LOADING

Type to search

Spiller på lag med ungdommen

aktiviteter bogstadpuls

Spiller på lag med ungdommen

Hver fredag gjør tre spreke karer med brennende engasjement friområdet et steinkast unna Bogstad­veien til den kuleste plassen å være for de unge etter skoletid – takket være en hudpleieklinikkdriver i området og det lokale idrettslaget.

 

 

Den er ikke umiddelbart lett å få øye på. Noen få meter inn fra den travle handlegaten på Majorstuen, åpenbarer en idrettsbane seg i Dronning Astrids gate 1 bak noen trær.
På banen er det både basketmål og fotballmål – idet Bogstadveien Magasinet ankommer, er det på sin side ingen nettkjenninger på gang.
Turntrener Scott Pelle stjeler for øyeblikket oppmerksomheten der han står på alle fire og lar seg selv bruke som «klatrestativ» til stor begeistring for knippet med energiske ungdommer som nettopp har gjort seg ferdige med skoleuken.

 

Utrolig fascinert
– Jeg ble så utrolig fascinert av den unike kontakten og naturlige tonen disse gutta har med barn og unge, smiler Ingelin Harlem idet hun kommer inn fra sidelinjen.
Ingelin driver hudklinikken Clinique Madeleine i Holtegata, som moren Elsebeth Engzelius startet opp samme sted for over førti år siden. Hun er også styremedlem i Monolitten Idrettslag – og engasjert mor til tre aktive jenter.
Det var da hun fulgte yngstedatteren til cheerleadingtimer på Løren, hun først fikk øynene opp for AcroDudes, som foruten nevnte Scott Pelle, består av Erick Santana og Didrik Alexander Helle.
– Jeg tenkte det hadde vært flott om de kunne gjøre noe for unge på vår kant av byen også.

 

 

Nabolagsklubb
Ingelin tok ideen videre til resten av styret i idrettslaget. I vinter ble spiren til et samarbeid mellom idrettslaget og de tre turntrenerne sådd – i slutten av mars ble Monolitten Freestyle startet opp med det karismatiske trekløveret som frontfigurer.

Frognerparken idrettslag og Bygdø Monolitten idrettslag ble slått sammen til Monolitten idrettslag for et par år siden. Idretts­klubben bærer med det en over hundre år lang historie.
Klubben er med i Oslo Idrettskrets kvalitets- og utviklingsprogram, Nabolagsklubb, for fleridrettslag som tar et utvidet samfunnsansvar gjennom inkludering, frivillighet og integrering. Nylig ble Monolitten IL tildelt Frogner folkehelse- og fri­villighetspris for 2022.

Spiller og griller
Hver fredag ettermiddag sørger Monolitten Freestyle med AcroDudes i front for å fylle friområdet i Dronning Astrids gate med energisk entusiasme og gjøre det til en uhøytidelig samlingsarena for ungdom i alderen 13 til 19 år.
– Hovedfokuset er på basket, men vi gjør andre ting også, som fotball og turn. I tillegg griller vi, spiser og snakker sammen. Hele poenget er at dette skal være på ungdommens premisser – også for dem som ikke driver med organisert idrett. Dette er for alle, og det viktigste er at man skal være seg selv, sier Scott.
Tilbudet er gratis og krever ingen påmelding – faktisk er det heller ikke slik at man engang nødvendigvis trenger å møte opp.
Med jakker med Monolitten IL trykket stort over ryggen, driver Scott, Erick og Didrik nemlig også oppsøkende virksomhet og lar alle som har lyst til å være med, hekte seg på underveis mot målet, idrettsplassen i Dronning Astrids gate.

Vil samarbeide med næringslivet
Denne dagen stilte de seg opp ved Joker-butikken like ved
Majorstuen skole. Da de startet opp i det små i vår, var det ved å komme i snakk med ungdommer på McDonalds samt informere dem og andre bedrifter om arbeidet de gjør for unge i området.
– Vi vil gjerne samarbeide enda tettere med næringslivet enn det vi gjør i dag, konstaterer Scott og Ingelin nærmest i kor.
– Vil noen være sponsorer, sier vi ikke nei til det. Det vil kunne gjøre det enklere å utvide tilbudet. Støttespillere er vi helt avhengige av, legger de to til.
– De har jo nesten fått en slags kjendisstatus blant ungdommene der de går nedover gaten her med Monolitten IL-jakkene sine, humrer Ingelin.
– Det er jo det som er målet også – at de skal være kjente fjes og trygge voksenpersoner å forholde seg til for ungdommene som kanskje ikke nødvendigvis har andre aktiviteter eller andre steder å gå etter at de er ferdige på skolen, legger hun til.
– Det er nok en del som vet hvem vi er og hva vi driver med av dem som holder til i gaten, og det hender at folk mumler noen positive ord om tiltaket mens vi går forbi, men nordmenn er ikke like glade i å skryte av verken seg selv eller andre som det amerikanere ofte er, ler Scott.

Fra Bronx til Bogstadveien
I likhet med Erick, vokste han opp i bydelen Bronx i New York. Der samlet ungdommene seg til basketspill på fritiden. De to drev i tillegg med cheerleading. Idretten ble en viktig arena og etter hvert en levevei som ledet turntrenerne til Norge.
– Oslo Cheer Team Galaxy fløy oss inn til Norge for en workshop i 2016 – etter det har vi blitt her, humrer duoen som ble til en trio da de slo seg sammen med Didrik.
– Bortsett fra de gangene jeg forsøker å trene på norskkunnskapene mine, snakker vi stort sett amerikansk, så ungdommene får jo praktisert og blir bedre på å snakke engelsk også, humrer Scott.

Oppmuntrende ord og high fives
Uavhengig av om det går på engelsk eller norsk, håper amerikaneren å videreformidle og gjenskape den samlende, frie følelsen som idretten alltid har representert for ham.
– Basketball og cheerleading er heller ikke sporter som er så utbredt i Norge, så det er jo morsomt å la flere bli kjent med disse aktivitetene. Det hadde vært kult å kunne lage en liten «liga» og arrangere noen kamper eller en turnering også – det er veldig Bronx, humrer han.
– Det viktigste er at ungdommene har det morsomt og blomstrer i en fri, sosial setting, smiler han innimellom oppmuntrende ord og high fives som han er raus med å dele ut til ungdommene.
Erick på sin side rydder opp restene etter etegildet like ved.
– De er sultne disse ungdommene – vi kjøpte seks pakker med pølser og fem pakker med hamburgere, og det er nesten ingenting igjen, ler han.

Aldri kjedelig
En av dem som setter pris på tiltaket, er Aron Christiansen.
Den snart 13 år gamle gutten som bor i nærheten av Blinderen tar gjerne turen til Dronning Astrids gate etter endt skoledag på fredagene.
– Det er aldri kjedelig å være med her – vi har det alltid gøy sammen. Dessuten er det morsomt at vi finner på litt forskjellig, forteller unggutten som blir igjen en stund etter at de andre har gått for å spille enda litt mer basket med AcroDudes.
Han har stor interesse for ballsporten og er dessuten aktiv i Bislet Basket. I tillegg spiller han trommer i Peik skolekorps og tennis i Monolitten Tennis – det var her han ble kjent med Monolitten Freestyle. Som mange av de andre ungdommene følger Aron AcroDudes og Monolitten IL i sosiale medier for å kunne «være der det skjer».
– I tillegg til at vi møter ungdommene der de er fysisk, er tilstedeværelsen der gjennom Snapchat-kontoen monolitten_Freestyle samt Monolitten ILs og vår egen Instagram-konto viktige kanaler for å informere og holde kontakten med ungdommene som ønsker å benytte seg av tiltaket, avslutter Scott og kollegene.○


Aron Christiansen dunker ballen i basketkurven med litt hjelp fra turntrener Scott Pelle i Monolitten Freestyle.
Ingelin Harlem har ivret for å bruke friområdet i Dronning Astrids gate 1 i til et samlende ungdomstiltak.
Hver fredag etter­middag samler Acro­Dudes en gjeng ungdommer på basket ballbanen i Dronning Astrids gate 1.
Snart 13 år gamle Aron Christiansen er blant dem som setter pris på tiltaket.
Ingelin fryder seg over å se Acro-Dudes i aksjon med ungdommen.
Aron Christiansen (grønn genser) synes det er inspirerende å få spille basket med AcroDudes, som utgjøres av Scott Pelle (f.v.), Didrik Alexander Helle og Erick Santana.

Tekst og foto Ingri Valen Egeland

Les mer i høstmagasinet som er ute nå