LOADING

Type to search

Forførende fransk flørt

aktiviteter Nyåpning

Forførende fransk flørt

En fransk fristelse vanskelig å mot­stå, med teaterdebut av en av Norges fremste soloartister blant ingrediensene, skal til høsten lokke publikum til Chateau Neuf og bringe en liten bit av Paris til Majorstuen.

Den «røde mølle», Moulin Rouge, skal nemlig ta plass innenfor betongveggene på det «nye slott», Chateau Neuf, i Slemdalsveien 15. Det er på det ikoniske forlystelseslokalet i Paris dramatikken utspiller seg i musikalen med samme navn, som nå endelig er klar for musikalscenen i Skandinavia.
I samproduksjon med svenske 2Entertain og danske One & Only Company, bringer produksjonsselskapet Taran hete franske følelser til det kalde nord gjennom Moulin Rouge! The Musical. Med premieredato 30. august 2023, blir Norge faktisk første land til å presentere en spektakulær såkalt «non replica»-versjon, skreddersydd for det skandinaviske publikummet.

 

Kribler i magen
Det var i 2001 den Oscar-belønnede filmen som sceneoppsetningen bygger på, tok verden med storm. Siden har musikalen gått sin seiersgang på kjente musikalscener, blant annet på Broadway i New York og West End i London.
– Det kribler i magen. Det er som første dagen på skolen, konstaterte regissør Mattias Carlsson da nyheten om at Moulin Rouge! The Musical kommer til Norge, ble lansert.
– Filmen slo totalt knockout på oss alle – i alle fall på meg. Jeg ble så forelsket i hele historien og den dekadente verdenen Moulin Rouge representerer, fortsatte Carlsson, som har fått oppgaven med å stå for regien under den norske oppføringen av musikalen.
– Dette er en stor produksjon, både rent teknisk og scenografisk sett. Det publikum kommer til å få oppleve her er eksplosivt med masse dans og sang – og ikke minst det fantastiske kjærlighetsdramaet som ligger i bunnen.

 

Fysisk reaksjon
For Heidi Ruud Ellingsen, som skal innta den kvinnelige hovedrollen som «Satine», skapte det første møtet med sceneoppsetningen av musikalen nærmest en fysisk reaksjon da hun satt som publikum i en teatersal i Boston, der Moulin Rouge! The Musical ble satt opp for første gang i 2018.
– Etter at «Roxanne» (sang av The Police, journ.anm.) var fremført, gjorde jeg noe jeg aldri hadde gjort før – jeg reiste meg opp, skrek og klappet, og det gjorde alle andre også. Jeg håper vi skal klare å skape det samme – noen øyeblikk som løfter taket og beveger folk, meddelte Ruud Ellingsen da den stjernespekkede rollelisten ble gjort kjent.
At nettopp hun – som regissøren betegner som en musikalverdenens «triple threat», som kan både synge, spille og danse til perfeksjon – har blitt plukket ut til å spille «The Sparkling Diamond» i showet, «Satine», var kanskje ikke så overraskende for de fleste.

Stjernespekket rolleliste
Ruud Ellingsen har, etter gjennombruddet i NRK-programmet «Drømmerollen», som ga henne hovedrollen i «Singin’ in the Rain», hatt flere sentrale roller i en rekke musikaler – fra «Alex» i «Flashdance» på Chateau Neuf til nå sist, «Lena» i «Så Som I Himmelen» på Oslo Nye Teater.
Hun får også selskap av flere andre rutinerte musikalartister som har figurert i flere musikaler tidligere, blant annet på Chateau Neuf, som Hans Marius Hoff Mittet («Les Miserables», «Phantom of the Opera», «Den Glade Enke», «Kristin Lavransdatter», «Optimist») og Anna-Lisa Kumoji («Sister Act», «West Side Story», «Flashdance», «The Book of Mormon»). Også Jan Martin Johnsen, Modu Bah, Kirsty McDonald, Amanda Kamara, Kirsti Lucena og Kayd Wacays står på rollelisten i tillegg til tolv dansere.
Hvem Ruud Ellingens mannlige motspiller – som hun skal følge i fotsporene til Hollywood-skuespillerne Nicole Kidman og Ewan McGregor med – skulle være, fikk på sin side flere til å sperre opp øynene da det ble gjort kjent for verden.

Det er litt vilt
Det er nemlig en av landets største og mest kritikerroste artister og låtskrivere gjennom to tiår, Sondre Lerche, som nå skal erobre teaterscenen som den søkende poeten «Christian» som kommer fra London til Paris for å leve bohemlivet.
– Jeg er spent, samtidig vet jeg at han kommer til å gjøre en strålende jobb. Sondre er jo en fullblods artist. For meg er han «Christian» – bohemen, kunstneren. Når jeg ser på Sondre, tenker jeg – der er han, sa regissøren om valget da den norske besetningen i Moulin Rouge! The Musical ble lansert.
Selv uttalte Lerche at forespørselen på sett og vis «ga mening» da han fikk den:
– Jeg så filmen for over tyve år siden. Det var en gjenkjennelse der. Jeg er en romantiker. Jeg er en kunstner. Jeg har en del likhetstrekk med rollen, «Christian», innrømmet han.
– Det er litt vilt. Jeg har visst om dette i nesten to år. Det er jo litt spenning knyttet til at andre nå får vite det. Det har vært min lille hemmelighet liksom. Jeg liker det egentlig – å holde på hemmeligheter. Det er litt sånn når jeg skriver en låt også. Før alle andre har hørt den, så føles det litt som en magisk hemmelighet du kan kose deg med selv. I alle fall når det er en bra greie, fortalte den blivende musikalartisten som kan vise til en solid artistkarriere både i inn- og utland, som startet allerede i tenårene for 40-åringen fra Bergen.

Fullspekket av pophits
Siden den spellemannprisvinnende og Rolling Stones Magazine-roste debuten, «Faces Down», utgitt samme år som «Moulin Rouge»-filmen, har Lerche – som for øvrig har laget originalmusikk til Hollywood-filmen «Dan in Real Life» – gitt ut tretten album og turnert verden over.
Fjorårsalbumet «Avatars of Love» kan skilte med fire Spellemann-nominasjoner og fikk en rad av seksere kastet etter seg av både NRK, VG, Dagsavisen og Bergens Tidende da det kom i fjor vår. Førstnevnte utnevnte platen til «et av tidenes beste norske album».
Passende nok, er det en musikal spekket av musikkhistoriens største hits popyndlingen debuterer i. David Bowie, Lady Gaga, Sting, Queen, Elvis Presley, a-ha, Rihanna, The Rolling Stones, Britney Spears, Katy Perry, Joe Cocker, Madonna, U2, Whitney Houston, Elton John og Adele er bare noen av de mange verdensberømte artistene som er representert i den fyldige låtkatalogen på over 70 hits som er innlemmet i Moulin Rouge! The Musical.
Det blir med det gjenhør av låter brukt i den over tyve år gamle filmen, i tillegg til flere nye, hentet fra tiårene etter at filmen kom.

 

Crêpe, croissant og eclair
Pophits i fleng til tross, er handlingen i stykket satt til slutten av 1800-tallet der dampende scener, romantikk og sjalusi foregår på lidenskapelig vis i kulissene på en kabaretscene i Montmartre i Paris. Langt fra Majorstuen vest i Oslo, tenker du kanskje? Franske «vibber» er det imidlertid å spore i området allerede før Moulin Rouge! The Musical inntar Chateau Neuf.
«Alle barna spiste croissant unntatt Per – han spiste eclair», står muntert nok å lese på et skilt utenfor en av nabolagskafeene bare noen hundre meter bortenfor betongslottet i Slemdalsveien, hos Grains Bakeri i Valkyriegata 21.
Gjennom kafévinduet skimter man varme crêper bli stekt på rykende varm jernoverflate. Under blå- og hvitstripete markiser kan alt fra quiche til terter – og selvsagt croissant og eclair – nytes fra matchende blå- og hvite stoler med umiddelbar nærhet til handlegaten og T-banen.

