LOADING

Type to search

5 perfekte høstdrinker

Mat og Drikke

5 perfekte høstdrinker

_MG_9508_print

Tekst: Ronja Rognmo Foto: Johnny Vaet Nordskog

Tidligere norgesmester i drinkmiksing, Stig Bareksten, har vist Bogstadveien Magasinet hvilke drinker han tror vil bli de store slagerne i høst.
De varme sommerdagene har flydd forbi og det er på tide å pakke vekk hagemøblene og flytte de koselige sammenkomstene inn i varmen. Dersom du har planer om å nyte noen edle dråper alkohol de kommende helgene, er det få ting som slår en perfekt mikset drink ute på byen i godt selskap. Vi i Bogstadveien Magasinet har møtt norgesmester i drinkmiksing, Stig Bareksten, i The Brokers nye lokale i Bogstadveien 27. Her har han vist oss hvilke drinker høsten kommer til å by på og hvordan vi kan lage dem hjemme på vårt eget kjøkken.

Gode smaksopplevelser
The Brokers nye lokale setter oss i akkurat riktig stemning i det vi kommer inn inngangsdøren. De store lysekronene, den brune baren og den elegante musikken gir en følelse av at høsten raser på utsiden mens vi er trygt inne i den lune varmen. Ifølge Bareksten gjenspeiler lokalet nettopp det høstens drikkekart handler om, nemlig elegante, smakfulle drinker servert i fine glass i ekte Mad Men stil. – Høsten er en lang årstid som har mange forskjellige råvarer å by på. Tidlig på høsten brukes det mest frukt, grønnsaker og bær som ble plukket på sensommeren som ingredienser i drinker. Når det begynner å bli mørkt og kaldt derimot, kommer de mer alkoholsterke drinkene som for eksempel Old Fashioned, som er min personlige favoritt. Det er med andre ord på tide å ta farvel med de rosa, fruktige paraplydrinkene og ønske velkommen de mer stilfulle klassikerne som gir deg en skikkelig smaksopplevelse. – I høst kan vi by på drinker som er runde og krydderet i smaken. Noen eksempler på slike er de gode gamle klassikerne Old Fashion, Whisky Sour og Dry Martini, som vi har serien Mad Men mye å takke for at har kommet tilbake på «moten». 

_MG_9421_print

Bruker mye akevitt
I drinkene Bareksten lager hos The Broker bruker han mye akevitt som hovedingrediens, noe som mange utenfor baryrket kanskje ikke er så kjent med. – Jeg tror en de fleste bartendere kjenner til akevitt i drinker, mens folk flest forbinder det nok med jul og som snaps. Akevitt er noe de aller fleste har hjemme i barskapet sitt etter forrige julebord, men som de kanskje ikke vet helt hva de skal bruke til. Da kan jeg fortelle at det passer perfekt i drinker, for akevitt gir nemlig en fin dimensjon og krydderdybde. Det finnes mange forskjellige typer akevitt, men Bareksten forteller at han personlig foretrekker de norske produsentene både når det gjelder alkohol, og matvarer for den saks skyld. – Innledningsvis er jeg for å bruke norsk så langt det lar seg gjøre. Min personlige favoritt som vi bruker mye her hos The Broker er «Arvesølvet» som er en norsk produsert akevitt. Denne smaker et hint av appelsin, nøtter og vanilje, og passer perfekt i drinker, forteller han.

Signaturdrink
Da Bogstadveien Magasinet besøkte Bareksten hos The Broker var vi så heldige og fikk smake deres egen signaturdrink som tidligere ansatt, Joel Thomasson, har fått æren for. – I forbindelse med at det er Munk-jubileum i år har den fått det passende navnet «Madonna». Denne drinken er ganske kompliser og avansert, så her kreves det litt forberedelser. Av den grunnen er den kun å få her hos oss, forteller Bareksten. Til tross for at «Madonna» ikke lar seg lage hjemme, kan vi røpe at den blant annet inneholder godsaker som rabarbrasirup, muskatnøtt og akevitt. Dette er en drink som gjør det verdt å besøke The Broker iløpet av høsten. En sipp og du er trollbundet av den limegrønne herligheten.

