LOADING

Type to search

Fri sjel i forkledning

Nyåpning

Fri sjel i forkledning

Sondre Lerche (40) er kompromissløs musiker, låtskriver og artist. Nå skal artisten som selv er vant til å ha regien, innta musikalscenen – det i rollen som en ekte bohem.

– Denne må vel av, konstaterer Sondre Lerche med et smil og griper etter det digitale armbåndsuret han har rundt håndleddet.
Han har akkurat rettet på bukseselene som holder den litt gammelmodige herrebuksen med høyt liv oppe. Det gjelder å gå fullt og helt inn i oppgaven når du skal skru tiden godt og vel hundre år tilbake i tid.

Må ta bilde!
40-åringen fra Bergen som de aller fleste kjenner som suksessrik og kritikerrost artist både her til lands og utenfor landegrensene, gjør seg for alvor kjent med det som fra høsten av vil bli «hans nye jeg» store deler av tiden, karakteren «Christian» i Moulin Rouge! The Musical.
– Haha, jeg må ta et bilde!
Den vordende skuespilleren speiler seg og tar deretter noen selfies i den ennå litt uvante habitten han skal tilbringe mye tid i når han inntar en av hovedrollene i storoppsetningen som har premiere på Chateau Neuf den 30. august 2023.
– Vennene mine synes det er så morsomt når jeg har på dette, så jeg må vise dem, smiler Sondre Lerche mens han fikler med mobilen idet han gjør seg klar for fotografering i kostymet.
Skjorteermene er løse og kneppingen går ned til den høye bukselinningen. En stil han i grunnen ikke føler seg helt ukomfortabel med.

Inn i ukjent sjanger
Musikalsjangeren er på sin side mer fremmed for artisten som for det meste har viet musikk-karrieren som strekker seg langt over halve livet, til popmusikk siden han slapp den spellemannprisvinnende og Rolling Stones Magazine-roste debuten, «Faces Down», samme år som «Moulin Rouge»-filmen kom i 2001.
– Jeg er veldig glad i mange av enkeltlåtene og låtskriverne bak de gamle amerikanske musikalene, men har nok aldri vært så opptatt av det øvrige, med et par unntak. Nå får jeg en grundig innføring i samspillet som løfter en god musikal, fastslår Sondre Lerche, som for noen år siden for øvrig laget originalmusikk til Hollywood-filmen «Dan in Real Life».
At musikaldebuten kommer i en musikal spekket med noen av de seneste tiårenes største hitlåter, passer med andre ord musikeren bra – til tross for at han må slippe kontrollen selv og fremføre andres verk.
– Det er nok den største forskjellen for meg. Jeg er godt vant med å skrive og komponere alt jeg selv fremfører, og det er drivkraften i det jeg gjør. Samtidig kan jeg ta meg store friheter – og selv definere hva og når og hvordan og hvor mye. Men i en såpass stor musikal som Moulin Rouge! The Musical står man naturligvis ikke like fritt, og alle må jobbe i team – og ikke minst må jeg finne motivasjon i noen andres låter. Det blir ekstra spennende for meg å forske på. Det er jo heldigvis litt av noen låter og sammenflettinger av hits denne musikalen byr på, fortsetter han og legger til:
– Utover dette, så er jo utfordringen å raskt nok få inn både tekst, melodi og koreografi i musikalminnet, og bygge nye muskler og erfaringer som gjør at man kan prestere hver kveld.

Var ikke i tvil
Sondre Lerche var likevel aldri i tvil om at han skulle takke ja til utfordringen da forespørselen kom.
– Jeg tenkte ganske umiddelbart «yup, dette tror jeg at jeg kommer til å si ja til». Jeg hadde lenge ønsket å gjøre noe på scene eller film der jeg fikk strekke meg litt, og bruke noe av det jeg kan, kombinert med å lære nye ting og disipliner. «Moulin Rouge» traff ganske godt, og lå langt nok frem i tid til at det passet med mine øvrige planer, forteller den vordende skuespilleren som røper at han fikk tilbudet allerede for to år siden.
– Det er definitivt en ny opplevelse for meg, men en jeg har lengtet etter. De siste årene har jeg gjennomført ganske mange etter hvert ambisiøse sceniske konserter, som alltid har blitt mer omfattende enn jeg så for meg. Det har vært gøy og givende, og ofte unikt og vellykket, men jeg gleder meg til å være en del av denne store produksjonen, utenfor meg selv. Og endelig slippe å både komponere, produsere og bære forestillingen alene. Her er det fantastiske ressurser i sving, i stor skala, og det ser jeg frem til å være en del av.

