velkjente naboen, Bislett stadion, sto ferdig først et par år senere.

Den dag i dag trenger solstrålene gjennom store takvinduer og speiler seg i det turkisblå bassengvannet og de kremhvite veggene med aprikosfargede detaljer omkring. Hovedrommet i den fredede bygningen, utformet i en stilblanding av nybarokk og nyklassisisme, har særegne arkitektoniske trekk som det er vanskelig å ikke la seg fascinere av.

Avstand i vann og på land
Som for hundre år siden, er Bislet bad et sted folk søker til for mosjon, rekreasjon og velvære.

«Vis hensynsfullhet!» står det skrevet på det gamle metallskiltet som fortsatt henger over det 17 meter lange bassenget. Kanskje har oppfordringen til badets brukere aldri passet bedre enn i disse tider.

I badets tidlige dager ble fisk sluppet ut i bassenget, som den gang var fylt med ferskvann, om kvelden for å «rengjøre». I dag skal klorvann gjøre samme nytten. Selv om klorinnholdet i bassengvannet ifølge Folkehelseinstituttet inaktiverer koronavirus, må man like fullt holde nødvendig smittevernmessig avstand til andre i vann, som på land.

– Vi har redusert kapasiteten noe, slik at det til enhver tid ikke kan være mer enn tretti personer i bassenget, forteller senterlederen.

– For å være på den sikre siden, får folk heller ikke bruke hårføner i garderobene, fortsetter han.

En viktig møteplass
Skoposer må på før man går innenfor, og treningsapparater vaskes etter bruk – restriksjonene er mange etter at Bislet Bad & Trening endelig kunne åpne igjen i midten av juni, etter tre måneders koronastenging.

– Da også vi, som alle basseng og treningssentre, ble nødt til å stenge i mars, tilbød vi medlemmene våre å fryse medlemskapet. Enkelte valgte likevel å betale kontingenten for å vise sin støtte, selv når vi ble forhindret fra å gi dem et tilbud. Det er rørende at vi har så lojale medlemmer, sier Maniscalco.

En stor andel av Bislet Bad & Trenings om lag fire hundre medlemmene holder til i nærområdet.

– Dette er mer enn et basseng og et treningssenter. Det er en viktig møteplass for mange, understreker senterlederen. I virusfrie tider kan man nyte ferske nyheter, morgenkaffe og frokost i loungen.

Treningssenter for medlemmer
Det er en egen ro over tilværelsen på stedet. Flere legger nærmest lydløst bak seg lengdemeter på lengdemeter i bassenget, der skvulpende vann er det eneste som bryter stillheten.

Da Bislet bad ble tatt i bruk for hundre år siden, hadde damene adgang mandager, onsdager og fredager. Tirsdager, torsdager og lørdager var forbeholdt mennene. I dag har voksne badet for seg selv fra mandag til fredag, mens det i helgene åpnes også for barn. Medlemmer har dessuten et par timer ekstra med eksklusiv tilgang til basseng, boblebad og badstue hver dag – og eget treningssenter.

– Faktisk er det mange som blir overrasket over at vi har et moderne treningssenter med et bredt utvalg apparater for styrke- og kondisjonstrening i denne gamle bygningen, men det har vi altså. Her gis alle som ønsker det personlig treningsveiledning. I tillegg har vi både gruppeundervisning og yogatimer, avslutter senterlederen.

  1. Bak vegge­ne i den hundre år gamle bygningen på Bislett, åpner det seg et majestetisk bassengrom der lyset fra takvinduene strømmer inn over badevann og arkitektoniske detaljer
  2. Bislet bad er en bastion i bydelen.
  3. – Mange blir overrasket over at vi har et moderne treningssenter i denne gamle bygningen, forteller senter­leder Leo Santino Maniscalco.
  4. Bislet bad ble oppført av Kristiania kommune i 1920, som hovedstadens første svømmehall. I 2011 ble bygget fredet.

Pilestredet 60 | 21 04 27 33

www.bisletbadogtrening.no

TEKST OG FOTO INGRI VALEN EGELAND