LOADING

Type to search

Fikk livsgløden tilbake

aktiviteter bogstadpuls velvære

Fikk livsgløden tilbake

– Jeg hadde en skulder som var så vond at jeg var sikker på at jeg måtte operere. Da jeg startet her i høst, hadde jeg aldri trodd at jeg skulle kunne gå på ski igjen i januar uten operasjon.

– Jeg fikk livsgløden tilbake med langrenn, konstaterer Sigurd I. Solem med et smil.
Han ligger på behandlingsbenken og får massert såre muskler. Endelig kan han senke skuldrene etter en intens halvtime i den intime gymsalen hos Synergytrening i andre etasje i Valkyriegata 5, der han er blitt presset til sitt ytterste, under nøye oppsyn av personlig trener og fysioterapeut Julia Andersson.
For bare noen måneder siden var venstre skulder så vond at skigåing kommende sesong virket å være noe han måtte se langt etter. I virusfrie tider bedriver den aktive 66-åringen, som for øvrig er styreleder i Monolitten Idrettslag, også både innebandy og veteranfotball.

Trener resten av kroppen
– Det er flere som kommer hit med en vond skulder, slik som Sigurd, som hindrer dem i å være aktive på det viset de ønsker. Måten vi da går frem på, er at vi terapeutisk behandler området der skaden sitter, samtidig som vi trener resten av kroppen etter grunnprinsippet vårt, som legger vekt på trygg, effektiv og effektfull trening, forklarer daglig leder og driver av Synergytrening, Ulla B. Nævdal, som også selv er fysioterapeut og personlig trener ved studioet.
– Dessuten tilpasser vi øvelsene etter kundens dagsform. Hvis det er påkrevd, gjør vi for eksempel om treningen til behandling den aktuelle dagen, legger hun til.
«Slowburn» kalles treningsmetodikken Synergytrening retter seg etter. Den har sitt utspring i en amerikansk osteoporosestudie fra 1980-tallet.
– Også apparatene vi har investert i fra Med-X er spesial­designet for denne treningsmetodikken.

Skaper små rupturer
Selv om Ulla og kollegene sørger for skånsom trening, betyr ikke det at den ikke kjennes på kroppen – tvert imot, ifølge den opprinnelig danske studiolederen, som har jobbet ved Synergytrening siden 2005 og tok over driften for ti år siden.
– Det er «skide tungt». Vi «pusher» kunden helt til det oppstår små rupturer i muskulaturen. Det er ikke skadelige, men danner grunnlag for at muskelfibrene kan bygge seg opp igjen og bli sterkere. Det handler ikke nødvendigvis om å trene mest mulig og å gjennomføre flest mulig repetisjoner og intervaller, men at du gjør de riktige øvelsene, med den riktige kvaliteten, den tiden du trener. For de fleste som trener hos oss, vil en halvtimesøkt i uken gi gode resultater, mens to halvtimesøkter i uken er ideelt.

Styrketrening for alle
– Fysioterapeutisk trening kan faktisk gjøre at du slipper fysioterapeutisk behandling. Akkurat dette aspektet gjør det for min del ekstra meningsfylt å arbeide her. Dette er en form for styrketrening alle kan drive med – ung som gammel, med eller uten skade, fysiske eller mentale diagnoser.
Hode, skulder, kne og tå – hos Synergytrening blir hele mennesket sett når det personlige treningsprogrammet utformes. I gymsalen, der det til enhver tid aldri trener mer enn to kunder samtidig, vies oppmerksomheten fullt og helt til den enkelte. Studioet har egne behandlingsrom og enkeltgarderober, og ligger sentralt, men skjermet til, midt i en av hovedstadens normalt sett travleste handlegater.
– Jeg tror det betyr veldig mye for folk å føle at de blir sett. For meg er det å bli kjent med hver enkelt og bygge en relasjon det som gjør at jeg har et smil om munnen på jobb hver eneste dag, avslutter Ulla.

1. En vond skulder ble raskt bedre for Sigurd I. Solem. Her sammen med personlig trener og fysioterapeut Julia Andersson i treningsstudioet til Synergytrening.

2. Massasje og fysioterapi tilbys i egne behandlings­rom, i tillegg til treningen.

3. Studioleder, fysioterapeut og personlig trener Ulla B. Nævdal støtter Ivar Blekastad mens han gjør utfall i slynge.

4. Med utsikt over handlegaten, kan du trene avskjermet med god oppfølging i den intime gymsalen.

5. Trenings­metodik­ken «slow­burn» er styrketrening som passer for alle.

Valkyriegata 5 | 23 20 15 05 (resepsjon) 95 99 91 93 (Ulla B. Nævdal) | www.synergytrening.no

Tekst Ingri Valen Egeland Foto Ingri Valen Egeland og Synergytrening