Egen musikk som musikal?
Fjorårsalbumet «Avatars of Love» fikk intet mindre enn fire Spellemann-nominasjoner og en rad av seksere kastet etter seg av både NRK, VG, Dagsavisen og Bergens Tidende da det kom i fjor vår. Førstnevnte utnevnte platen til «et av tidenes beste norske album».
På tampen av fjoråret holdt Sondre Lerche en spektakulær konsertforestilling over tre etasjer i kulturhuset i hjembyen, Bergen.
– I forbindelse med konsertforestillingen uttalte du at du ønsket å viske ut «den kunstige barrieren mellom artist og publikum» – hvordan skal du klare å komme tett på musikalpublikummet?
– Chateau Neuf er jo et takknemlig sted som sådan. Jeg kan nok ikke sette meg på fanget til publikum akkurat, slik jeg har gjort under egne konserter i det siste, men jeg har tro på at vi kan skape sårbare, overraskende intime øyeblikk underveis.
– Kan du se for deg din egen musikk som en musikal?
– Absolutt! Mitt siste album, «Avatars Of Love», har veldig mye i seg som peker i retning musikalformatet, og jeg pønsker på en måte å forene disse elementene, gjennom en rammefortelling. Men det ligger nok litt frem i tid.

Kjenner seg igjen
For først og fremst skal Sondre Lerche gjennom sommeren ha sitt fulle fokus på å komme inn i rollen som den søkende poeten «Christian», som artisten selv mener han deler visse likhetstrekk med.
– Det er nok skapertrangen og den romantiske grunntonen i oss. Jeg relaterer veldig til dette i han, og kjenner at jeg kan ivareta det på scenen, med stor troverdighet!
– Hva fascinerer deg mest med historien?
– Det er kanskje det at det er en tidløshet ved disse driftene i menneskene, som gjør en slik fortelling relevant i dag, og til stadighet. Skaperglede, sorg og søken etter romantikk er urkrefter, og det uttrykkes så godt i Moulin Rouge! The Musical. Her går fest og dyp sorg side om side, og en får kjenne på kontrastene i alt dette vi drives mot.
Hell og lykke knyttet til området
– For en nordmann som lenge har hatt en base i USA – har du kjent på den samme utferdstrangen og eventyrlysten som «Christian»?
– Helt klart, jeg vet akkurat hvordan han hadde det, eller har det – han skal jo bli levende på scenen hver kveld fremover. Da jeg stod overfor å flytte til New York – hovedsaklig for kjærligheten – følte jeg at jeg stod overfor et spørsmål om vilje og mot til eventyr. Tør du kaste deg ut i det ukjente? Om ikke, så følte jeg at jeg burde overlate min privilegerte plass til en annen. Så jeg kastet meg i det! Som «Christian» gjør.
Utover høsten skal Sondre Lerche levendegjøre «Christian» med selskap av Anders Baasmo, Heidi Ruud Ellingsen, Hans Marius Hoff Mittet, Anna-Lisa Kumoji, Jan Martin Johnsen og et stort ensemble på scenen i storsalen på Chateau Neuf i Slemdalsveien 15.
– Har du selv et forhold til Chateau Neuf og Majorstuen-området fra før?
– Jeg har gode minner fra livesendinger med «The Voice» for ti-tolv år siden. Og så tok jeg passfoto som ble brukt som cover på demo-CD-en jeg sendte rundt til plateselskap i 1999, i en fotoautomat på Majorstuen stasjon. Jeg føler jeg har hell og lykke knyttet til området, avslutter den blivende musikalstjernen.○

Sminkør og stylist Mette Johrde forvandler Sondre Lerche til «Christian».

Artisten er spent på hvordan det blir å dykke inn i andres verk og musikk.

Sondre Lerche foreviger seg selv i nytt kostyme med mobilen og deler bildene med venner.

Moulin Rouge! The Musical har premiere 30. august på Chateau Neuf i Oslo med blant andre Anders Baasmo, Heidi Ruud Ellingsen, Sondre Lerche og Hans Marius Hoff Mittet i hovedrollene. Chateau Neuf vil bli fullstendig forvandlet til den legendariske nattklubben i Paris på slutten av 1800-tallet. Tiden er “La Belle Époque” – atmosfæren er magisk!
21 år etter verdenspremieren på Baz Luhrmanns Oscarvinnende filmfenomen MOULIN ROUGE! – med Nicole Kidman og Ewan McGregor i hovedrollene, settes den Tony award-vinnende Broadwaymusikalen basert på filmen opp for første gang i Norge i en unik “non-replica”-produksjon.
Denne overdådige og stjernespekkede forestillingen vil være den aller største og mest påkostede produksjonen på Chateau Neuf til dags dato.

Tekst og foto Ingri Valen Egeland

Les mer i sommermagasinet: