LOADING

Type to search

En øyeåpner

bogstadpuls velvære

En øyeåpner

Rennende øyne kan faktisk være tegn på tørre øyne. Problemet er utbredt, men det finnes hjelp å få. Interoptik Majorstuen er en av få butikker i Oslo som tilbyr lysbehandlingen E-Eye.

– For en del virker det nok litt selvmotsigende at øyne som renner og er væskefylte kan være symptom på tørre øyne, sier optiker og butikksjef Ingeborg Oland.
Det er likevel tilfelle og har sin naturlige forklaring, påpeker optikeren.
– Tårefilmen i øynene våre er bygd opp av et slimlag, et vannlag og et fettlag med lipider. Når man har tørre øyne, har det oppstått en ubalanse i tårefilmen. Denne ubalansen kan for eksempel komme til uttrykk gjennom en overproduksjon av væske i vannlaget eller ved at lipidlaget er for tynt slik at tårene fordamper fortere. Tårene som da kommer rennende, er gjerne svært tyntflytende, utdyper hun.

Økt skjermbruk forverrer
I tillegg til at øynene renner, er røde og irriterte, kan svie, at man kjenner en brennende følelse eller får en fornemmelse av å ha sandkorn på øynene være symptomer på tørre øyne. Lysømfintlighet og synsskarphet kan også bli påvirket. Tørre øyne kan dessuten gjøre at man føler seg trøtt og sliten.
Kjenner du deg igjen, er du ikke alene. Problemet er nemlig utbredt og noe mange plages av – ofte uten å vite om det selv. Faktisk har annenhver kvinne og hver tredje mann over femti år tørre øyne. Alder og hormoner er påvirkende faktorer.
Også en del yngre som bruker medisinsk behandling som tørker ut slimhinnene, som for eksempel enkelte aknemedikamenter eller p-piller, kan kjenne på disse plagene. Bruker du kontaktlinser er du dessuten særlig utsatt. Økt skjermbruk bidrar for øvrig også til problemet.
– Når vi sitter foran en skjerm, går blunkefrekvensen vår ned. Det er derfor viktig at vi alle husker å blunke, løfte blikket og knipe øynene litt godt igjen iblant, oppfordrer Oland.

Konsultasjon og kartlegging
Optikeren har mange innenfor dørene i butikken i Bogstadveien 66 som beskriver symptomer som for en fagutdannet raskt avslører at det trolig er tørre øyne som er problemet.
– Vi avdekker dette gjennom en konsultasjon der vi blant annet gjør ulike målinger for å kartlegge problemet. Videre vurderer vi hva slags behandling som er riktig for den enkelte. Det er viktig å komme i gang med behandling raskt for å minske faren for sår og skader, forklarer hun.
– Å bruke øyedråper kan hjelpe. Samtidig er det noe mange synes er slitsomt og ubehagelig å måtte gjøre tre eller flere ganger om dagen. Noen opplever også at det ikke hjelper i særlig stor grad.
Det finnes imidlertid behandlinger som kan gi et mer varig resultat og heller ikke krever den samme innsatsen av en i hverdagen.

85 prosent opplever bedring
Butikken Oland selv er leder for er en av to Interoptik-avdelinger i Oslo som tilbyr E-Eye – en type lysbehandling. Konsentrerte, infrarøde lysstråler rettes mot fem spesifikke punkter i området under øyet. Dette for å stimulere til produksjon i tette talgkjertler, kalt meibomske kjertler. Fettstoffene disse kjertlene skiller ut bidrar med å styrke lipidlaget og gjenopprette balansen i tårefilmen.
– Behandlingen er behagelig, understreker optikeren.
Tre til fire behandlinger må til for å få effekt. Disse gjennomføres henholdsvis 15, 45 og eventuelt 75 dager etter første behandling.
– En del merker bedring allerede etter et par behandlinger. Vi kan selvsagt ikke gi noen garanti for at dette hjelper, men et overveldende flertall på 85 prosent oppgir at de faktisk har hatt god hjelp av denne behandlingen, avslutter Oland.

1. (Motsatt side) Tørre øyne er et utbredt problem, bekrefter optiker og butikksjef hos Interoptik Bogstadveien, Ingeborg Oland.

2. Optikeren studerer talgkjertlenes tilstand.

3. Tette talgkjertler varmes opp med maske før lysbehandlingen.

4. Kart over øyets struktur og tårefilm.

5. Ingeborg Oland gjennomfører E-Eye-lysbehandling hos Interoptik Bogstadveien.

Tekst Ingri Valen Egeland Foto Ingri Valen Egeland og Interoptik

Bogstadveien 66 | 22 46 61 44 | www.interoptik.no