_MG_9237_print

Stigs favoritter
På Stigs liste over drinker som passer høsten til finner vi noe for enhver smak. Her har du oppskriftene på hans favoritter.

Oppskrifter

_MG_9300_print

Akevitt sour

Dette trenger du:

4 cl akevitt
4 til 6 cl sitronjuice
2 teskjeer sukker
2 dråper angostura bitter
Eggehvite fra ett egg
Isbiter
Cocktail shaker

Slik gjør du:
Ha akevitt, sitronjuice, angostura bitter, eggehvite og isbiter i en cocktail shaker.
Rist blandingen godt, men ikke for godt, da drinken kan bli utvannet hvis du rister for mye og for lenge. Her er vi først og fremst ute etter å kjøle det ned, men også for å blande ingrediensene. Siden drinken inneholder eggehvite er målet å få et skumlokk på toppen.
Tøm ut isen av cocktail shakeren og hell drinken i et fint cocktailglass.

Et godt tips fra Stig: 

– Her kan du pynte med en appelsinbåt eller cocktailbær slik alle de klassiske drinkene har, men jeg personlig synes det er finest uten noe som helst. Da kommer selve drinken bedre frem. 

_MG_9457

Negroni

Dette trenger du:

2 cl gin
2 cl rød vermut
2 cl Campari
Appelsinskive
Isbiter

Slik gjør du:

Ha gin, rød vermut, Campari og isbiter i et glass og rør godt med en skje.
Skvis appelsinskiven over drinken og dra den deretter rundt kanten av glasset. Dette gir drinken en god bitterhet.
Plasser appelsinskiven pent i drinken som pynt.

Et godt tips fra Stig:

– Denne drinken er innenfor Mad men-kategorien, så her er kunsten å bruke et stort fint glass, også kjente som et old fashioned glass.

_MG_9458_print

Old Fashioned

Dette trenger du:

To sukkerbiter
Angostura bitter
4 cl amerikansk whisky
Cocktailbær
Appelsinskive
Sitronskall
Isbiter

Slik gjør du:

Dynk to sukkerbiter i Angostura bitter og ha dem i et glass. På denne måten får du en perfekt mengde og du har bedre kontroll på mengden.
Knus sukkerbitene og ha whisky i glasset.
Rør blandingen sammen til drinken blir helt klar. Dette tar den tiden det tar.
Ha i isbiter for nedkjøling og la drinken godgjøre seg noen minutter.
Pynt med Cocktailbær, sitronskall og en appelsinskive.

Et godt tips fra Stig:

– Jeg ser at mange rører denne med is i glasset, men jeg tilfører heller isen etterpå når jeg har fått gjort jobben skikkelig.

_MG_9547_print

Frisk eplecocktail

Dette trenger du:

Et halvt eple
3-4 cl sitronsaft
4 cl akevitt
1 spiseskje sukker
Isbiter
Cocktail shaker

Slik gjør du:

Kutt opp et halv eple i passe små biter.
Ha eplebiter, sitronsaft, akevitt og sukker i en cocktail shaker og mos dette godt sammen til en grøtaktig masse.
Ha isbiter i shakeren og rist godt.
Hell drinken i for eksempel et melkeglass og nyt den.

Et godt tips fra Stig:

– Jeg personlig synes det er fint å få med noen av eplebitene i drinken, men dersom du skal servere den til gjester kan det være greit å sile den ned i glasset.

_MG_9594_print

Mild frisk eplecocktail

Dette trenger du:

Et halvt eple
3-4 cl sitronsaft
4 cl akevitt
1 spiseskje sukker
Eplemost eller eplejuice
Isbiter
Cocktail shaker

Slik gjør du:

Kutt opp et halv eple i passe små biter.
Ha eplebiter, sitronsaft, akevitt og sukker i en cocktail shaker og mos dette godt sammen til en grøtaktig masse.
Ha isbiter i shakeren og rist godt.
Hell drinken i for eksempel et melkeglass og topp det med eplemost eller eplejuice for en mildere smak.

Et godt tips fra Stig:

– Eplemost er perfekt dersom du ønsker en søtere og mildere versjon av drinken. Den kan også toppes med Farris om det heller ønskes.

Previous Article