LOADING

Type to search

Blomstrende stue inne og ute

bogstadpuls interiør

Blomstrende stue inne og ute

Både innendørs og utendørs vies blomster og planter mer oppmerksomhet av en befolkning med stadig grønnere fingre. For mange har hage og terrasse blitt som en stue ute.

– Det bugner, slår Paul Arne Skajem fast. Han står omgitt av grønne planter og fargerike blomster på Skajems Hagesenter Hageland på Ris. Det er likevel ikke bare de mange vekstene hagesenterdriveren på Ris sikter til.
Han beveger seg innover i lokalene og tar seg frem mellom flere sittegrupper på den tidligere låven som nå ser mest ut som en interiørbutikk. Rundt det store utvalget av hagemøblement, står alt annet som skaper koselig stemning i hagen og på terrassen plassert i hyller på innbydende vis – puter, lysestaker, pyntegjenstander, stearinlys, vaser og pledd.
Valørene varierer fra duse pasteller til røffe, mørke detaljer. Fra klassisk villastil med solid treverk og rotting til moderne stramme, rammer i aluminium. Ganske enkelt noe for enhver smak.

Sted for hygge og rekreasjon
– Vi ser at hage og terrasse har blitt et ekstra rom for folk å innrede som forlenger boligens utstrekning og verdi. En stue ute – et sted for hygge og rekreasjon, sier Skajem.
Hagen har ganske enkelt fått en ny vår. Det har skjedd en holdningsendring fra den gang hagen blant flere i all hovedsak ble sett på som et passasjeområde med trær og hekk – intet mer, mener hagesenterdriveren. For mange har iveren og interessen for hage- og plantestell slått ut i full blomst under koronatiden.
– Når folk har måttet holde seg hjemme og ikke har kunnet reise bort, har flere for alvor lært seg å se hvor verdifullt det er å ha levende vekster rundt seg i hverdagen og et fint uterom å oppholde seg i.

Fornye jorda og gjødsle
Felles både for de erfarne og de med nyervervede grønne fingre, er at de med ett får mye å sysle med når det våres og nattefrosten sakte, men sikkert trekker seg tilbake.
Aller viktigst er det å komme i gang raskt med å fornye jorda og gjødsle godt samt rake og klippe kvist og hekk i hagen. Planter inne og på terrassen skal pottes om, slik at de er klare for å settes ut når temperaturen tillater det.
Påskeliljene er de første til å titte opp over jordskorpa. Også stemorsblomstene tåler en kald natt eller to. Mot sommeren blir bedet bare mer og mer mangfoldig og fargerikt.

Eksotiske planter
Mens det før var epletrær og tujahekker som dominerte i hagene, har det også her blitt et større fargespill og mer variasjon.
– Jeg synes tuja er en fin, klassisk vintergrønn, men når noen sorter blir brukt i for stor utstrekning er det sjelden bra. Lenge var det slik at det var naturlig å sette opp en rad med tuja nærmest som en mur som hindret for innsyn fra naboen. Epletrærne tok også over i en del hager en stund. At det nå har blitt mer vanlig å myke opp litt ved å bruke flere typer hekker, frukttrær og bærbusker, skaper mer liv i hagene rundt om. Det er jeg glad for å se, sier Skajem.
At folks kunnskap omkring planter, blomster, busker og trær øker, gjenspeiles både i evner og ønsket om å avansere fra de mest vanlige vekstene som de fleste klarer å hanskes med.
– Vi ser at flere forsøker seg på eksotiske planter som ikke naturlig hører hjemme på våre breddegrader, enten det er sitrustrær, vinranker eller oliventrær. Noen lykkes godt med å holde liv i dem gjennom flere sesonger og setter sin stolthet og ære i å vise at det er mulig å få til også her i Norge, mens andre nok må anse oliventrærne de har svidd av som kostbare sesongplanter slik sett, humrer Skajem.

1. Lene Håkonsen (t.v.) og Grete Stranden i en «jungel» av planter med alt fra sitrontrær til hortensia hos hagesenteret.

2. Grønne planter gjør godt for inneklimaet i ethvert hjem.

3. Hagesenterdriver Paul Arne med favnen full av fargerike blomster sammen med gartnerne Lene (t.v.) og Grete.

4. Thea Syversen puffer putene i en av de nye sittegruppene i hagemøbel­utvalget.

Tekst og foto Ingri Valen Egeland

Les mer i vårmagasinet her: