LOADING

Type to search

Varm og velkledd på kalde dager

bogstadpuls Mote

Varm og velkledd på kalde dager

«Alt» er lov på motefronten denne høsten, men et par tips er lurt å ha med seg i bakhodet før man velger ut høstantrekk.

– Denne høsten skjer det mye i motebildet. Det gjør at det er masse å velge mellom og lett å finne plagg som passer nettopp din stil. Vi ser alt fra klassiskere som trenchcoats og blazere til mer trendy plagg i form av oversize-skjorter og bukser med split nederst, forteller Kathinka Holm.
Vil du likevel sørge for å ha et skikkelig trendplagg i garderoben, er zip-necks en stilsikker vinner, skal vi tro Match’ markedskoordinator.
– Dette er et it-plagg vi har sett i motebildet en stund allerede, og det er ikke noe mindre i vinden denne sesongen. Kombiner plagget med en skjorte under og ha glidelåsen på genseren nede for en formell look – eller ta den helt opp for en mer avslappet stil. Da er det bare å slenge over en jakke, så holder du deg god og varm i halsen, selv uten skjerf. Dette er helt klart plagget mange kommer til å bo i utover høsten. Strikkeplagg med glidelås i halsen har kommet for å bli, tror Holm.

Striper og sterke farger
Tidløse striper går heller aldri av moten.
– En tynn, stripete genser passer perfekt under en klassisk blazer eller en ensfarget cardigan. Kjøper du en stripet genser, har du reddet enhver kleskrise, fortsetter markedskoordinatoren. Hun understreker at man ikke skal være redd for å leke seg med ulike kombinasjoner i årstiden vi nå er inne i.
En base bestående av jordtoner, beigenyanser, off-white, brunt og sort er et godt utgangspunkt.
– Investerer du i plagg fra samme fargepalett, gjør du det enkelt å kombinere og sette sammen delikate antrekk som lett lar seg kombinere. Som kontrast til denne basepaletten, er det lov å leke seg med innslag av sterkere farger som knallblå, rødt og grønt, som vi ser mye av i kolleksjonene denne sesongen.

Ullkåpe og dunjakke 
Blant ytterplagg er det særlig to jakkemodeller alle bør ha i skapet, mener markedskoordinatoren.
– Vår bestselgende kåpe gjennom alle tider – Live fra merket Marie Philippe – er en kundefavoritt nettopp på grunn av sitt klassiske snitt. Kåpen kommer igjen år etter år med kun små justeringer i fargenyanser eller lignende, men i samme fine snitt og gode kvalitet. Det samme gjelder Roma ullfrakk til herrer fra Mario Conti. Dette er to sikre go-to-modeller, som du vil ha med deg livet ut.
Foruten en klassisk ullkåpe eller ullfrakk med rene snitt og detaljer, er en varm og god jakke du kan pakke deg inn i når vinteren står for døra et must, ifølge Holm.
– I årets kolleksjon har vi lagt vår elsk på Bianca dunkåpe til damene fra DONNA. Modellen kommer i fargene sort og beige og rekker til godt under knærne – det gjør at du holder deg god og varm også godt nedover bena, i tillegg til at den er lett og behagelig å ha på seg. Kåpen har også en deilig hals man kan brette opp, samt avtakbar hette. Når det kommer til gutta, ser vi mye detaljer på dunjakkene i motebildet i år, i form av lapper, materialmiks og kule knapper. Vår soleklare herrefavoritt denne sesongen er modellen Quebec jakke fra Redford.

Gå etter materialer
Gå for kvalitet framfor kvantitet, oppfordrer Holm.
– Kjøp heller færre, noe dyrere jakker av god kvalitet enn flere rimelige. På denne måten investerer du i plagg med lengre levetid som du mest sannsynlig også vil være mer fornøyd med og ta bedre vare på. Da er man også med på å støtte et mer bærekraftig forbruk. Les vaskehenvisningene på plaggene nøye og vedlikehold dem deretter – så har du jakker som holder seg like fine sesong etter sesong.
Å velge utfra materialene plaggene er laget av, kan være et godt sted å starte jakten på den perfekte høstjakken som sørger for at du både holder stilen og varmen.
– Om man ser etter mest mulig rent ull, som merino og mohair, samt gode dunkvaliteter, vet man at det er gode materialer som vil holde deg varm. I tillegg er det viktig å kle seg lag på lag i ull fra innerst til ytterst, slik at man bygger varmen innenifra. Mange glemmer også viktigheten av en god lue som er et must for å holde på varmen. Det beste med høstmoten er jo nettopp alt tilbehøret – at man kan leke seg med ulike stoffer og teksturer og lage spennende antrekk ved å sette sammen ulike plagg.
Markedskoordinatoren trekker frem ullhalser med og uten glidelås, sporty ankelstøvler som kan brukes til både hverdags og fest uansett værforhold samt bøttehatt som tre av de aller heteste tilbehørene særlig damer kan gå for.
– Bøttehatten har blitt et statementplagg. Nå finner du plagget i et haugetall av ulike modeller. Vi liker særlig vår vatterte modell fra DONNA, men også våre mer klassiske modeller i ull. Når det gjelder tilbehør til gutta, kommer man langt med et par tidløse skinnhansker, en nøytral lue eller en ullkaps og et par kule sko.

 

1. Dunjakke og ullkåpe bør finnes i enhver garderobe. Ullkåpen på bildet er Match’ ubestridte bestselger Live fra Marie Philippe.
2. Røffe boots setter en spiss på antrekket og passer uansett vær og anledning.
3. Ullfrakken Roma fra Mario Conti med matchende ullkaps.
4. Genser med glide­lås i halsen er et trendplagg som har kommet for å bli og holder på varmen.
5. Dunkåpen Bianca fra DONNA med matchende vattert bøttehatt.

Tekst Ingri Valen Egeland Foto Match

Les mer i høstmagasinet som er ute nå: