LOADING

Type to search

Lager syv slag til jul

bogstadpuls Mat og Drikke

Lager syv slag til jul

Trodde du det bare var bestemor og bakeren som lagde syv slag til jul? Hos Georg A. Nilsen plukkes familieoppskrifter frem sammen med noen helt nye for å nå det «magiske» tallet.

– Vi synes det er en litt morsom greie, så det har nærmest blitt en tradisjon at det er syv sorter vi lager, humrer Marius Stang Bunæs.
Butikksjefen øser oppi glass etter glass med etiketter merket «Solveigs tomatsild». I allerede velfylte hyller ute i butikk, står både sursild, sennepssild, julesild, karrisild, tyttebærrømmesild og pepperrotsild side om side med tomatsilden.
– Solveig er moren til en av dem som jobber her – vi bruker familieoppskrifter. Noen av oppskriftene har vi også kommet opp med selv, forteller Marius.

Egne sildeoppskrifter
Selv står butikksjefen bak den svenskinspirerte tyttebærrømmesilden med sild lagt ned i rømme fra Rørosmeieriet, tyttebær, timian og sjalottløk. Kollega Erik Onarheim Storm har laget opp­skrift med yoghurt fra Rørosmeieriet, revet pepperrot og eple.
– Det er nok smakene som er mest uvante for folk – samtidig er det stadig flere som blir nysgjerrige på disse sildetypene. Ellers selger vi jevnt godt av alle. Folk har gjerne en type sild de «må ha» stående på koldtbordet i julen. Personlig er jeg veldig glad i tomatsild og sennepssild, røper Marius.
– Jeg må vel si at pepperrotsilden er min favoritt, sier opphavsmannen bak den nevnte oppskriften, Erik, med et lurt smil.

Til topps i kåring
Syv slag sild er langt fra det eneste som er å finne i sjømat-, vilt- og delikatesseforretningen i Bogstadveien idet julehøytiden nærmer seg. Årets rakfisk fra butikkens trofaste rakfiskleverandør, Noraker Gård, ble i starten av november utropt til fagjuryens favoritt under Norsk Rakfiskfestival i Valdres, der rakfiskprodusenten er den mestvinnende oppigjennom.
Også lutefisken fra Brødrene Andreassen er på plass i fiskedisken.
– Tradisjoner står sentralt for veldig mange i julen. Man vil at julematen skal smake som man er vant til. Gode råvarer er viktig. Da er det betryggende at vi har leverandører vi vet at leverer kvalitet år etter år, fastslår Marius.

Bør være tidlig ute
Butikksjefen oppfordrer folk til å være ute i god tid med juleforberedelsene.
– Leverer folk inn bestilling et par uker før jul seinest, så få vi skaffet det meste enten det er hummer, and, gås eller kalkun som står på menyen. En del kan vi nok få tak i tettere på også, men det er vanskeligere å garantere det helt sikkert da, forklarer Marius.
– Dessuten er det alltid en viss spenning knyttet til juletorsken, som er viktig for mange sørlendinger på julaften blant annet. Den kan ikke bare hentes fra et kjølelager akkurat, men må fiskes opp fra sjøen midtvinters, skyter kollega Erik inn fra sidelinjen.
– Det har vært et dårlig rypeår, men bra med skogsfugl. Ellers har vi rikelig med viltkjøtt med alt fra rein fra Røros til hjort fra Flåm, i tillegg til det som finnes i fiskedisken. Pinnekjøtt, ribbe­fett og baconterninger fra Strøm-Larsen til julemiddagene er også å finne i butikk. Ertestuing, sauser og pureer lager vi her, så kundene kan kjøpe det med ferdig fra oss, om de foretrekker det, legger butikksjefen til.

Har det meste
Flatbrød fra Hemsedal, potetlefser av fjellmandel fra Ola Lompa og ringerikspotet er blant klassisk tilbehør som fyller hyllene.
– Bortsett fra ferske brødvarer, som du får hos bakeren ved siden av, har vi i grunnen det meste av råvarer og tilbehør, konstaterer Marius. Han ser frem til en travel tid sammen med kollegene.
– Det blir lange dager med mye å gjøre, men det gleder vi oss til. På det meste er vi 13–14 stykker på jobb samtidig. Etter et par år med pandemi, har vi sett at antallsbegrensning i butikk fungerer bra for at kundene skal få både god plass og full oppmerksomhet når de ekspederes, så det kommer vi til å fortsette med, avslutter butikksjefen.

1. Nathaniel Harrison (t.v.), Marie Asprem Hvardal, Kamilla Ryltoft Terjesen, Thea Ulven Munkeby og Marius Stang Bunæs ser frem til travle dager i butikken før jul.
2. Butikksjef Marius Stang Bunæs i full gang med nedlegging av «Solveigs tomatsild», som er et av de syv slagene med sild som er å finne hos Georg A. Nilsen.
3. De syv sildesortene stående side om side.
4. Rakfisken fra Noraker Gård fikk førsteplass i fag­jury­kåringen under Norsk Rakfisk­festival.

Tekst og Foto Ingri Valen Egeland

Bogstadveien 39A22 46 50 16 | www.georganilsen.no

Les mer i julemagasinet som er ute nå:

Previous Article
Next Article