Trikoloren vaier i vind
På motsatt side av banestoppet på Majorstuen, hos Il Colosseo i Sørkedalsveien 3A, vaier et fransk flagg – riktignok ledsaget av et italiensk flagg. Som førstnevnte flagg indikerer, er det imidlertid også her enkelte franske fristelser å finne på menyen som gratinert løksuppe og chevresalat.
Et steinkast unna, bak Colosseum kino, ligger en skjult fransk perle, Restaurant À L’aise, i Essendropsgate 6, som byr på fransk gourmetmat som har begeistret flere matkritikere.
I den velkjente Michelinguiden står følgende å lese restauranten: «Denne overdådige restauranten tilbyr noe litt annerledes: ingrediensene er kanskje fra Norge, men de vellagde rettene har sterk fransk base. Ved siden av to smaksmenyer, tilbyr de også fransk klassisk canard à la presse, som må bestilles på forhånd; sauser er et annet høydepunkt.»
Restaurant À L’aise har fått terningkast fem i Aftenposten og høstet et betydelig antall stjerner i restaurantguiden til Dagens Næringsliv.
Det samme har Brasserie Blanche som, i likhet med førstnevnte, åpner dørene til det franske kulinariske kjøkken. Utenfor den hvite murbygningen i Josefines gate 23 vaier trikoloren i vinden, og blått, hvitt og rødt går også igjen på skiltene som lyser ut mot hovedgaten.

Parisisk livsstil
Litt lenger opp i hovedgaten, nærmere bestemt Bogstadveien 39F, har en fersk forretningshaver satt seg fore å bringe en liten bit av Paris til Oslo.
«A jewelry boutique inspired by the parisian lifestyle. From Paris to Oslo.» Ordene står på butikkvinduet til Eremis, omgitt av glaserte grønne fliser på fasaden, med en liten kaffe- og teforretning vegg i vegg og et blomstermarked noen hundre meter bortenfor.
Inne i lokalet er det dekorert med tørkede blomster og strå, vifteformasjoner, barokkspeil og rottingstoler.
– Mitt inntrykk er at mange har sansen for parisisk stil og har et forhold til Paris. Jeg elsker selv den klassiske stilen på Majorstuen. Jeg føler Eremis passer bra inn her – at vi er en god «match». Jeg er glad for å kunne bringe folk inn i dette franske universet, sier Marie Østhus Rannou, som selv er født og oppvokst i Paris.

Deler intime øyeblikk
Østhus Rannou vil bringe litt subtil fransk eleganse inn i folks liv på denne kanten av byen både gjennom det som møter dem i butikken – og ikke minst i form av stilrene smykker i en «snill» prisklasse.
Sammen med mannen står hun bak smykkemerket med fransk design som 1. februar etablerte showroom. Et tips om oppstarten til den franske ambassaden, gjorde at flere norsk­bosatte franskmenn raskt fant veien til den vesle butikken. I løpet av kort tid har stadig flere gjort det samme.
– Jeg har egentlig aldri jobbet i butikk før, men elsker å stå her. Du kommer så tett på folk og får ta del i intime øyeblikk – som når et par kommer sammen for å plukke ut forlovelsesring for eksempel, smiler hun.
Små, søte øyeblikk lyser opp hverdagen for den franskfødte gründeren, som gjør sitt for å sette Paris-preg på Majorstuen. Fra høsten av blir det ytterligere fransk innflytelse i området og sterke følelser i sving, når Moulin Rouge! The Musical har premiere på Chateau Neuf den 30. august 2023.○

1. (Motsatt side)Det er duket for kjærlighetsdrama når Sondre Lerche, Heidi Ruud Ellingsen og Hans Marius Hoff Mittet inntar rollene som henholdsvis «Christian», «Sati­ne» og «The Duke».

2. Sterke følelser oppstår mellom «Satine» og «Christian» i Moulin Rouge! The Musical. Disse skal Heidi Ruud Ellingsen og Sondre Lerche sammen få frem på scenen på Chateau Neuf.

3. Betongslottet på Chateau Neuf skal huse Moulin Rouge! The Musical.

4. Anna-Lisa Kumoji går fra publikumssuksessen Sister Act til Moulin Rouge! The Musical.

Tekst Ingri Valen Egeland Foto Miklos Szabo/Taran AS og Ingri Valen Egeland