LOADING

Type to search

Staselig med stødig hånd

bogstadpuls interiør Mote

Staselig med stødig hånd

Bak en kongeblå dør et steinkast unna Slottet, finnes stedet og fagkunnskapen å søke til for de store anledninger. I 25 år har Haugtussa vært kvalitetsleverandør av bunader og festdrakter.

– Nei, så fin du blir – den sitter jo helt perfekt, utbryter Brita Alsos idet datteren tar steget ut av prøverommet. Moren står spent og betrakter fra sidelinjen mens Gry Lihus Hangård hjelper femten år gamle Synne Alsos på med sjalet på nordlandsbunaden, som både Brita og Synnes storesøster har maken til.
Gry har lagt siste hånd på verket hos Haugtussa i Uranienborgveien 3. Etter flere måneders koronautsettelse er konfirmasjonsdagen endelig nært forestående for Synne. Konfirmanten, som bor på Briskeby, rekker imidlertid å ta en prøverunde i den flunkende nye bunaden som gjest i naboens konfirmasjon, før hennes egen store dag.

Ble med ved en tilfeldighet
I et kvart århundre har Haugtussa bak Slottet, som riktignok først ble etablert lenger øst i byen, hatt en finger med i spillet ved slike store anledninger i folks liv gjennom det solide håndverket de leverer. I butikken bak den kongeblå døren et steinkast unna Slottet, er systua bare noen skritt unna. Bak et forheng står symaskinene på rekke og rad.
– Det er ikke alle steder man får kjøpt bunader og festdrakter der det faktisk også produseres bunader på huset, påpeker Ellen-Margrethe Storvik. Hun har tatt veien forbi summende symaskiner og slått seg ned på pauserommet sammen med Anita Hverven.
Sistnevnte har vært del av systua siden oppstarten i 1996.
– Jeg hadde akkurat fått fagbrev i kjole- og draktsøm. Egentlig ville jeg jobbe med kostyme på teater, men via en studiekamerat fikk jeg høre om at Haugtussa skulle starte opp. De trengte folk som kunne sy med på laget, så jeg fikk jobb og her har jeg vært siden, smiler Anita.

Visste ingenting om bunad
Bunadskunnskapen var imidlertid ikke særlig stor den gangen.
– Jeg visste ingenting om bunad. Jeg vokste opp på Grünerløkka, og i familien min var det ikke tradisjon for bunad, men man lærer jo en del på 25 år da, forteller Anita. Hun søkte raskt kunnskap andre steder, deriblant hos museer, i arkiver, på foredrag og kurs, og har fortsatt med det siden.
– Du blir aldri ferdig utlært innen dette fagfeltet, fastslår hun med et smil.
– Anita kan veldig mye altså, føyer Ellen-Margrethe kjapt til. Sistnevnte kom inn i bedriften først for fem år siden da hun ble ansatt som daglig leder for å ta seg av regnskapet, noe hun gjør fortsatt. Forholdet til Haugtussa strekker seg imidlertid mye lenger tilbake i tid. Bunadsinteressen er på sin side noe som har kommet med tiden også for hennes del.

Fra kunde til deleier
– Jeg hadde ikke bunad til konfirmasjonen, men da jeg i voksen alder skulle i en barnedåp følte jeg meg nesten litt utenfor da alle de andre jeg kjente skulle ha bunad. Derfor begynte jeg å kikke litt etter det selv. Da oppdaget jeg at Haugtussa holdt beltestakk-kurs og ble med på det for å kunne sy min egen på slutten av 90-tallet. En god del år senere kom jeg tilbake som kunde da niesen min skulle konfirmeres og skaffe seg nordlandsbunad, forteller Ellen-Margrethe, som opprinnelig kommer fra Mo i Rana.
Da det i 2016 ble eierskifte, ble den syglade tidligere kursdeltakeren og kunden med bakgrunn som siviløkonom, hanket inn til å lede bedriften.

Sentralt ved Slottet
I dag er det de ansatte selv som eier Haugtussa, og både Ellen-Margrethe og Anita er blant aksjonærene og for lengst overbeviste bunadsentusiaster begge to. Det er de ikke alene om. Blant befolkningen er bunadsinteressen stor – også på Oslos vestkant.
– Det er definitivt et marked her. Dessuten ligger vi veldig sentralt til. Her er vi mer tilgjengelige for flere enn der vi startet opp på Ljabru. Vi trekker til oss kunder fra hele Oslo og omegn. Flere av kundene har fulgt oss nesten siden starten – vi har bestemødre som kanskje sydde sin egen beltestakk etter kurs hos oss i sin tid, som nå kommer tilbake for omsøm, slik at bunaden kan gå videre i arv til barnebarnet.

1. Sydamene samlet på ett brett: Bente Roaldset Johnsen (t.v.), Anita Hverven, Ellen-Margrethe Storvik, Elise Allum og Gry Lihus Hangård. Aase Margrethe Kilander og Susana Cea var ikke til stede da bildet ble tatt.

2. Du finner det meste innen bunad, festdrakter, søljer og annet bunadstilbehør hos Haugtussa.

3. Haugtussa bak Slottet har staselig nok kongeblå inngangsdør.

4. Synne Alsos skal snart konfirmeres og får hjelp av Gry Lihus Hangård når hun prøver den nye nordlandsbunaden på for første gang hos Haugtussa.

Uranienborgveien 3 | 22 46 00 55 | www.haugtussa.no

Tekst og foto Ingri Valen Egeland

 

Previous Article
Next Article